Astrologie: de wetenschappelijke achtergrond

Astrologie: de wetenschappelijke achtergrond Isaac Newton is de bekendste wetenschapper en astroloog. Als zo´n intelligent persoon astrologie als accurate wetenschap beschouwde, moet het wel op waarheid berusten. De astrologie heeft het reeds een paar honderd jaar zwaar te verduren. Mensen met een academische opleiding lachen hartelijk om astrologie als wetenschap. Dat is niet terecht want de astrologie verklaart veel zaken op wetenschappelijke manier die nog niet met de huidige wetenschappelijke methoden gestaafd kunnen worden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Wetenschap gebruikt oeroude kennis

Vele kruiden uit de kruidengeneeskunde zijn later in gewone geneesmiddelen gekomen. Ondertussen blijft de academische wereld wel afgeven op de kruidenwetenschappers. In een boek van Mellie Uyldert uit de jaren 80 staat dat peterselie een anti-kankerwerking heeft. Universiteiten hebben er een onderzoek naar gedaan en het blijkt waar! Nu wil het geval dat de werking van kruiden veel te maken heeft met de astrologie. Het zou dus best kunnen dat astrologische waarheden op een gegeven moment in de toekomst worden ´herontdekt´ door de moderne wetenschap.

De aantrekkingskracht van de maan

Iedereen weet dat de maan zorgt voor grotere verschillen in eb en vloed. Tijdens volle maan staat de maan het dichtst bij de aarde, hierdoor merken de moleculen op aarde meer van de aantrekkingskracht van de aarde. In het geval van het water in de zeeën en oceanen betekent dat er meer water in de richting van de maan worden getrokken. Hierdoor is er een hogere waterstand. Aangezien de maan om de aarde draait, draait de hoogste waterstand mee met de maan.

Eb en vloed in je hoofd

Eb en vloed kennen we niet alleen op zee; ook het water in planten en mensen wordt door het zwaartekrachtveld van de maan aangetrokken. Mensen bestaan voor ruim 70% uit water. Bij volle maan wordt het water wat in alle levensvormen zit meer naar de aangetrokken. Mensen veranderen door de volle maan. Niet voor niets zijn er allerlei mensen die slaapproblemen hebben met volle maan. Tijdens de volle maan komen er bepaalde krachten en energieën omhoog waardoor men van slag af is.

Fluctuatie van de maankracht

Door het ritmisch fluctueren van de gravitatiekracht die de maan op de aarde uitoefent, ontwikkelt het leven zich in verschillende cyclussen. Vroeger hielden mensen rekening met deze aantrekkingskracht tijdens het zaaien en oogsten van landbouwgewassen. Voor veel gewassen geldt dat wanneer er vloed is, er meer werkzame voedingsstoffen in een plant zitten. Antroposofische landbouw houdt nog steeds rekening met dit feit.

Planetaire graviatie-invloeden

Niet alleen de maan oefent aantrekkingskracht uit op de aarde maar de andere planeten fluctueren net zo in de uitoefening van gravitatiekrachten. Planeten draaien hun baan om de aarde en tekens wanneer een planeet dichter bij de aarde komt of juist verder weg gaat dan verschillen deze krachten. Voor het blote oog valt dit niet te zien maar bedenk je goed dat de wereld meer is dan we kunnen zien. Zo heeft elk voorwerp een onzichtbaar magnetisch veld; je zou kunnen zeggen dat de optelsom van magnetische velden een wereld op zich is. De subtiele verschillen in gravitatie van andere planeten zijn van invloed op magnetische velden op aarde. Dit geldt des te meer als er sprake is van een samenstand van planeten. Dat kan je in gedachten theoretiseren maar helaas zijn er nog geen meetinstrumenten die dit kunnen aantonen, m.a.w. in de wetenschap bestaat dit hele fenomeen niet of men laat het bewust of onbewust buiten beschouwing en gaat ook niet op zoek naar methoden om dit te meten.

Aantrekkingskracht is basis voor astrologie als wetenschap

De aantrekkingskracht op mens, dier en plant van andere planeten zou wel eens de wetenschappelijke basis kunnen zijn van de astrologie! We moeten ´zou kunnen´ zeggen omdat niemand weet in welke richting de wetenschap zich gaat ontwikkelen maar het is voorstelbaar dat het gaat gebeuren dat afwijkingen in magnetische velden door planetaire invloeden in de toekomst meetbaar zullen worden. Wanneer de wetenschap zich als doel stelt om de waarheid over dit soort fundamentele kwesties te ontdekken, komt er een moment waarop de meetinstrumenten gereed zijn; dat kan over 10 jaar zijn maar het kan ook pas over 1000 jaar zijn.

