De Oost-Aziatische boktor vermoordt bomen

De Oost-Aziatische boktor vermoordt bomen In 2010 werd ontdekt dat de Oost-Aziatische boktor in Boskoop werd aangetroffen. Inspecteurs van de Plantenziektenkundige Dienst zijn daarom op zoek naar de oost-Aziatische boktor. In 2010 worden alle vijfhonderd boomkwekers in het gebied onderzocht. Er mochten geen bomen en struiken verhandeld worden totdat is vastgesteld dat de Oost-Aziatische boktor niet aanwezig is.

Wat is een Oost-Aziatische boktor?

 1. De boktor is een kever komt uit Oost-Azie
 2. De boktor wordt ongeveer tussen de 21 en 37 millimeter lang. (zonder sprieten).
 3. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes
 4. De larven vreten zich door levend hout. Daardoor worden bomen en struiken ziek en gaan ze op den duur dood.
 5. De Oost-Aziatische boktor lijkt overigens op de Nederlandse boktor. Het Nederlandse dier vreet dood hout en is vaak te vinden op zolders van woningen.
 6. Overigens zijn noch de Oost-Aziatische boktor noch de Nederlandse boktor gevaarlijk voor mensen
 7. De Oost-Aziatische boktor ziet er bijzonder uit. Hij is zwart, maar met witte vlekken. Ook heeft het lange, gestreepte voelsprieten.
 8. De kevers natuurlijk habitat is Azië maar door internationale handel in hout en planten is het dier inmiddels verspreid over de wereld. Toch komt de Oost-Aziatische boktor niet vaak voor in andere landen, omdat er allerlei maatregelen worden genomen om dat te voorkomen.
 9. In Nederland en België is de kever al een aantal keren gevonden. In 2010 zijn larven van het beest gevonden in het centrum van Boskoop.

De levensloop van een Oost-Aziatische boktor

 • De Oost-Aziatische boktor leeft tussen de 12 en 24 maanden.
 • Het dier leeft 1 tot 2 jaar als larve en verpopt zich dan tot kever
 • Als de kever zelf ongeveer 10 dagen out is legt het vrouwtje na de bevruchting al een paar honderd eitjes. Ze doet dit in sneetjes die ze in de bast van de boom heeft gemaakt.
 • Deze eitjes komen na 1 tot 3 weken uit.
 • Er komen dan ongeveer 5 millimeter lange larves uit die aan de bast beginnen te vreten
 • Daarna maken de jongen larvegangen in de wortels van de boom
 • Deze gangen zorgen ervoor dat de doorvoer van water en voedingsstoffen wordt onderbroken en het hout wordt daardoor dus zwak
 • Na 1 tot 2 jaar verpopt de larve zich en wordt in 4 tot 6 weken een kever
 • Daarna begint de hele levenscyclus opnieuw
 • De kever baant zich een weg naar buiten uit wortels, worteluitlopers en de voet van de boom.
 • De kever zelf leeft zon 2 maanden. Daarna vreten ze aan ondermeer de bladeren en de bladstelen.

Leefgebied van de oost-Aziatische boktor

De Oost-Aziatische boktor leeft vooral in China, Korea en Japan. Hier dier wordt ook aangetroffen in Taiwan, Indonesië, Maleisië, Myanmar, Vietnam en de Filippijnen.

Wanneer werd de Oost-Aziatische boktor voor het eerst in Europa gevonden?

De kever kwam voor het eerst voor in 1997 in Italie en in 2003 was het ook raak in Frankrijk. In 2004 kwam het dier ook voor in Duitsland toen hout werd geïmporteerd. In 2008 werd geconstateerd dat ook Engeland last had van de kever. Halverwege 2009 werd het Duitse Hessen getroffen door de aanwezigheid van de kevers. In de Verenigde Staten werden ook aan aantal keren de kevers gevonden.

Bestrijding van de Oost-Aziatische boktor

De bestrijding van de boktor heeft in alle landen hoge prioriteit, omdat het voor de houthandel een enorme strop is als het dier zich in levens hout vreet. Bomen worden of minder waard of gaan helemaal dood. De enige remedie is vaak het kappen van de bomen rond de besmettingshaard. Dat gebeurt vaak massaal. Het doel daarvan is om de kever uit te roeien voordat hij zich definitief heeft genesteld in een bepaald gebeid. In de EU landen geldt overigens een quarantaine regeling als de boktor wordt aangetroffen in een bepaald gebied.

Schade door de Oost-Aziatische boktor in 2010

De Nederlandse Bond van Boomkwekers schat dat de schade die in 2010 is ontstaan door alle maatregelen rond de boktor tussen de 10 en 20 miljoen euro zullen bedragen. Bedrijven moesten al hun orders afzeggen en bomen en struiken mochten niet meer worden geëxporteerd.
Nederlandse boomkwekers exporteren overigens jaarlijks voor ongeveer 600 miljoen euro. Zon 20.000 mensen verdienen met de boomkweek hun geld. Daaronder vallen ook toeleveranciers.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Chinese/Aziatische Boktor grote bedreigingDe Chinese/Aziatische Boktor grote bedreigingDe Chinese/Aziatische boktor is een boktor die zoals de naam aangeeft leeft in het Aziatisch gebied. Door invoer van pro…
De boktor, schadelijk insect?De boktor, schadelijk insect?De boktor is een insect dat vaak wordt aangetroffen in de bossen van Quebec. De schade die door de larven wordt aangebra…
Huisboktor bestrijden, hoe doe je dat?Huisboktor bestrijden, hoe doe je dat?De boktor of huisboktor kan een ware plaag zijn en voor grote vernielingen aan huizen zorgen. Het is daarom van groot be…
Make-up tips: Aziatische mensenAziatische mensen hebben vaak een getinte huidskleur met gelige ondertoon. Opzich helemaal niet erg, maar bij gebruik va…

De evolutietheorie volgens DarwinDe evolutietheorie volgens DarwinDe evolutietheorie is een natuurwetenschappelijke verklaring voor de evolutie van het leven op aarde. De theorie is tege…
Sneeuwkristallen: natuurlijke kunstwerkenDit artikel gaat over ijskristallen, het verschil tussen sneeuwvlokken en ijskristallen, en de reden dat ijskristallen s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gumnut, Pixabay
 • Leeuwarder Courant
 • Wikipedia
 • Nederlandse Bond van Boomkwekers
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.