Theorie Immanuel Velikovsky: natuurrampen en crisis op aarde

Theorie Immanuel Velikovsky: natuurrampen en crisis op aarde Immanuel Velikovsky was een Russisch-Joodse schrijver op het gebied van geschiedenis en hemellichamen. Oorspronkelijk had hij een psychologische achtergrond en gedurende zijn leven raakte hij geïnteresseerd in de gevolgen van natuurrampen en crisis op de psychosociale toestand van de mens. Velikovsky ontwikkelde een theorie dat grote en kleine natuurverschijnselen de aanleiding waren van grote historische gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis. Zijn werk werd sterk bekritiseerd door de wetenschap. Zijn theorieën zouden namelijk niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Het was niet de kritiek op zijn theorie wat hem kwelde maar, dat hij gedurende zijn hele leven geen bijval kreeg van vakgenoten. In 2003 heeft zijn dochter een achtergrondverhaal geschreven over de 'waarheid achter de kwelling' van haar vader.

Levensloop van Immanuel Velikovsky

Velikovsky werd in 1895 geboren in Rusland. Aan de Universiteit van Moskou studeerde hij rechten, medicijnen en geschiedenis. Daar behaalde hij in 1921 zijn bul. In Palestina richtte hij een psycho-analytische praktijk op. Velikovsky bleef vervolgens niet lang in Palestina en verhuisde voor verdere studie naar Zurich en later naar Wenen. Uiteindelijk vertrok hij naar Berlijn om daar een studie biologie op te pakken. Alsof dat nog niet genoeg was verhuisde hij naar Edinburgh om een studie natuurkunde te volgen. Hij trouwde met Elisheva Kramer en zij kregen samen twee dochters. In 1939 vertrok Velikovsky met zijn gezin naar New York. Ongeveer dertien jaar later verruilde hij New York voor Princeton, waar hij tenslotte ook overleed.

Theorie over de natuurrampen en crisis op aarde en het einde van de wereld

Velikovsky had een brede wetenschappelijke belangstelling. Door zijn grote interesse kwam hij tot de ontwikkeling van zijn theorie. Naar aanleiding van zijn vele universitaire studies begon Velikovsky te geloven dat belangrijke gebeurtenissen in de prehistorie in een nieuw daglicht gezet moesten worden. Velikovsky concludeerde ook dat in een natuurramp of een crisis wereldwijd verbanden kunnen worden gevonden met mensen en andere gebeurtenissen.

Natuurrampen

Velikovsky schreef publicaties over de oorsprong van de aarde, natuurrampen in de prehistorie, kraters op de maan en de temperaturen op de planeet Mars. Zijn theorie komt erop neer dat tijdperken in de geschiedenis afgesloten worden of, juist veroorzaakt worden door bewegingen van grote planeten die om de aarde cirkelen. Zijn theorie heeft niets te maken met het einde van de wereld.

Crisis

Elke natuurramp veroorzaakt een crisis onder alle levende schepselen op de aarde. Mensen en dieren raken in paniek en weten niet wat er komen gaat. Natuurrampen zijn onvoorspelbaar in ontwikkeling en omvang. Alle beschikbare middelen en informatie heeft geen invloed op een crisis. Mensen handelen naar wat er op het moment effect heeft en ontwikkelen zo nieuwe vormen van omgaan met de nieuwe omstandigheden. Natuurrampen kunnen zich in verschillende vormen voordoen; aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, overstromingen, stormen, tsunami, hoogte, ziekte door virussen of bacteriën.

Voorbeeld van de Rietzee en Egyptische Farao

Om een voorbeeld van zijn visie te verduidelijken noemen we het splijten van de 'Rietzee', waar de Israëlieten doortrokken tijdens hun vlucht voor de Egyptische Farao. Het splijten van het water zou volgens Velikovsky zijn veroorzaakt doordat de maan dicht tot de aarde naderde. Velikovsky ontdekte dat een soortgelijke gebeurtenis ook is beschreven in een oud Chinees verhaal. Door de bevestiging vanuit verschillende onafhankelijke bronnen kwam Velikovsky tot zijn theorie. Gebeurtenissen die tot dan toe als onwaarschijnlijk geacht werden kregen zo een meer geloofwaardige wetenschappelijke onderbouwing. Het ontstaan van zijn theorie was in zijn tijd spectaculair omdat er toen nog geen bewijzen waren naar aanleiding van fysiek onderzoek op laatst genoemde planeten. Dit was dan ook de aanleiding van de vele kritiek die hij kreeg. Velikovsky geldt als de meest invloedrijke denker op dat gebied.

