Beroemde woestijnen in de wereld

Beroemde woestijnen in de wereld Een woestijn is een bepaald type regio of gebied welke veel minder neerslag kent dan andere gebieden in de wereld. Het zijn zeer droge gebieden met een extreem klimaat waar amper water te vinden is waardoor er weinig of geen planten en dieren leven. Elk continent heeft zijn eigen uitgestrekte woestijngebied met elk hun eigen geologische en klimatologische eigenschappen. We sommen alvast de meest bekende en beroemde gebieden op. Woestijngebieden zijn geclassificeerd als een van de grootste ecosystemen die onze aarde kent met een eigen plantaardige en dierlijke habitat. Vanwege het strenge klimaat kunnen slechts de meest bijzondere planten en dieren in dergelijk gebied overleven.

Arabische woestijn

De naam 'Arabische woestijn' verwijst naar een groot woestijngebied dat bijna het volledig Arabische schiereiland beslaat. Het is een woestijn van het subtropische type (omdat ze op een subtropische breedtegraad liggen) en heeft een oppervlakte van om en nabij de 2,3 miljoen vierkante kilometer. Dit gebied wordt vooral bewoond door Arabieren met het Arabisch als primaire taal.

De Arabische woestijn grenst in het noorden aan Oman, de Perzische Golf in het noordoosten, Syrië in het noorden, de Arabische Zee in het zuidoosten, de Golf van Aden in het zuiden, Jordanië in het noordwesten en de Rode Zee in het westen. Het grootste gedeelte van de Arabische woestijn ligt in het koninkrijk Saoedi-Arabië.

Sahara woestijn

De Sahara woestijn wordt beschouwd als de grootste woestijn ter wereld en behoort net zoals de Arabische woestijn tot het subtropische type. De Sahara is gelegen in Noord-Afrika en heeft een omvang van 800-1200 mijn van zuid naar oost en 3000 mijl van west naar oost. De oppervlakte van deze woestijn is ongeveer 3,5 miljoen vierkante mijl en is daarmee even groot als het Europese continent of de Verenigde Staten. We vinden de Sahara woestijn terug in bijna alle landen in Noord-Afrika.

De Sahara woestijn wordt in het noorden omringd door het Atlas gebergte en de Middellandse Zee en de Rode Zee in het oosten. In het zuiden grenst deze woestijn aan een gebied van oude zandduinen en in het westen de Atlantische Oceaan.

Woestijn van het Grote Bekken

De woestijn van het Grote Bekken of ook wel bekend als de Koude Woestijn is gelegen in Noord-Amerika waar het een oppervlakte beslaat van 190.000 vierkante mijl. Deze woestijn is het meest bekend om zijn drainagesysteem welke ervoor zorgt dat de neerslag ingesloten blijft en niet kan afwateren naar de zee. Ook het Groot Zoutmeer bevindt zich in deze woestijn.

De woestijn van het het Grote Bekken wordt in het noorden begrensd door het Colombia Plateau, de Sierra Nevada in het westen, de Mojavewoestijn in het zuiden en de Wasatch Mountains in het oosten. Deze woestijn is het grootste onderdeel van de “basin and range province”, een gebied in het zuidwesten van de Verenigde Staten dat vooral bestaat uit langgerekte bergketens en brede vlakten.

Gobi woestijn

De Gobi woestijn beslaat het noordelijke en noordwestelijke deel van China en het westelijke gedeelte van Mongolië. De meeste regio’s in dit gebied zijn volledig verlaten terwijl andere delen schaars bevolkt zijn.

Deze woestijn speelt een belangrijke rol in de geschiedenis omdat het deel uitmaakte van het Mongolische Rijk. Langsheen de zijderoute of Silk Road, wat gedurende vele eeuwen een belangrijke handelsroute was tussen oost en west, bevinden zich tal van grote steden.

