"Zon sta stil", de visie van Velikovsky

"Zon sta stil" was de titel van een serie TV programma’s die in de jaren ‘70 van de vorige eeuw door de EO uitgezonden werd in de rubriek “Kerk en Theologie”. De drie uitzendingen waren helemaal gewijd aan het werk van de geniale geleerde dr Immanuel Velikovsky.

Wie was Velikowsky?

Wikipedia: Immanuel Velikovsky (Russisch: Иммануил Великовский) (Vitebsk, 10 juni 1895 – Princeton, 17 november 1979) was een publicist op het gebied van prehistorie, oude geschiedenis en de beweging van hemellichamen. Zijn theorieën worden door de gevestigde academische wereld afgewezen of genegeerd.

Velikovsky was eigenlijk psychiater. Hij interesseerde zich voor oude volksverhalen uit alle werelddelen, en herkende daarin gemeenschappelijke psychologische achtergronden. De Bijbelverhalen uit het Oude Testament nam hij in dit onderzoek mee. Als Jood kende hij deze verhalen heel goed. Het Joodse volk beschouwt deze verhalen als hun vaderlandse geschiedenis.

Onderzoek naar wereldomvattende rampen in vroegere eeuwen

Op basis van zijn onderzoek van de vroegste geschiedenis probeerde Velikovsky aan te tonen dat de verhalen in de eerste bijbelboeken, die door velen als zuivere mythen werden beschouwd, wel degelijk een historische basis hadden en dat de waarheid ervan volledig werd gestaafd door de overleveringen van de andere volken uit diezelfde periode in de geschiedenis.

Velikovsky ontdekte dat veel van deze overleveringen mogelijk ontstaan zijn naar aanleiding van wereldomvattende rampen die de aarde en de toenmalige mensheid geteisterd hebben. Deze verhalen zouden hoogstwaarschijnlijk de collectief onbewuste herinneringen aan deze rampen zijn. Na grondige studie schreef hij het boek "Worlds in Collission”, (Werelden in Botsing), waarin hij zijn theorie lanceerde, dat de aarde in bijna-botsing is geweest met de planeet Venus.

Alle “tien plagen van Egypte” zouden door zijn theorie verklaard kunnen worden. Zo ook het elders in de Bijbel beschreven verhaal (Jozua 10:12-13) dat God, na de woorden van Jozua “Zon sta stil”, de zon inderdaad liet "stilstaan", (d.w.z. dat de rotatie van de aarde stokte) zodat het winnende Israëlitische leger tijd had om de strijd in hun voordeel af te ronden. Het hele boek is uitstekend gedocumenteerd, met uitvoerige bronvermeldingen in voetnoten.

Bron: John Martin, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: John Martin, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Felle protesten van wetenschappers

Maar nog voordat het boek in 1950 gepubliceerd zou worden, waren er in de wetenschappelijke wereld zeer veel protesten. Want als Velikovsky’s theorieën waar zouden zijn, zou dat een omwenteling in het wetenschappelijk denken tot gevolg hebben. Wetenschappers waren woedend, maar hadden vaak het boek niet eens gelezen. De wetenschappelijke uitgever MacMillan moest het uitgeven aan een ander overlaten. Het boek werd over de hele wereld een bestseller.

Omdat Velikovsky geen gelegenheid kreeg om de kritiek te weerleggen, schreef hij een volgend boek: "Aarde in Beroering", waarvoor hij dit keer geen bewijs aanvoerde uit oude volksverhalen, maar uit geologie en paleontologie (fossielen)

Vriendschap met Einstein

Velikovsky was een goede vriend van Einstein. Deze was goed bekend met de theorie van Velikovsky, hoewel hij het niet met alles eens was. Vooral Velikovsky’s visie op kosmische gebeurtenissen (zoals de bijna-botsing met Venus) kon zijn wetenschappelijke goedkeuring niet wegdragen. Volgens Einstein kon Venus nooit op deze manier de aarde bedreigd hebben. Bedenk wel, dat Velikovsky medicus was, en geen natuurwetenschapper.
Maar ondanks dit verschil van inzicht was en bleef er wederzijds groot respect.

Had Velikovsky gelijk?

Voortschrijdend ruimte-onderzoek heeft Velikovsky later op onderdelen wel gelijk gegeven. Het laatste woord over zijn theorie is nog lang niet gezegd. Voor de meeste wetenschappers telt hij niet mee, maar het zou niet de eerste keer zijn dat wetenschappers zich schromelijk vergissen.
© 2011 - 2020 Fractalisa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Theorie Immanuel Velikovsky: natuurrampen en crisis op aardeTheorie Immanuel Velikovsky: natuurrampen en crisis op aardeImmanuel Velikovsky was een Russisch-Joodse schrijver op het gebied van geschiedenis en hemellichamen. Oorspronkelijk ha…
Is Venus 3500 jaar geleden ontstaan?Is Venus 3500 jaar geleden ontstaan?Het ontstaan van ons zonnestelsel kan volgens wetenschappelijke theoriën op twee manieren gebeurd zijn. Volgens de eerst…
Had het jaar vroeger 360 dagen?Had het jaar vroeger 360 dagen?Op school wordt geleerd dat het heelal een vrij statisch geheel is waarin al honderden miljoenen de planeten in dezelfde…
Venus, planeet in ons zonnestelselVenus, planeet in ons zonnestelselVenus is een planeet dat behoorlijk dicht bij de zon staat. Hij is namelijk de tweede planeet vanaf de zon. Hierdoor is…

