Tips om thuis water te besparen en het belang ervan

Tips om thuis water te besparen en het belang ervan Water is het belangrijkste in ons leven. We gebruiken het om te drinken, te douchen, kleding te wassen, en nog veel meer. Maar wist je dat de hoeveelheid schoon en drinkbaar water niet oneindig is? Gelukkig is het nog niet te laat en kunnen we nog leren om zuinig met ons water om te springen.

Waterverbruik

Per persoon gebruiken of verbruiken we dagelijks zo'n 120 liter water! Dit is als volgt verdeeld:
  • Toilet - 40 liter
  • Wasmachine, douche en bad - 60 liter
  • Drinkwater en koken - 3 liter
  • Overig - 17 liter


Waarom water besparen?

De meesten willen zuiniger met hun waterverbruik omgaan om kosten te besparen, maar er is eigenlijk nog een belangrijkere reden. Er is op de wereld maar een beperkte hoeveelheid water beschikbaar dat geschikt is om te drinken, mee te koken en mee te wassen. Zeewater is hier niet geschikt voor. Nee, hiervoor heb je zoet water nodig (uit de bergen, rivieren, enzovoorts). In totaal bestaat maar 3% van de aarde uit zoet water en slechts 1/3 hiervan kan gebruikt worden voor drinkbaar water. Je kunt je dus voorstellen dat met de groeiende wereldbevolking, er een tekort zal zijn aan drinkwater. Hier moeten we iets aan doen en de enige manier is om zuiniger om te gaan met ons drinkwater.

Waterbesparende adviezen

  • Gebruik waterbesparende kranen. Deze hebben speciale mondstukken die ervoor zorgen dat er per minuut minder water uit de kraan komt dan bij andere kranen.
  • Ontdooi je eten niet onder de stromende kraan, maar gebruik een magnetron of zet je bevroren producten die je 's avonds wil eten, 's morgens al buiten de vriezer.
  • Zet vuile afwas liever even in de week, dan het onder stromend water af te wassen. Door vuile en vette afwas even te weken in warm water gaat het meeste vuil al weg en heb je minder water nodig om je afwas te doen.
  • Zet je wasmachine of afwasmachine pas aan als deze vol is. Nieuwe modellen van (af)wasmachines verbruiken ook minder water en hebben tevens energie- en waterbesparende programma's.
  • Monteer een spaarknop (of spoel-onderbreker) op de toiletstortbak. Als je dan doortrekt kun je de toevoer van water eerder stoppen zodat er minder water verbruikt wordt.
  • Installeer een spaardouchekop en neem kortere douches.
  • Draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen of het wassen van je gezicht.

Weetjes

  • Het menselijk lichaam bestaat voor 65% uit water
  • Een watertekort kan leiden tot een hongergevoel. De hersenen kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen honger en dorst.
  • Door dagelijks twee ons groenten en twee stuks fruit te eten, kom je al snel aan een liter water per dag. In voedsel zit namelijk ook vocht.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Water: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcWater: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcGemiddeld gebruikt één persoon 50.000 liter water in een jaar. Daar kan op bespaard worden. Zo kan je ongemerkt tijdens…
Tips om geld te besparen op waterTips om geld te besparen op waterVeel mensen kunnen nog wel wat besparen op water in en om het huis. Met wat kleine aanpassingen kunnen we voor onszelf e…
Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…
Praktische tips voor besparen op energieverbruikPraktische tips voor besparen op energieverbruikEnergieverbruik is een grote kostenpost in elk huishouden. Toch kan je makkelijk geld besparen op energie door goed te l…
De mythen rond Genetische ModificatieDe mythen rond Genetische ModificatieGenetische modificatie is een jonge wetenschap. Voor veel mensen is het onduidelijk wat nu wel en wat niet genetisch gem…
Bronnen en referenties
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.