InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Blockchain, een keten van veranderingen

Blockchain, een keten van veranderingen

Blockchain, een keten van veranderingen Betalen zonder een tussenpersoon, investeren zonder een beurshandelaar, lenen zonder een bank, verzekeren zonder een verzekeraar, jaarrekeningen zonder een accountant, automatische belastingheffing; wereldwijd, veilig, constant en bijna gratis. Het klinkt als een utopie, maar sinds 2008 komt dit toekomstbeeld alsmaar dichterbij. Een nieuwe technologie komt anno 2017 tot ontwikkeling en kan in de gehele maatschappij veranderingen teweegbrengen. Maak kennis met blockchaintechnologie.

De ontdekking van blockchain

Blockchain was tot begin 2008 een onbekende technologie. Het kwam pas aan het licht toen Bitcoin gelanceerd werd.
Bitcoin is een valuta die enkel digitaal verhandeld kan worden en werkt met cryptografie. Cryptografie betreft complexe wiskundige algoritmes. Door deze methode is Bitcoin bestempeld als 'cryptocurrency'. Bitcoin is ontworpen door een persoon of groep personen met als pseudonieme naam 'Satoshi Nakamoto'. De digitale valuta dient als ontwrichter van de huidige financiële wereld. Doordat Bitcoin de mogelijkheid biedt om met een pseudonieme naam betalingen te verrichten, wordt het veelvuldig gebruikt op de zwarte markt voor illegale transacties om bijvoorbeeld geld wit te wassen. Dit neemt echter niet weg dat de onderliggende technologie, blockchain, bijzonder veel potentie heeft om de maatschappij in veel fronten te veranderen.

Wat is blockchain

Blockchain is in feite een grootboek van alle transacties die in een gedistribueerd netwerk plaats hebben gevonden. Transacties hoeven niet enkel geld te betreffen. Er kan ook eigendom van een woning worden overgedragen of stemrecht worden vastgelegd. Er zijn allerlei mogelijke toepassingen voor blockchain.

Nodes en miners

Blockchain wordt omschreven als een 'shared distributed ledger'. Dit betekent dat er een lijst van transacties is die gedeeld wordt over het gehele netwerk. De gebruikers in het netwerk noemt men 'nodes'. Iedere node is een computer. Deze computer heeft een kopie van de gehele keten van transacties. Een aantal van deze nodes dienen als 'miner'. Miners zijn computers die de transacties goedkeuren alvorens ze in de blockchain geplaatst worden. Deze miners maken gebruik van zeer sterke computers die de meest complexe wiskundige vraagstukken op moeten lossen om de transactie goed te kunnen keuren.

Op het moment dat één van de computers de oplossing vindt, wordt deze verspreid over het gehele netwerk en gaan de computers aan de volgende transactie werken. De miner die als eerste de oplossing vindt, krijgt een vergoeding. In het geval van Bitcoin, krijgt de miner een x-aantal Bitcoin. Deze methode van verificatie betekent wel dat erg veel computers, die de nodige energie verbruiken, tegelijkertijd bezig zijn voor één transactie. Gezien het feit slechts één miner de oplossing als eerste kan vinden, gaat er veel energie verloren. Om dit te voorkomen wordt anno 2017 gewerkt aan nieuwe methoden die zuiniger zijn.

Mutaties in transacties

Op het moment dat de transactie is goedgekeurd, wordt deze in de blockchain vastgelegd en verspreid over het gehele netwerk.
Dit betekent dat iedere gebruiker een kopie heeft. De transactie kan niet meer gewijzigd worden op het moment dat deze is vastgelegd in de keten. Een wijziging in een reeds gedane transactie, wordt direct doorgegeven in het netwerk. Op het moment dat het netwerk detecteert dat het om een aanval gaat, wordt de wijziging genegeerd en niet doorgevoerd. Een wijziging van een voorgaande transactie wordt enkel goedgekeurd, als de meerderheid van het netwerk akkoord gaat. Het hacken van het netwerk is nagenoeg onmogelijk.

Veiligheid

Met een computerkracht die ruim 100 keer groter is dan alle computers van Google bij elkaar, is een immens computernetwerk nodig om het te hacken. Falen van het netwerk is eveneens onmogelijk. Op het moment dat één van de nodes uitvalt, gaat het netwerk door aangezien alle andere nodes een kopie hebben. Er is geen centrale partij meer, hierdoor is het risico op falen enorm gereduceerd ten opzichte van de huidige systemen.

Privacy

Er zijn twee soorten netwerken te onderscheiden, een gesloten en een open netwerk. Bij een open netwerk, zoals dat van Bitcoin, kunnen alle nodes de transacties inzien. Om niet alle transacties en persoonsgegevens openbaar te maken is het mogelijk om afgesloten netwerken te vormen. Enkel partijen die inzicht moeten hebben in de gegevens, hebben toegang. Zij hebben enkel toegang tot de gegevens die zij nodig hebben, alle andere gegevens zijn afgeschermd. In een gesloten netwerk kan een ander individu nooit zien of en wanneer u uw belasting hebt voldaan. Hiermee komt privacy dus nooit meer in het geding. Dit in tegenstelling tot het Bitcoin-netwerk, waar alles (pseudoniem) te volgen is. Dit houdt in dat de transacties voor iedereen zichtbaar zijn, niet direct te herleiden zijn naar een individu. Een ict-specialist kan echter alsnog achterhalen wie de persoon is achter de pseudonieme naam is. Dit vergt uiteraard veel werk.