De Peelrandbreuk en de bijbehorende wijstverschijnselenDe Peelrandbreuk en de bijbehorende wijstverschijnselenDe Peelrandbreuk is een uniek verschijnsel in Nederland, behalve dat de Peelrandbreuk goed te zien is, zijn ook de versc…
Super zonnestormSuper zonnestormDe laatste tijd wordt er in de media vaker gesproken over een zonnestorm, de weersvoorspellingen voor de zon zijn niet e…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Werelden in Botsing
  • Aarde in Beroering
  • Afbeelding bron 1: John Martin, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel ""Zon sta stil", de visie van Velikovsky"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Evert Jan Poorterman, 17-03-2018 13:17 #2
Immanuel Velikovsky was een groot onderzoeker en schrijver en het getuigde van moed van de jonge Evangelische Omroep deze omstreden 'wetenschapper' uit te nodigen voor een interview! De man was warm zijn onderzoek kreeg navolging van de Amerikaan (van ook Russische joods komaf) Zecharia Sitchin. Die ging verder en dieper en ontdekte en ontrafelde de oorzaak(en) van de rampen op onze planeet; een ster! Een tweede ster in ons systeem! Niet de planeet Venus was de veroorzaker, maar de voorbijgang van de tweede ster. Daardoor raakten de planeten en vooral de binnen-planeten uit koers; zo ook onze eigen planeet Moeder Gaia en de planeten Mars en Venus. In dat opzicht was Velikovsky warm; Venus raakte uit koers, evenals Mars en onze eigen planeet en de Maan! Ik dank beide onderzoekers… maar ook de EO voor het wegbereidende werk, hoewel krachten binnen diezelfde EO enkele decennia later weer terug vielen naar stupide theorieën over het ontstaan van ons stelsel, de schepping van Hemel en Aarde en die van de 'mense'.

D. J. Wubbolts, 09-08-2011 21:00 #1
Zoals gebruikelijk in dit soort opsommingen wordt het opus magnum van Velikovsky niet genoemd. Dat is het boek 'Eeuwen in Chaos', waarin hij een herziene chronologie van de periode 1500-800 BC geeft. Dit, zijn eerste werk, vormde de basis voor zijn latere, het meest bekritiseerde werk. Daarnaast wordt ook in zijn boek 'The Dark Age of Greece' een verklaring gegeven voor een lege periode van ca 500 jaar in de erkende chronologie van de Myceense en Griekse historie.
Zoals in het artikel gesteld wordt, is de 'wetenschap' sterk doordrongen van het eigen ego. Afwijkende opinies worden genegeerd of neergesabeld. Het hoofd boven het maaiveld uitsteken is 'not done'. Ook in andere faculteiten dan de historische wetenschappen vindt men dit fenomeen terug. Ik zou willen verwijzen naar de namen Silvio Gesell (economisch-monetaire theorie), de studies met betrekking tot 'The Electric Universe', Mark McCutcheon (elementaire fysica) en zo zijn er nog een paar.
Het zij verre van mij om deze theorieen als de ultieme waarheid te betitelen. Daarvoor staan ze teveel op zichzelf en ben ik onvoldoende belezen om een afgewogen oordeel te vellen. Net als bij Velikovsky echter, heeft een aantal van deze theorieen zichzelf, ook al is het soms deels, reeds bewezen.
Met name bij de auteurs van 'The Electric Universe' wordt gepleit voor een multi-disciplinaire aanpak van de vragen waarvoor wij ons gesteld zien. Ik ben slechts een simpele 62-jarige DBA/MBA, maar ook op 17-jarige leeftijd leek mij dat al een noodzakelijke eis. Teveel worden wij geconfronteerd met bedrijvers van de wetenschap die binnen hun eigen faculteit nog wel met vragen zitten, maar die toch menen dat bij andere takken van wetenschap alle vragen met 100 procent zekerheid beantwoord zijn en dus blind varen op mogelijk compleet foutieve en onvolledige aannames. De huidige stand van de elementaire fysica is daar naar mijn mening een fenomenaal voorbeeld van.
Nog steeds hobbelt men voort op het pad dat Newton en Einstein als eerste betreden hebben. Dit terwijl het begrip electro-magnetisme voor Newton volkomen onbekend was en de wiskunde van Einstein aantoonbare en ontoelaatbare fouten bevat.
Het is een bevredigende gedachte, dat gedurende het laatste decennium serieus aandacht wordt besteed aan het oeuvre van Velikovsky. Jammer genoeg nemen daarmee ook de polemieken weer toe. Er zijn nog steeds teveel mensen die, 400 jaar later, Bruno Giordano opnieuw op de brandstapel willen brengen.

Infoteur: Fractalisa
Gepubliceerd: 02-08-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 2
Schrijf mee!