DNA: structuur, opbouw, deling en verdubbeling

DNA: structuur, opbouw, deling en verdubbeling DNA is dé bouwsteen van het leven, het molecuul waarin de genetische informatie van alle bekende organismen is opgeslagen. DNA is heel complex opgebouwd, op verschillende niveaus. Door verschillende systemen kan DNA verdubbelen om zo nieuwe cellen aan te maken.

DNA

DNA staat voor deoxyribonucleic acid, wat in het Nederlands vertaald wordt met desoxyribonucleïnezuur. In 1869 werd het DNA-molecuul al ontdekt, maar er kon nog niet overzien worden dat de ontdekking grote effecten voor de toekomst zou hebben.
Pas in 2001 is het humane genoom gepubliceerd. Het genoom is de complete set van chromosomen van een organisme.
DNA wordt via de voortplanten doorgegeven aan het nageslacht.

Opbouw van DNA

Een DNA-molecuul bestaat uit twee lange strengen van nucleotiden, die samen een dubbele helix vormen. Tussen die twee strengen van de dubbele helix zitten de basenparen. De nucleotide zelf bestaat uit een base (Adenine, Cytocine, Guanine of Thymine), een suikergroep en een fosfaatgroep. Een basenpaar kan bestaan uit een combinatie van Adenine en Thymine of Cytocine en Guanine, die gebonden zijn door een waterstofbrug. De volgorde van die bases is van groot belang, want die codeert voor een aminozuur. Het aminzuur wat gevormd wordt codeert weer voor een eiwit, die weer zorgt voor de uiting van een erfelijk kenmerk (bijvoorbeeld haarkleur).

DNA-structuur

In de celkern is DNA eerst opgerold als een dubbele helix en daarna opgerold om speciale eiwitten, de histonen. Histonen zijn basisch, DNA is zuur, dus ze hechten goed aan elkaar. Het DNA en de histonen samen vormen chromatidedraden. Die zijn op hun beurt weer gespiraliseerd en vormen een chromosoom. DNA kan heel strak opgerold zitten of veel losser. Als DNA los is opgerold spreken we van euchromotide. Door de open structuur is de genetische informatie vrij makkelijk af te lezen, ze zijn dus actief. Als DNA heel strak opgerold zit spreken we van heterochromatide. Omdat de structuur daarvan zo compact is, is de informatie niet goed af te lezen. 90 % van het DNA is niet actief, en codeert dus niet voor een bepaald gen. Van dit zogeheten junk-DNA zijn nog lang niet alle functies bekend. Wat we wel weten is dat één van de functies is het regelen of een gen aan of uit staat (dus actief of niet actief is).

DNA-replicatie

Bij de celdeling wordt het DNA gekopieerd en doorgegeven aan de dochtercellen. Voorafgaand aan de celdeling verdubbelen DNA-moleculen, dit heet replicatie of duplicatie. Eerst worden de waterstofbruggen tussen de basen verbroken door enzymen. De twee strengen lopen dus uiteen. Het enzym RNA-polymerase maakt bij de twee aparte strengen DNA een nieuwe streng, die complementair is: het RNA. DNA-polymerase controleert steeds of de juiste bases worden ingebouwd.

DNA-transcriptie

DNA maakt eiwitten en eiwitten worden gemaakt in het grondplasma van de cel. Om de informatie vanaf het DNA vanuit de celkern naar de ribosomen die eiwitten maken te krijgen, is en dus een tussenstof nodig: het messenger-RNA of mRNA.

Naast mRNA zijn er nog andere soorten RNA. Het ribosomaal-RNA of rRNA. Dit is een bestanddeel van ribosomen. Het transport-RNA of tRNA zit in het grondplasma van de cel en brengt aminozuren naar de ribosomen, waar ze worden omgezet in eiwitten.

Het omzetten van DNA naar RNA, de transcriptie, toont overeenkomsten met de replicatie.
© 2011 - 2020 Appleann, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Genexpressie: hoe gaat het in z'n werkGenexpressie: hoe gaat het in z'n werkGenexpressie is de uiting van bepaalde genen in het fenotype. Hierbij spelen bepaalde genen een rol. Ook het nieuw ontde…
De DNA-translatie; het aflezen van het erfelijk materiaalDe erfelijke basis van de mens ligt besloten in de genen. Hoe komt het DNA eigenlijk tot expressie in het menselijk lich…
Celdeling: cyclus en regulatieMenselijke cellen zijn in constant aan het groeien en delen. Er komen veel verschillende systemen kijken bij het uiteind…
Transcriptie en TranslatieTranscriptie is een proces dat plaatsvindt in alle organismen. Bij transcriptie wordt DNA gekopieerd tot RNA. Tijdens tr…

Maansverduistering (Lunar Eclips) voorspellingen 2011-2020Maansverduistering (Lunar Eclips) voorspellingen 2011-2020Maansverduistering zijn in tegenstelling tot zonsverduisteringen op meerdere plaatsen te zien. Dit komt omdat een maansv…
Bedreigingen voor de toekomst van de mensheid op aardeBedreigingen voor de toekomst van de mensheid op aardeOnze planeet lijkt er de laatste jaren steeds vaker door geteisterd te worden. Doemdenkers zeggen dat het Eind der Tijde…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "DNA: structuur, opbouw, deling en verdubbeling"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Hein Leusman, 09-04-2017 11:49 #2
Maar wat als de stoffen die nodig zijn om een replica van het DNA te maken niet voldoende aanwezig zijn? Er wordt ons als leek verteld dat de cel zich zelf opgeeft en zich dus dan zelf vernietigt. Als ik dat nu anders om bekijk dan zou ik mij af gaan vragen: "Wat als die dat niet doet." En dan kan ik een cel DNA technisch zo danig beïnvloeden dat de houdbaarheid wordt verlengd? En waar ligt die dan vast in het DNA. En uiteindelijk dan nu de vraag: "Ligt in het DNA vast hoe lang we leven of ligt in het DNA vast wanneer wij sterven? Of misschien wel allebei of misschien wel helemaal niet? Ik weet wel dat wij niet alles zo maar moeten aannemen of alles moeten verwerpen maar de grote vraag is toch uiteindelijk:" Als er in een DNA keten informatie ligt welke wij niet te zien krijgen omdat de structuur daar ter plaatse te dicht is dan vraag ik me niet alleen af van wat daar verborgen ligt maar ook hoe belangrijk die informatie is om die dus als nog te proberen te achterhalen. Om dan vervolgens op de nieuwe bevinding te speculeren en te brainstormen. Dat is mooi. Dat is wetenschap.

Enrico, 31-05-2014 22:08 #1
""Van dit zogeheten junk-DNA zijn nog lang niet alle functies bekend. Wat we wel weten is dat één van de functies is het regelen of een gen aan of uit staat (dus actief of niet actief is). ""
Niet gemaakt door wetenschapper dus :)
Deze zouden dit naar mijn weten niet toe geven :D

Infoteur: Appleann
Gepubliceerd: 02-10-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 2
Schrijf mee!