Reconstructie van de oude wereld

Velikovsky reconstrueerde zelfs een nieuw chronologisch overzicht in de twaalf eeuwen oude geschiedenis van 1500 - 300 v.Chr. Die periode gold daarvoor nog als chaotisch en weinig wetenschappelijk onderzocht. Deze nieuwe herstructurering is waarschijnlijk het meest invloedrijke werk wat voor grote opschudding in de wetenschappelijke wereld heeft gezorgd. Zijn revolutionaire visie en nauwkeurige documentatie zette de toen bekende kennis geheel op stelten.

Kritiek op Velikovsky vanuit de wetenschap

De wetenschappelijke wereld, waaronder Harvard University en The American Museum of Natural History, heeft altijd felle kritiek geuit op het werk van Velikovsky. De uitgever van het boek 'Werelden in botsing' werd zelfs bedreigd met een boycot na publicatie van het boek. De redacteur van de uitgeverij kreeg vervolgens ontslag. De kritiek richtte zich voornamelijk op de wijze waarop Velikovsky tot zijn theorieën kwam. Hij gebruikte bijvoorbeeld voornamelijk de inhoud van oude verhalen en mythen om zijn bevindingen te onderbouwen. In de tweede plaats bestudeerde hij oude vertalingen van bijvoorbeeld de Bijbelse grondtekst en corrigeerde teksten met een nieuw perspectief. Tegenstanders vonden die methode een onjuiste wetenschappelijke onderbouwing.

Joodse geloofsovertuiging over de wereldorde met de aarde

Tenslotte was Velikovsky een Jood en had daardoor namelijk de geloofsovertuiging dat de wereldorde met de aarde en al haar planeten niet door evolutie tot stand was gekomen. Hij geloofde dat er een God was die een begin had gemaakt met scheppen en daarmee dagelijks bezig is. Toch waren er ook grote denkers die sympathie hadden voor het werk van Velikovsky, waaronder Albert Einstein

Boek van dochter Ruth Velikovsky Sharon

In 2003 heeft de dochter van Velikovsky, Ruth Velikovsky Sharon, het boek The truth behind the Torment (De waarheid achter de kwelling) gepubliceerd. In dit boek beschrijft ze, n.a.v. nooit eerder gepubliceerd materiaal, de kwelling die haar vader heeft geleden en de vooroordelen die over hem werden uitgesproken.

Gepubliceerde boeken van Immanuel Velikovsky

Velikovsky publiceerde tijdens zijn leven de volgende boeken:
 • Werelden in botsing, 1949
 • Aarde in beroering, 1955
 • Eeuwen in chaos, 1953
 • Oedipus en Echnaton, 1960
 • Ramses 2 en zijn tijd, 1978
 • De zeevolken, 1977
 • Mensheid zonder geheugen, 1982
© 2017 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
"Zon sta stil", de visie van Velikovsky"Zon sta stil" was de titel van een serie TV programma’s die in de jaren ‘70 van de vorige eeuw door de EO uitgezonden w…

Beroemde ufo-waarnemingen op aardeBeroemde ufo-waarnemingen op aardeEen ufo is een ongeïdentificeerd vliegend voorwerp, in het Engels 'Unidentified Flying Object'. Er worden regelmatig ufo…
Blockchain, een keten van veranderingenBlockchain, een keten van veranderingenBetalen zonder een tussenpersoon, investeren zonder een beurshandelaar, lenen zonder een bank, verzekeren zonder een ver…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • www.varchive.org
 • www.velikovsky.info
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Immanuel_Velikovsky
 • Mensheid zonder geheugen, Immanuel Velikovsky, 1983
 • http://www.henkspaan2.nl/velikovsky/01inleiding.php
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 30-06-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.