Tragedie Paradox en Horror Paradox
Waarom kijken mensen graag naar droevige films? Of waarom gaan we graag naar een theater om vervolgens met met tranende ogen te aanschouwen wat er op het podium gebeurd? En waarom kijken mensen graag naar horror?
Tragedie paradox
Over het algemeen streeft de mens naar plezier en genot, de mens is namelijk hedonistisch. Daardoor zal men over het algemeen op zoek zijn naar media waarvan men blij wordt. In het eerste opzicht zou men de helemaal niet graag willen kijken naar bijvoorbeeld een drama film, maar toch kijken we hier graag naar. Hier gaat het om de tragedieparadox. We gaan ons namelijk wel beter voelen nadat de in aanraking zijn gekomen met droevige media. Dit komt door twee verschillende aspecten:
1. Neerwaartse vergelijking
Na en tijdens en kijken van deze droevige media, zal men in aanraking komen met de gedachte: 'gelukkig is dit niet mij overkomen'. Hierdoor stijgt het geluksgevoel en de zelfwaarde van de persoon.
2. Zelfversterking
Tijdens het kijken naar een droevige film of een tragisch theater stuk, zal men zich beter kunnen binden met de mediakarakters. Ze kunnen zich identificeren met de karakters en reflecteren het op hun eigen leven. Hierdoor stijgt het geluksgevoel en de zelfwaarde nog meer.
Mannen versus vrouwen
Kinderen zullen ongeacht het geslacht de droevige scenes even leuk vinden, denk hier bijvoorbeeld aan de Lion King. Dit gaat niet helemaal op voor volwassen. Het is te stellen dat vrouwen meer houden van droevige films dan mannen, maar de inhoud van de film zal dat bepalen. Gaat het namelijk over een 'communal' thema, zullen vrouwen dit leuker vinden. Een voorbeeld hierbij is: 'Drie meisjes maken zich klaar voor hun laatste vakantie samen, want daarna zullen ze afscheid moeten nemen omdat ze alle drie ergens anders gaan studeren'. Als het gaat om een 'agentic' thema, zullen zowel vrouwen als mannen het even leuk vinden. Een voorbeeld hierbij is: 'Een basketballer staat in het midden van zijn carrière, maar raak geblesseerd en ziet zijn droom in rook opgaan'.
Horror paradox
Daarnaast kijken we ook graag naar enge films, dit is het resultaat van de horrorparadox. Dit heeft drie verschillende redenen namelijk opwindingsoverdracht, knuffeleffect en verboden vrucht. De verboden vrucht theorie gaat hierbij alleen op voor kinderen.Het is niet gezegd dat er geen combinatie mogelijk is van de verschillende theorieën.
1. Opwindingsoverdracht
Mensen houden ervan om bang te zijn in een beschermde omgeving. De adrenaline die door het lichaam stroomt bij het kijken van de film is de meest voorkomende reden waarom men graag naar enge films kijkt. Ook na het kijken van de film is er nog steeds sprake van zie opwindingsoverdracht. Uit onderzoek is ook gebleken dat sommige mensen verslaafd raken aan het de opwindingsoverdracht en daarom graag regelmatig horrorfilms kijken.
2. Knuffeleffect
De naam zelf het eigenlijk al, wanneer men kijkt naar een enge film is het een excuus om bij je partner, vader, moeder, etc. op schoot te kruipen.
3. Verboden vrucht
Deze theorie gaat alleen op bij kinderen. Hedendaags wordt er een minimale leeftijd geadviseerd voor het kijken van bepaalde films, zo ook bij het horrorgenre. Kinderen vinden het stoer om iets te kijken waar ze eigenlijk te jong voor zijn, vandaar dat zij graag naar enge films kijken.
© 2014 - 2025 Aresus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSimon de Film (2004)Intro: Simon één van de betere Nederlandse films van de afgelopen jaren, waarin zowel humor als drama in voorkomt. Daaro…
De duurste geflopte filmsHet maken van een film kan resulteren is grote kaskrakers als Titanic en de serie van Harry Potter, maar het maken van e…
Bronnen en referenties
- Universiteit van Amsterdam, Communicatiewetenschap
- http://www.beliefnet.com/healthandhealing/getcontent.aspx?cid=14229