Tips om thuis water te besparen en het belang ervan

Tips om thuis water te besparen en het belang ervan Water is het belangrijkste in ons leven. We gebruiken het om te drinken, te douchen, kleding te wassen, en nog veel meer. Maar wist je dat de hoeveelheid schoon en drinkbaar water niet oneindig is? Gelukkig is het nog niet te laat en kunnen we nog leren om zuinig met ons water om te springen.

Waterverbruik

Per persoon gebruiken of verbruiken we dagelijks zo'n 120 liter water! Dit is als volgt verdeeld:
 • Toilet - 40 liter
 • Wasmachine, douche en bad - 60 liter
 • Drinkwater en koken - 3 liter
 • Overig - 17 liter


Waarom water besparen?

De meesten willen zuiniger met hun waterverbruik omgaan om kosten te besparen, maar er is eigenlijk nog een belangrijkere reden. Er is op de wereld maar een beperkte hoeveelheid water beschikbaar dat geschikt is om te drinken, mee te koken en mee te wassen. Zeewater is hier niet geschikt voor. Nee, hiervoor heb je zoet water nodig (uit de bergen, rivieren, enzovoorts). In totaal bestaat maar 3% van de aarde uit zoet water en slechts 1/3 hiervan kan gebruikt worden voor drinkbaar water. Je kunt je dus voorstellen dat met de groeiende wereldbevolking, er een tekort zal zijn aan drinkwater. Hier moeten we iets aan doen en de enige manier is om zuiniger om te gaan met ons drinkwater.

Waterbesparende adviezen

 • Gebruik waterbesparende kranen. Deze hebben speciale mondstukken die ervoor zorgen dat er per minuut minder water uit de kraan komt dan bij andere kranen.
 • Ontdooi je eten niet onder de stromende kraan, maar gebruik een magnetron of zet je bevroren producten die je 's avonds wil eten, 's morgens al buiten de vriezer.
 • Zet vuile afwas liever even in de week, dan het onder stromend water af te wassen. Door vuile en vette afwas even te weken in warm water gaat het meeste vuil al weg en heb je minder water nodig om je afwas te doen.
 • Zet je wasmachine of afwasmachine pas aan als deze vol is. Nieuwe modellen van (af)wasmachines verbruiken ook minder water en hebben tevens energie- en waterbesparende programma's.
 • Monteer een spaarknop (of spoel-onderbreker) op de toiletstortbak. Als je dan doortrekt kun je de toevoer van water eerder stoppen zodat er minder water verbruikt wordt.
 • Installeer een spaardouchekop en neem kortere douches.
 • Draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen of het wassen van je gezicht.

Weetjes

 • Het menselijk lichaam bestaat voor 65% uit water
 • Een watertekort kan leiden tot een hongergevoel. De hersenen kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen honger en dorst.
 • Door dagelijks twee ons groenten en twee stuks fruit te eten, kom je al snel aan een liter water per dag. In voedsel zit namelijk ook vocht.
© 2011 - 2020 Esthercita79, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Water: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcWater: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcGemiddeld gebruikt één persoon 50.000 liter water in een jaar. Daar kan op bespaard worden. Zo kan je ongemerkt tijdens…
Tips om geld te besparen op waterTips om geld te besparen op waterVeel mensen kunnen nog wel wat besparen op water in en om het huis. Met wat kleine aanpassingen kunnen we voor onszelf e…
Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…
Praktische tips voor besparen op energieverbruikPraktische tips voor besparen op energieverbruikEnergieverbruik is een grote kostenpost in elk huishouden. Toch kan je makkelijk geld besparen op energie door goed te l…

Geografie Israël: rol immigranten bij ontwikkeling stedenVóór de oprichting van de staat Israël gaven de Zionisten weinig aandacht aan stedelijke planning voor de opvang van nie…
De mythen rond Genetische ModificatieDe mythen rond Genetische ModificatieGenetische modificatie is een jonge wetenschap. Voor veel mensen is het onduidelijk wat nu wel en wat niet genetisch gem…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Tips om thuis water te besparen en het belang ervan"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Mieneke, 05-07-2018 14:09 #2
Maar hoe zit het dan met ons grondwater? Dat mis ik in het verhaal van de beschikbare zoetwaterbronnen.

Raaf Jansen, 19-03-2017 18:38 #1
In dit artikel geeft u het belang aan van waterbesparing en helpt u met het besparen van water door een pagina te wijden aan bespaartips. Ik ben het hier helemaal mee eens en vind het ook belangrijk dat we in Nederland zuinig met water omgaan.

Maar ik was erg teleurgesteld om te zien dat u op deze pagina met bespaartips niets heeft gezet over vegetarisme, of nog beter veganisme. De vee-industrie is namelijk de grootste verspiller van water op de wereld. Om een kilo rundvlees te produceren is in totaal 15.000 liter water nodig, voor een kilo varkensvlees 6.000 liter en een kilo kip 4.300 liter. Van al het water dat in Nederland gebruikt wordt is één procent nodig voor het watergebruik in huis (waar vrijwel al uw bespaartips op zijn gebaseerd) en maar liefst 43 procent is nodig voor de productie van vlees, eieren en zuivel.

Het kiezen van vegetarisme (en nog veel beter: veganisme) zal zeker meer water besparen dan de bespaartips die u heeft gegeven. Deze gouden tip zou eigenlijk bovenaan uw lijst moeten staan.

Infoteur: Esthercita79
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Schrijf mee!