Nike Flywire technologie

Nike Flywire technologie Nike is een fabrikant die altijd al vooruitstrevend is geweest in het toepassen van de nieuwste technologieën in de sport. Het nieuwste technologische hoogstandje is de Flywire. Deze technologie bestaat uit dunne draden die je voeten verstevigen op plaatsen wanneer dit nodig is. Dit kan plaats vinden tijdens voorwaartse, achterwaartse maar voornamelijk tijdens zijwaartse bewegingen. Hierdoor wordt de stabiliteit van je voet verbeterd en kan de sporter automatisch beter presteren.

Het verhaal achter Flywire

Nike is een fabrikant die zich wil blijven ontwikkelen in de sport. Nike was tot nu toe altijd bezig om de schoenen sterker te maken. Was hij ergens zwakker dan de bedoeling was? Dan werd er daar versteviging aangebracht. Het enige nadeel was dat de schoenen steeds zwaarder werden. Dit zwaarder worden ging ten nadele van de sporter omdat deze steeds meer gewicht moest meedragen met het sporten wat natuurlijk ook meer energie kost. Om toch een schoen te ontwikkelen die zowel steviger als lichter werd, ging men Flywire ontwikkelen. Dit is een dunne draad die heel sterk is. Deze draden werden bij elkaar geplaatst en in een richting gezet die voor de sporter van essentieel belang is. Door de Flywire delen in de schoen te bevestigen ontstond er een product wat behalve extra licht ook erg sterk is. Alsof je een 2e huid over je voet had liggen.

De technologie achter Flywire

Flywire is ontwikkeld door Jay Meschter. Hij begon zijn design door te kijken waar de essentiele stabilisatie punten zaten in de voet. Doormiddel van lange dunne draden ontwikkelde hij een soort waaiersysteem wat veel weg had van ligamenten die de botjes in de enkel stabiliseren. Deze ligamenten bestaan ook uit dunne draden die de kleine botjes in de voet en enkel op hun plaats moeten houden bij zware belastingen van de gehele voet.

De vezels die in de Flywire technologie zijn gebruikt zijn van Vectran. Vectran is een product dat dunner is dan een menselijke haar, enorm sterk, flexibel en ook nog eens goedkoop in gebruik. De gedachte achter de techniek is om door zo min mogelijk materiaal een zo'n sterk mogelijke schoen te ontwikkelen. De sporter kan hierdoor meer energie ontwikkelen om zo een betere sportprestatie te leveren. De techniek is afgekeken van kabels die bevestigd zijn bij een brug. Daarnaast zijn de vezels zodanig om de voet gewikkeld dat het net pezen lijken. Omdat de stabiliteit afkomstig is van de vezels is de schoen erg flexibel en licht geworden.

Door de Vectran vezels weegt een schoen veel lichter dan normaal. Doordat de vectran vezels alleen maar zijn bevestigd waar dit nodig is, is het gewicht van een schoen met wel 50% gehalveerd. Sporters praten al over een 2e huid om hun voeten. Er zijn verschillende schoenen ontwikkeld met de Flywire technologie. Zo zijn er schoenen voor atletiek, basketbal, badminton, american football, voetbal, honkbal en tennis. Hieronder wordt de Flywire technologie van hardloopschoenen en voetbalschoenen nader beschreven.

Voetbalschoenen met Flywire

De Nike Mercurial Vapor Superfly is één van de voetbalschoenen die ontwikkeld is met de Flywire technologie. De Vapor Superfly is met zijn 185 gram de lichtste voetbalschoen die er bestaat. Naast de Flywire technologie is de schoen gemaakt van synthetisch leer als bovenmateriaal. Deze stof past zich aan, aan de vorm van de voet. Dit verhoogt de draagcomfort en het verbeterd de versnelling en aerodynamica. In het synthetische leer zit de Flywire technologie verwerkt. De vezels bieden een versteviging op de posities rond de middenvoet. Ondere andere voetballers als Cristiano Ronaldo, Didier Drogba, Thierry Henry en Zlatan Ibrahimovic dragen deze voetbalschoenen.

Hardloopschoenen met Flywire

Nike heeft voor de laatste Olympische Spelen een ultralichte schoen ontwikkeld met de Flywire technologie. De Nike Luna Racer is een loopschoen voor de langere afstanden. Zeker naarmate de voeten vermoeid raken is het belangrijk dat er steun wordt geleverd die de voet nodig heeft op dat moment. De schoen weegt maar 155 gram en is gecombineerd met een nieuw schokdempingssysteem. De nieuwe demping zorgt ervoor dat de druk over de gehele voet wordt verdeeld. In combinatie met de Flywire technologie is deze schoen in staat om de loper beter te laten presteren.
© 2011 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nike online store: voordelige Nike kleding en sneakersHet sportmerk Nike is één van de bekendste merken ter wereld. Nike verkoopt middels een eigen webshop haar producten onl…
Hardlopen met je smartphoneHardlopen met je smartphoneTegenwoordig zijn steeds meer mensen in het bezit van een smartphone. Een telefoon waarmee je niet alleen kunt bellen, m…
Inzicht in Marketing: succesvolle strategie sportmerk NikeInzicht in Marketing: succesvolle strategie sportmerk NikeWat komt er in je op wanneer je de zin ‘Just do it’ tegenkomt? En aan welk merk denk je meteen wanneer je een swoosh-sym…
De geschiedenis van de sneakerDe geschiedenis van de sneakerDe sneaker is uit ons hedendaagse modebeeld bijna niet meer weg te denken. En er komen er steeds meer! Waar we tot enkel…

Van Byzantium tot IstanbulByzantium/Constantinopel/Istanbul: een stad met vele namen en vele gezichten. Tegenwoordig een miljoenenstad in Turkije,…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
Jerommeke31 (92 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.