Kostenreductie

Doordat blockchain volledig geautomatiseerd is en de veiligheid waarborgt in het netwerk, wordt een tussenpartij in veel gevallen overbodig. Eén van de grootste kostenaanjagers, is een tussenpartij. Denk hierbij aan een bank die gelden aantrekt en ze vervolgens uitleent met een rente-opslag. Doordat het netwerk partijen direct met elkaar in verbinding stelt, kunnen kosten aanzienlijk omlaag gaan.

Snelheid

Blockchain werkt enkel digitaal en draait op een netwerk met veel sterke computers. Zoals reeds vermeld is een tussenpartij overbodig. Dit betekent dat transacties vele malen sneller afgehandeld worden dan in de huidige situatie. Een internationale geldboeking bijvoorbeeld, neemt in sommige situaties soms tot wel vijf dagen in beslag. Met gebruik van de blockchain kan deze tijd worden gereduceerd tot slechts enkele minuten of zelfs enkele seconden.

Blockchain in de maatschappij

Er zijn vele veranderingen die de blockchain teweeg kan brengen in de maatschappij. Er is vrijwel geen enkele sector die niet geraakt kan worden. Een aantal voorbeelden zijn:
 • Snelle, goedkope en transparante betalingen en aandelentransacties
 • Vastleggen van patiëntendossiers
 • Vastleggen en tellen van stemrechten
 • Automatisch heffen van belastingen door live inzicht in vermogen en transacties bij de Belastingdienst
 • Vastleggen van eigendomsrecht
 • Vastleggen van auteursrechten/patenten/octrooien
 • Snelle overhevelen van eigendomsrecht
 • Automatische accounting door live inzicht in transacties tussen bedrijf en accountantsbureau

Het moge duidelijk zijn dat blockchain veel verandering teweeg kan brengen in de maatschappij. Banken investeren anno 2017 massaal in de ontwikkeling en implementatie van de techniek. Een voorbeeld hiervan is R3 CEV, waarbij grote financiële instellingen samen werken aan blockchain. Daarnaast heeft de overheid diverse pilots afgerond in 2016 en zijn nieuwe trajecten opgestart in 2017. Los van de bekende instanties, zijn er diverse startups die blockchain gebruiken. Voorbeelden zijn Ethereum en Ripple. De brede interesse in blockchain betekent dat door de hoge mate van efficiëntie, banen zullen verdwijnen. In welk jaar de technologie volledig up and running is, is anno 2017 niet niet duidelijk. Eén ding is zeker: blockchain komt eraan en het wordt groot.
Sinds begin 2017 is blockchain meer in ontwikkeling en is er een gehele nieuwe markt ontstaan door de handel in digitale valuta's, ofwel cryptocurrencies. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Bitcoin. Een verdere verdieping en handelsinstructie kan hier gevonden worden.
© 2017 - 2019 Juuls, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Seele introduceert Blockchain 4.0nieuws uitgelichtSeele introduceert Blockchain 4.0In 2008 is blockchain ontwikkeld, in het spoor van de geboorte van de Bitcoin. Blockchain is een gedecentraliseerd netwe…
Blockchain: Toepassingen, globalisatie, voordelen en nadelenBlockchain: Toepassingen, globalisatie, voordelen en nadelenBlockchain is een technologie die vooral bekend is van de digitale valuta Bitcoin. Met blockchain is het mogelijk om dig…
Digitale betaalmiddelen en blockchain-techniekenDigitale betaalmiddelen en blockchain-techniekenOnder cryptovaluta verstaat men digitale betaalmiddelen, uitsluitend gebaseerd op software. Digitaal geld wordt geadmini…
Met Bitcoins betalen bij Microsoft en XboxMet Bitcoins betalen bij Microsoft en XboxOp 11 december 2014 maakte het softwareconcern Microsoft bekend dat ze betalingen middels Bitcoin accepteren voor het aa…
Terracoin (TRC) - Kopen en minenTerracoin (TRC) - Kopen en minenTerracoin (TRC) is een digitale cryptocurrency die lijkt op Bitcoin en is voor Nederlanders gemakkelijk te kopen. Terrac…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Davidstankiewicz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • http://www.watisBlockchain.nl/wat_is_Blockchain.php
 • https://fd.nl/beurs/1170837/banken-verdwijnen-door-opkomst-Blockchain
 • http://www.watisbitcoin.nl/meer_weten_over_bitcoin.php
 • https://www.weforum.org/agenda/2015/11/how-will-blockchain-technology-transform-financial-services/

Reageer op het artikel "Blockchain, een keten van veranderingen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juuls
Laatste update: 01-11-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!