Vermogen in PK omrekenen naar Watt

Vermogen in PK omrekenen naar Watt Vroeger werd het vermogen van een machine, of van een dier, uitgedrukt in paardenkracht of PK. De eenheid paardenkracht leverde een indruk van het vermogen van een paard. Vermogen is te berekenen door arbeid, die geleverd wordt in een zekere periode, te delen door de tijdsduur van die periode. De huidige eenheid voor vermogen is Watt en is vernoemd naar de beroemde Schotse uitvinder James Watt.

Energie en vermogen

Energie (E) staat voor de mogelijkheid om arbeid (A) te kunnen verrichten. Arbeid is het verschil in energieniveau tussen twee toestanden: A = E2 - E1. Stel dat het overbruggen van dit verschil tijd Δt kost, dan is het vermogen van de bron de geleverde arbeid / gebruikte tijd:

 • P = A / Δt = (E2-E1) / Δt [Watt]

Vermogensberekening met de eenheid Watt

Bron: TronicBron: Tronic
Als u een bed van 35 kilogram via de trap naar de 1e verdieping wilt verplaatsen, dan is het verschil in energieniveau dat overbrugd moet worden:

 • E bed (1e verdieping) - E bed (begane grond)

Een voorwerp dat zich op een zekere hoogte ten opzichte van de aarde bevindt, heeft een potentiële energie van: E bed (1e verdieping) = massa * zwaartekrachtversnelling * hoogte = mgh (g = 9.81 [m/s²])

Stel de 1e verdieping ligt op 3 meter van de begane grond, dan is de energie:

 • E = mgh = 35 * 9,81 * 3 = 1030,05 [Joule]
 • Voor het gemak stellen we E bed (begane grond) = 0
 • Arbeid A = E2 - E1 = 1030,05 - 0 = 1030,05 [Joule]

Stel, u heeft het bed in 15 seconden naar boven gedragen. De geleverde kracht en de afgelegde afstand liggen in elkaars verlengde, het vermogen dat u geleverd heeft, is de arbeid gedeeld door de tijd:

 • P = A / Δt = 1030,05 / 15 = 68,67 [Watt]

Paardenkracht

De paardenkracht [PK] is een oude eenheid van arbeidsvermogen. Deze staat voor het arbeidsvermogen dat een gemiddeld paard gedurende langere tijd kon leveren, bijvoorbeeld voor het aandrijven van een rosmolen. De Schot James Watt, de uitvinder van de stoommachine, heeft in 1770 de paardenkracht gedefinieerd.

1 PK = 736 Watt

Hij stelde dat 1 PK het vermogen is van een trekpaard om 150 kilogram 30 meter op te hijsen in een minuut. De arbeid die het paard levert is kracht maal de afgelegde weg. Om het vermogen in Watt uit te drukken delen we de geleverde arbeid weer door de tijd:

 • P = ∫ Fdl / 60 = (m * g * h) / 60 = (150 * 9,81 * 30) / 60 = 736 [Watt]
 • (F = zwaartekracht, dl = afgelegde weg)

De naam paardenkracht is verwarrend, omdat het de eenheid van vermogen is en niet van kracht. De Engelse naam horsepower, afgekort HP, kent die verwarring niet omdat (elektrisch/mechanisch) vermogen altijd aangeduid wordt met 'power'.

Vergelijking vermogen

De onderstaande tabel geeft het arbeidsvermogen van verschillende actie's en apparatuur weer, uitgedrukt in [PK] en in [Watt]. Bij de stofzuigermotor en de veldverlichting moet in acht genomen worden dat het opgegeven vermogen het elektrisch vermogen is dat deze apparatuur verbruikt. Het geleverde mechanische vermogen van de motor en het lichtvermogen van de veldverlichting liggen in werkelijkheid lager, omdat een gedeelte van het toegevoerde vermogen verloren gaat door warmte-ontwikkeling.

ActieVermogen [PK] Vermogen [Watt]
35 kilo 3 meter optillen (15 sec)0,0968,7
Trekkracht gemiddeld paard (60 sec)1736
Stofzuigermotor 2200W32200
Veldverlichting118000
Kia Picanto 1.0 T-GDI10073600

Het paard als krachtbron

Een rosmolen is een door paardenkracht aangedreven molen, die vroeger gebruikt werd het voor malen van graan of bemaling van water. Een paard (ros) of ezel trok een balk voort die bevestigd was aan de as van de molen in een cirkelvormige beweging. Via een tandwielconstructie kon dan bijvoorbeeld een molensteen aangedreven worden.

De kleinere rosmolens waren vroeger te vinden op boerderijen, terwijl grotere rosmolens vaak aangedreven door twee paarden in het dorp stonden. De kosten voor energievoorziening bestonden in die tijd dus uit de aanschaf van trekpaarden, en het bieden van verzorging/onderdak voor de dieren. Een gezond trekpaard ging ongeveer even lang mee als een huidige automotor.
© 2018 - 2024 Tronic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitvinders: James WattUitvinders: James WattJames Watt is onmiskenbaar verbonden met de stoommachine, stoomlocomotief en de eenheid van vermogen, de Watt. Deze eenh…
Het meten van energieHet meten van energieEr bestaan vele verschillende vormen van energie. Denk aan mechanische, chemische en warmte-energie. Energie wordt opges…
Energie, arbeid en vermogenEnergie is het vermogen om arbeid te verrichten. Alleen door arbeid kunnen er, waar dan ook in het heelal, veranderingen…
Hoeveel kun je maximaal op één groep aansluiten?Meestal sta je niet zo bewust stil bij vermogens van apparaten en hoeveel je tegelijkertijd aan kunt sluiten op een groe…

Het SI-stelsel, natuurkundige eenheden en groothedenHet SI-stelsel, natuurkundige eenheden en groothedenIn de natuurkunde noemt men verschijnselen die te meten zijn 'grootheden'. De waarde van een grootheid wordt uitgedrukt…
Foto-elektrisch effect - theorie en voorbeeldenFoto-elektrisch effect - theorie en voorbeeldenLicht wordt gebruikt om bepaalde dingen te zien. Zodra een schakelaar omgaat, wordt de hele ruimte verlicht. Licht schij…
Bronnen en referenties
 • Fundamental Physics 1, Mechanics, Alonso, Finn, 1986
 • www.genealogie-info.nl / Molen en Molenaar in familienamen / J. M. Spendel (Rosmolen)
 • Afbeelding bron 1: Tronic
Tronic (33 artikelen)
Laatste update: 01-12-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.