Het eiwit hemoglobine
De erytrocyten hebben hun kleur te danken aan het eiwit hemoglobine (HB). Dit eiwit is ook verantwoordelijk voor de ijzerstofwisseling. Daarnaast kan HB vier zuurstof moleculen binden, dit is de reden waarom een erytrocyt zorgt voor zuurstof transport.
Wat is hemoglobine
Erytrocyten van de mens hebben hun kleur te danken aan het eiwit hemoglobine (HB). Dit eiwit is zelfs het meest voorkomende eiwit in bloed. Een volwassen man heeft ongeveer 2 kg aan hemoglobine in zijn circulatie. Dat is ongeveer 1 miljard moleculen per erytrocyt. Een HB-molecuul bestaat uit vier globineketens en vier hemegroepen. De globineketens bestaan uit twee identieke paren. Iedere hmegroep bevat een ijzer(II)ion in de bindingsplaats voor zuurstof en aan iedere globineketen is een hemegroep gebonden.
Functie
De hoofdzakelijke functie van hemoglobine is de transport van zuurstof van de longen naar het weefsel en de transport van koolstofdioxide van het weefsel terug naar de longen. Daarnaast kan hemoglobine ook ijzer binden en vervoeren door heel het lichaam. Dit transport gebeurd door middel van diffusie. Als de erytrocyt in een zuurstofrijke omgeving komt zal het zuurstof opnemen. Wanneer de erytrocyt weer in een omgeving komt waar de concentratie van zuurstof lager is dan in de erytrocyt zal deze zijn zuurstof aan de omgeving afstaan.
IJzerstofwisseling
Net zoals zuurstof is ijzer een noodzakelijke stof in het lichaam. Deze stof zorgt ervoor dat zuurstof zich kan binden aan hemoglobine. IJzer komt onder anderen voor in enzymen en is zeer belangrijk voor de groei van cellen. Zowel een teveel aan ijzer als een tekort is schadelijk voor het lichaam. Als er te veel ijzer wordt opgeslagen kan dit leiden tot het ziektebeeld van hemochromatose. Bij een tekort aan ijzer kan anemie optreden.
Koolstofmono-oxide vergiftiging
Wanneer iemand Koolstofmono-oxide (CO) inademt kan de persoon Koolstofmono-oxide vergiftiging oplopen, deze vergiftiging is zeer dodelijk. Wanneer CO in de longen terecht komt bindt deze stof zich aan het hemoglobine op de plek waar normaal de zuurstofmoleculen zich binden. Wanneer dit gebeurd kunnen er geen zuurstof-moleculen meer op die plek binden, aangezien de verbinding met CO 200 keer sterker is dan met een zuurstof molecuul. Door te veel en te lang contact met CO kunnen er nog maar zo weinig zuurstof moleculen binden, dat men sterft aan zuurstoftekort.