Kruidengeneeskunde

In de kruidengeneeskunde of fytotherapie hoort elk geneeskruid bij een bepaalde planeet. Er zijn marskruiden, venuskruiden, zonkruiden, mercuriuskruiden, jupiterkruiden etcetera. Dat houdt volgens de kruidengeneeskunde in dat er bepaalde krachtwerkingen of stoffen met geneeskracht in planten zijn die onder invloed van de planeten verschillen in sterkte. In sommige jaargetijden staat venus dichter bij de aarde, dus zijn venusplanten die in deze tijd geoogst worden, voorzien van meer geneeskracht. Daarnaast zijn er ook ziektes die met bepaalde planeten hebben te maken. Elk orgaan heeft een bepaalde binding met een andere planeet. Als een venusorgaan ziek is dan worden er meer venuskruiden gebruikt. Dat klinkt ongelooflijk maar besef goed dat werkingen van kruiden uit de kruidengeneeskunde bekend waren zonder dat er modern wetenschappelijk onderzoek werd gedaan en toch tot dezelfde resultaten leidden als wetenschappelijk onderzoek. Alsem is bijvoorbeeld goed is tegen malaria, peterselie goed voor menstruatieproblemen en rode peper goed tegen verkoudheid. Deze drie voorbeelden zijn alledrie oude wijsheden die zijn omgezet in farmaceutische pillen en poeders. Dan zou dat betekenen dat de manier van vroeger waarop kruidenwetenschappers de werking van kruiden bepaalden op waarheid berust. In dat geval zijn de planeten van invloed op planten die organen genezen die met dezelfde planeten in verband worden gebracht. Het bestaan van kruiden en organen in relatie tot planeten suggereert dat de aantrekkingskrachten waaraan de aarde en zijn levensvormen onderhevig is, is onder te verdelen in meerdere categorieën waardoor sommige organen en levensvormen meer of minder bij een bepaalde planeet kunnen worden ingedeeld.

Sterrenbeeldem, ascendant, en verder

In de astrologie heeft iedereen een sterrenbeeld. De meeste mensen weten dat ze een ascendant hebben. Het sterrenbeeld en het ascendant zijn allemaal precies uit te rekenen. Daarvoor werkt men met tabellen. Vanuit de combinatie van sterrenbeeld en ascendant wordt een bepaald karakter ontwikkeld alleen deze liggen nog veel subtieler. Het ascendant is de eerste verfijning. Daarna volgt het descendant en dat gaat in principe onbeperkt door! Je komt al snel op een terrein waar zelfs de meeste mensen die zich vandaag astroloog noemen niets vanaf weten. Het is namelijk zeer moeilijk om na de descendant door te rekenen tot zeg de 40e afgeleide. Op een gegeven moment dan berekenen de astrologen niet meer de karaktertrekken maar de lichamelijke kenmerken zoals de kleur van het haar, kleur van de ogen, geslacht, etc. Dat betekent uiteindelijk dat een astroloog die over al deze kennis bezit en daar rekening mee houdt in de manier waarop hij een kind verwekt, deze van te voren kan weten welke haarkleur het kind heeft! Hiernaar is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Het zou wel heel interessant zijn.

De kerk begon met astrologie als bijgeloof te zien

De reden dat hier geen onderzoek naar is gedaan ligt vooral in de cultuur om de astrologie sowieso bij voorbaat af te schrijven als een onzinnig bijgeloof. Echter besef goed dat de Rooms-Katholieke kerk is begonnen met deze verfoeilijking van de astrologie, omdat de kerk alle macht naar zich toe trok en niet wilde dat mensen te veel kennis hadden. Kennis is macht, zo luidt een bekend gezegde. De kerk had de macht om de kennis voor te schotelen aan mensen, zoals nu de wetenschap dat heeft. Dat kerk en wetenschap zich op het punt van de astrologie elkaar de handen schudden is een teken aan de wand. Het is een duidelijk teken dat de astrologie meer waarheid verbergt dan de meesten vermoeden en dat een wetenschap zich eigenlijk door alle successen vanuit de kruidengeneeskunde zich met vereende kracht moet storten op de waarheid die schuilt achter de astrologie, in plaats van het lacherig af te doen als bijgeloof. Een wetenschap belachelijk maken is een psychologische methode om iets af te keuren maar het baseert zich niet op feiten.
© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Horoscoop: Planeet VenusHoroscoop: Planeet VenusSterrenbeeld is een bekend begrip. Planeten, hun betekenis en invloed in de horoscoop zijn minder bekend. Zon, Maan, Mer…
Horoscoop: Planeet MarsHoroscoop: Planeet MarsSterrenbeeld is een bekend begrip. Planeten, hun betekenis en invloed in de horoscoop zijn minder bekend. Zon, Maan, Mer…
Horoscoop: Planeet JupiterHoroscoop: Planeet JupiterSterrenbeeld is een bekend begrip. Planeten, hun betekenis en invloed in de horoscoop zijn minder bekend. Zon, Maan, Mer…
De betekenis van Venus, Jupiter en Mars in de geschiedenisDe planeten Venus, Jupiter en Mars hebben veel indruk gemaakt bij voorbije beschavingen. Lees hier over hun rol bij de G…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FelixMittermeier, Pixabay
  • Boek Mellie Uyldert: Sterren, mensen, kruiden
  • http://www.halexandria.org/dward330.htm
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 22-05-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.