Brand, hoe te handelen?

De belangrijkste regel bij brand is, altijd zelf eerst kijken of het wel veilig is. Zo voorkomt u meer slachtoffers. Een brand komt vaak onverwachts. Des te fijner is het als er mensen in de buurt zijn die een beetje weten hoe ze moeten handelen. In dit artikel leest u meer over het blussen en informatie over brand.

De brand blussen

Een brandweerslang is tussen de 20 á 30 meter lang. Verstandig is deze eerst af te rollen in deze grote lussen te leggen. Op deze wijze kan er in principe geen knik of knoop in de slang komen. Onder de brandweerslang zit een hendel, draai deze zodat het water kan toe stromen. Een brandweerslang heeft in principe onbeperkt water.
Het zal u waarschijnlijk wel tegenvallen hoelang u kunt doen met een brandblusser. Met een blusser van 5 kilo kunt u ongeveer 16 seconden tot maximaal 30 seconden blussen. Zo'n kleinere autoblusser heeft dan ook bijna geen zin. Veel van deze blussers blijken bij gebruik ook uiteindelijk niet te functioneren.
Als er ernstig veel rookontwikkeling is, zo dat de deur warm aanvoelt is het beste om de deur dicht te laten. Anders komt er in één keer heel veel lucht bij en zal het vuur snel om zich heen grijpen. Er bestaan verschillende blussers namelijk:
  • de poederblusser - Deze heeft veel blusvermogen en er kan vanaf een afstand geblust worden. De poeder is wel erg fijn, maar ook krachtig. Door de kracht ziet u mogelijk de brand niet meer goed en kunnen machines door de poeder snel beschadigen. Een voordeel is dat deze geen elektriciteit geleid.
  • de CO2blusser - Deze zorgt dat het zuurstof weggaat waardoor de brand zal doven. De fles is gevuld met koolzuur en bij het blussen zal deze dan ook gas vormen en bevriezen. De temperatuur is 180 graden onder nul. Gebruik deze dus niet in een hele kleine ruimte en blus hiermee absoluut geen personen.
  • de sproeischuimblusser - De inhoud van de sproeischuimblusser bestaat uit water en schuim. Het schuim zorgt ervoor dat het water verdund word. Het blust zowel vaste stoffen als vloeibare stoffen.
Sowieso is de druk van de brandblussers erg groot. Als u iemand in de brand ziet is dan ook de beste optie om er een deken over te leggen zodat er geen zuurtstof meer bij de brand komt. Leg de deken erover heen en druk deze langs het lichaam aan. Zorg dat het hoofd zo mogelijk onbedekt blijft zodat de persoon in kwestie geen verstikkingsgevaar op kan lopen.

De brandweer inschakelen

Als u brand ziet in huis probeer dan als het mogelijk is zo snel mogelijk iedereen uit huis te krijgen. In een groot gebouw is het verstandig eerst de alarmbel in te slaan. Dit is vaak een klein rood kastje met glas. Als deze is ingedrukt wordt de brandweer automatische ook gewaarschuwd. Als u 1-1-2 belt zorg dan dat u weet waar u zich bevind en of er mogelijk slachtoffers zijn en waar de brand is begonnen. Zo kan de brandweer ook een beetje bepalen hoeveel hulptroepen zij nodig hebben. Als de brandweer aankomt zorg dan dat deze opgevangen wordt zodat ze direct weten welke kant zij op moeten. Op deze wijze kan de brandweer het snelste te werk gaan.
De brandweer heeft de norm om binnen 8 minuten op de locatie aanwezig te zijn. Op plaatsen waar dit niet mogelijk is worden er mensen opgeleid tot first responders. Dit zijn mensen die een cursus van de brandweer krijgen en zodoende het eerste voorwerk kunnen doen voor de echte brandweer komt. Meestal worden de first responders in deze situatie ook als eerste ingelicht

De tijd in de brand

In een kamer gevuld met rook kan men gemiddeld 20 stappen zetten voor hij/zij flauw zal vallen of stikken. Ongeveer 30 seconden kan er adem gehaald worden in deze kamer gevuld met rook. Om tijd te winnen worden er bij grotere gebouwen branddeuren geplaatst. Deze kunnen worden gesloten als er brand of rookvorming is. Als u achter deze deur kunt komen wint u 30 minuten de tijd.

Bedrijfs hulpverleners

Als u in een groot bedrijf werkt is het verstandig om ten minste één iemand op te laten leiden tot BHV-er. Op de cursus tot BHV-er leert men onder andere:
  • hoe mensen te begeleiden
  • de volgorde om te handelen
  • branden blussen
  • reanimeren
  • een AED(schockmachine) gebruiken
  • verbanden leggen

De fouten bij de schipholbrand

Bij de schipholbrand, de brand in het cellencomplex, zijn onnodig veel mensen omgekomen dankzij fouten. Hieronder staan er een aantal vermeld:
  • Het cellencomplex was groter gebouwd dan mocht.
  • Er was geen bewaking.
  • De deur van de brandende cel was open gelaten omdat er mogelijk nog een slachtoffer was. Hierdoor kon de rook en het vuur veel sneller ontwikkelen.
  • Het plafond was brandbaar, deze viel in stukken naar beneden.
  • De bewakers begonnen gevangen vrij te laten van de brand af en werkten zo naar de brand toe in plaats van andersom.
  • De brandweer was niet goed ingelicht waardoor deze aan de verkeerde zijde van het gebouw stonden, hier zat een slot op het hek/
  • Aan de goede kant was een sluis waar maar een bepaald aantal voertuigen in konden om de andere kant te openen, dit koste meer tijd.

Weten wat men bij een brand kan doen kan echt levens redden.
© 2011 - 2025 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Sims 3 – BrandweermanDe Sims 3 – BrandweermanMet de expansie “ambities” kun je een aantal beroepen kiezen die wat meer activiteit eisen van je Sim. Je werkt ook niet…
Spreekbeurt brandweer: taken & verschillende brandweerauto'sIedereen herkent ze meteen, de grote rode vrachtwagens van de brandweer. Er zijn echter allerlei verschillende soorten b…
Het kopen van een brandblusserHet kopen van een brandblusserDe meeste gebouwen hebben een of meerdere brandblussers. In veel gevallen is het ook verplicht deze te hebben. Daar word…
De bluswatervoorzieningen en materialen voor watertransportHoe komt de brandweer eigenlijk aan het water dat ze gebruiken voor het blussen van een brand? Voor het blussen van bran…
Het lineaire model: wetenschap en beleid nader bekekenHet lineaire model: wetenschap en beleid nader bekekenHet lineaire model heeft betekenissen in de wiskunde, maar ook in de bestuurskunde. In de bestuurskunde is het een manie…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-02-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.