Peilgestuurde drainage
Nederland is een waterrijk land. Het is dus een belangrijke taak in Nederland om water goed te sturen. Het mag niet te droog zijn op de gronden, maar ook weer niet te nat. Met peilgestuurde drainage kunt u het water in het gebied gemakkelijk regelen, hierover staat meer in dit artikel beschreven.
Vooraf
Nederland is een waterrijk land, Nederland wordt ook wel het afvalputje van Europa genoemd. Vanuit allerlei landen spoelen rivieren hun water naar Nederland toe om vanuit Nederland de Noordzee in te spoelen. Behalve dat water belangrijk is voor ieder land, en dus ook voor Nederland, heeft water ook wat negatieve punten. Als men niets aan de sturing van het water in Nederland zou doen, zou Nederland ver onder water staan. Een groep mensen die erg afhankelijk zijn van de sturing van het water door de waterschappen zijn de agrarische ondernemers in ons land. Landbouwgronden mogen niet te nat, maar ook niet te droog zijn en elk soort gewas heeft een andere hoeveelheid water nodig om tot zijn recht te komen. In dit artikel wordt verder ingegaan op de sturing van het water op het gebied van drainage.
Wat is drainage?
Als een landbouwgrond gedraineerd is betekend dit dat onder deze grond op ongeveer 80 centimeter buizen liggen die het wateroverschot, dat bijvoorbeeld ontstaat door heftige regenval, afvoeren. De buizen zijn voorzien van een soort wollige laag om de buis zelf, dit is om grond zo veel mogelijk tegen te houden zodat de buizen niet verstopt raken. Landbouwgrond in Nederland is vaak te nat, door drainage spoelt het teveel aan water via de drainagebuizen naar een sloot waaraan de buizen gekoppeld zijn.
Maar wat nu in tijde van droogte? In tijden van droogte kan men het land beregenen door middel van grote sproeiers. Dit is een minder groot probleem dan de wateroverlast, vandaar dat veel boeren draineren en in droogte beregenen in plaats van helemaal niets doen en bij heftige regenval een mislukte oogst hebben.
Wat is peilgestuurde drainage?
Bij peilgestuurde drainage kunt u zelf het grondwaterpeil regelen. In tegenstelling tot gewone drainage wordt het water bij peilgestuurde drainage niet meteen afgevoerd. De kleine drainage buizen zitten aangesloten op een grote hoofdbuis, deze buis voert het water naar een soort verzamelput, hierin zit een soort 'overstort' waar men het water simpel met soort PVC buizen kan regelen. Op de plaats waar dit regelpunt zit, ziet u een pijp met een doorsnede van een emmer ongeveer een halve meter boven de grond uit staan. Hier zit het enige regelpunt over het gehele systeem. Als het erg nat is kunt u dit systeem zo instellen dat het water weg loopt en u met uw landbouw machines het land vroeg op kan. Dit stelt u in door de 'regelbuis' omhoog te trekken zodat het water kan weglopen. Als het zomer is en het is erg droog kunt u deze buis zo instellen dat het water in de hoofdbuis onder de grond het water vast houdt, het water kan niet weg en kan dus zo de grond in lopen waar de grootste droogte mee wordt tegengegaan.
Waarom is er peilgestuurde drainage?
Peilgestuurde drainage zorgt ervoor dat men minder hoeft te beregenen bij droogte aangezien u het waterpeil zo kunt regelen dat er water terug de grond in sijpelt. Dit scheelt heel veel werk en is beter voor de natuur die anders in de zomermaanden vocht tekort komt. Ook willen boeren graag onafhankelijk zijn van instanties en zelf hun ideale waterpeil regelen. Dit kan ook met peilgestuurde drainage zolang ze maar aan de voorschriften van de wet blijven voldoen.
Wordt peilgestuurde drainage al toegepast in Nederland?
In Limburg is de peilgestuurde drainage in opkomst. Dit is echter wel een investering aangezien er (vaak) een nieuw systeem onder de gehele grond moet worden aangelegd. Echter is het resultaat erg positief en is peilgestuurde drainage steeds meer in opkomst.