Wat is druk en hoe bereken je de druk?

Wat is nu eigenlijk druk natuurkundig gezien? Hoe kun je dit op een eenvoudige manier uitrekenen? Ook in de meteorologie worden verschillende aanduidingen voor druk gehanteerd. Aan de hand van een illustratie en een aantal omrekeningen wordt een en ander duidelijker. Het is de bedoeling dat je de druk kunt berekenen.

Wat is druk?

Een vaste stof, maar ook een gas of vloeistof kunnen een druk op een oppervlak uitoefenen. Denk maar aan de wanden van een vat. Bij water in de zee wordt de druk hoger als je dieper duikt. De druk die op jou wordt uitgeoefend wordt steeds hoger naarmate je je verder onder water bevindt.

De figuur waarin de formule wordt uitgebeeldDe figuur waarin de formule wordt uitgebeeld

Hoe bereken je druk?

Druk wordt berekend met de volgende formule: p= F/A

De grootheid druk wordt met de p aangegeven. De p wordt klein geschreven. Deze p komt van het woord “pression’ in het Frans of “pressure” in het Engels.
  • F staat voor kracht (“force”). Dit geef je aan in newton (of N).
  • A staat voor oppervlakte (“area”). Let op: in vierkante meters of m2
  • Dus druk p = F/A. Je krijgt dan kracht per oppervlakte uit. Als je de druk zo berekent krijg je het antwoord in pascal (Pa).
  • Dus 1 pascal (Pa) is 1 newton per vierkante meter of m2.
  • Let op: 1 pascal is niet zoveel. Daarom wordt vaak gewerkt met kPa. De k staat voor kilo, dat 1000 betekent.
  • Dus 1 kPa is 1000 newton per vierkante meter.

De eenheid van druk

In het natuurkundige SI-stelsel (zie grootheden en eenheden van het SI-stelsel) is de grootheid druk p. De eenheid is pascal.
1 Pa = 1 N/m2. Deze eenheid wordt dus gemaakt door kracht en oppervlakte (newton gedeeld door een vierkante meter).

Weetjes

Meteorologie (weerkunde): de luchtdruk

Wij wonen in Nederland meestal op “zeeniveau”. Dat betekent dat we ongeveer 0 meter boven de zeespiegel wonen. De luchtdruk is dan ongeveer 100.000 pascal (Pa). Een druk van 0 Pa is moeilijk te bereiken. Dit is dan het absolute vacuüm. Vroeger werd er ook al driftig gemeten aan met name de luchtdruk. Toen ze nog kwik (giftig!) mochten gebruiken werd de luchtdruk gemeten in de hoogte van een kwikkolom (in millimeter kwik = mm Hg). Ook wordt wel gemeten in atmosfeer of meter waterkolom.

Belangrijk om te weten

1 bar (de standaard luchtdruk) is hetzelfde als 100.000 pascal oftewel 105. Vroeger gaven we de luchtdruk aan in mbar. Milli staat voor 1/1000. Dus 1 mbar is 1/1000 bar= 10 -3. Tegenwoordig gebruiken ze bij het weerbericht op tv hectopascal. Dat is net zo veel als 1 mbar.

p.s. 1m2 staat voor 1 vierkante meter.

AanduidingOpmerking/aanvulling
1 bar= 100.000 pascal (Pa)
1 Pa = 1 N/m2
1 mbar 1 hPa hecto betekent 100
© 2011 - 2020 Tinamoreno, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Druk omrekenen naar een andere eenheidHoe kun je druk omrekenen van bar naar PSI en vice versa? Wat is een Pascal? Hieronder staat het uitgelegd en worden een…
Bereken de uitgeoefende druk van een naaldhakBereken de uitgeoefende druk van een naaldhakIemand met naaldhakken kan een deuk in je parket maken. Als dezelfde persoon laarzen met een brede zool en brede hakken…
Wat is luchtdruk?Wat is luchtdruk?Met het weerbericht worden we er dagelijks mee geconfronteerd; luchtdruk. Luchtdruk is de druk die een kolom lucht uitoe…
Snelheid: Rekenen met formulesSnelheid: Rekenen met formulesSnelheid zie je overal op verkeersborden, maar ook in de computertaal, kb/sec. Maar snelheid is meer dan alleen dat, bij…

Kernenergie, wat is het precies? En kunnen we zonder?Kernenergie, wat is het precies? En kunnen we zonder?Sinds de kernramp in Fukushima worden mensen weer eens met hun neus op de feiten gedrukt: kernenergie kan levensgevaarli…
De kwantummechanica en esoterieDe kwantummechanica bestudeert de wijze waarop atomen zijn opgebouwd. Een atoom is geen vast deeltje, geen bolletje of p…

Reageer op het artikel "Wat is druk en hoe bereken je de druk?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tinamoreno
Laatste update: 01-11-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Schrijf mee!