De Gobi woestijn is een continentale woestijn. De vochtige oceaanlucht zorgt voor neerslag boven het Himalaya gebied waardoor het centrum droog blijft. Het gebied van de Gobi woestijn vormt een boog van ongeveer 500.000 vierkante mijl en is daarmee de grootste woestijn van Azië en de derde grootste ter wereld, na de Sahara en de Arabische woestijn. Naast zandgebied bestaat een groot deel van deze woestijn uit kale bergen.

Karakum woestijn

De Karakum woestijn is ook bekend als de Garagum in het Turkmeens en de Karakumy in het Russisch. Deze woestijn bevindt zich in Centraal-Azië en beslaat ongeveer zeventig procent van de oppervlakte van Turkmenistan. Het gebied kent een heel lage bevolkingsdichtheid van ongeveer een persoon per 2,5 vierkante mijl.

Neerslag komt in dit gebied heel zelden voor, amper een maal om de tien jaar. De Karakum woestijn grenst in het oosten aan de Kaspische Zee en in het westen aan de oude rivierdal van Uzboy. In het zuiden loopt deze woestijn langs de Kopet Dagh bergketen en in het noorden wordt ze begrensd door de Amu Darja rivier.

Thar woestijn

De Thar of Grote Indiase woestijn ligt op de grens van India en Pakistan. In Pakistan bestrijkt deze het gebied van de Provincies Sindh en Punjab waar het grenst aan de Cholistan woestijn. De Thar is ontstaan als gevolg van langdurige droogte die in dit gebied heerst door de vaak voorkomende winden en moessons waardoor en onvoldoende regen valt om de grond vochtig te houden.

In India beslaat deze woestijn de steden Rajasthan, Haryana, en Gujarat. De Thar heeft een oppervlakte van 77.000 vierkante mijl en staat daarmee op de negende plaats op de lijst van grootste woestijnen ter wereld.

Kalahari woestijn

De Kalahari woestijn beslaat delen van Namibië, Zuid-Afrika en een groot deel van Botswana. Deze bevindt zich wel 3000 meter boven de zeespiegel. De Kalahari woestijn heeft een oppervlakte van 970.000 vierkante mijl verspreid over Botswana, Namibië en raakt ook kleine delen van Angola, Zambia en Zimbabwe.

De inwoners van deze Kalahari woestijn zijn de bekende bosjesmannen die reeds meer dan 20.000 jaar dit gebied bevolken. Deze woestijn is echter wel een van de dunst bevolkte gebieden ter wereld.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woestijnen en leefmogelijkhedenIn de woestijn, waar altijd warmte heerst overdag en 's nachts het dodelijk koud kan zijn, lijkt haast onmogelijk om te…
De klimaten en hun eigenschappen in de wereldDe klimaten en hun eigenschappen in de wereldKlimaat betekent hoe de algemene informatie over het weer is in een bepaald gebied. Het wordt bepaald aan de hand van de…
De vier woestijnen ultramarathonDe vier woestijnen ultramarathonDe vier woestijnen ultramarathon of '4 Desert Grand Slam' genoemd, bestaat uit vier ultramarathons van 250 km hardlopen…
Woestijn, uitgestrekte vlaktenWoestijnen zijn uitgestrekte vlakten met onvruchtbare grond waar dus bijna geen bomen en planten kunnen groeien. Naast g…

Californium: Het elementCalifornium: Het elementCalifornium is een radioactief scheikundig element met symbool Cf en atoomnummer 98. Het element is voor het eerst in 19…
Neptunium: Het elementNeptunium: Het elementHet element neptunium is voor het eerst gesynthetiseerd door Edwin McMillan en Philip H. Abelson aan de Berkeley Radiati…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Parvel, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kalahari
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Arabische_Woestijn
 • http://www.wereldwonderen.tv/main.aspx?ID=72&TaalID=1
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Bekken
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Bekken
 • http://www.britannica.com/EBchecked/topic/312099/Karakum-Desert
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Thar_Desert
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Kalahari_Desert
 • http://www.rootsmagazine.nl/2012/04/14/de-10-grootste-woestijnen/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Woestijn
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 28-09-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.