Overzicht scriptieprijzen

Overzicht scriptieprijzen Heb je dit of vorig jaar een excellente scriptie geschreven en is deze met een bijbehorend cijfer beoordeeld? Wellicht kun je er dan meer uit halen dan alleen dit uitmuntende cijfer. Er zijn tal van organisaties, stichtingen en bedrijven die scriptiewedstrijden uitschrijven. Heb jij de beste scriptie geschreven in een bepaalde categorie dan zou je deze zomaar beloond kunnen zien met een scriptieprijs. Naast de eeuwige roem levert dit vaak ook een geldprijs, publicatie, prestigieuze stage of iets anders op. Soms komt er ook media-aandacht bij kijken.

Geld verdienen met je scriptie?

Als je scriptie na maanden schrijven dan eindelijk af is komen de leuke dingen. Krijg je een goede beoordeling voor voor het magnum opus van je studie dan kun je wellicht op zoek naar de eeuwige roem en een leuke prijs. Jaarlijks worden in Nederland en Vlaanderen tientallen scriptieprijzen uitgereikt in tal van categorieën en onderzoeksdisciplines. In het overzicht onderaan deze pagina vind je een reeks van de bekendste scriptieprijzen. Deze lijst is echter niet uitputtend en bovendien komen er jaarlijks wedstrijden bij.

Komt jouw scriptie in aanmerking voor een scriptieprijs?

Voor scriptieprijzen geldt vaak: niet geschoten is altijd mis. Heb je een hoog cijfer behaald (vaak minimaal een 7,5 maar soms wel een 8,5) en heb je onderzoek gedaan naar iets met een hoge maatschappelijke relevantie, dan zit je vaak al snel goed en heb je meerdere opties. Heeft jouw scriptie een heel specialistisch onderwerp, kijk dan eens rond op internet. Zo zijn er bijvoorbeeld prijzen in het leven geroepen voor onderzoek naar wijn of het gebruik van staal in de bouwkunde of architectuur. Studeer je conflict studies en heb je onderzoek gedaan naar de Balkan, wellicht is het dan interessant om eens te kijken naar de eisen die gesteld worden aan scripties die kunnen worden ingestuurd voor de IKV Pax Christi prijs. Daarnaast val je wellicht ook binnen het thema van de De Volkskrant IISG scriptieprijs. Ook is er een prijs voor scripties die betrekking hebben op de Nederlandse Antillen of Aruba.

Elke wedstrijd kent andere regels. Soms is de omschrijving voor inclusie erg breed en moet jouw onderzoek alleen maar een bepaald thema hebben. In andere gevallen zijn de eisen strenger en moet de scriptie bijvoorbeeld minstens beoordeeld zijn met een 8,5, moet je een aanbeveling van je begeleider kunnen overleggen of worden er eisen gesteld aan de taal waarin het werk geschreven is. Let hier dus goed op.

Nagenoeg elke competitie heeft haar eigen reglement. Hierin staat beschreven op welke manier de scriptie voor beoordeling kan worden ingezonden en welke extra's moeten worden bijgesloten. Soms is het een vereiste dat je een samenvatting maakt met een vastgesteld aantal woorden. Ook kan het zijn dat de scriptie in hard copy moet worden ingestuurd, mogelijk in tweevoud of drievoud zodat de juryleden gelijktijdig kunnen lezen. Scriptieprijzen worden meestal per jaar toegekend. Doe je mee aan een wedstrijd over 2014 dan is dit het jaar waarin de scriptie moet zijn goedgekeurd. Hetzelfde geldt voor 2015. Het gaat dan meestal over het kalender jaar en soms over het academisch jaar. Lees daarvoor goed de voorwaarden door.

Overzicht bestaande scriptieprijzen

In onderstaande tabel vind je op volgorde van prijzengeld de bestaande scriptieprijzen. Let op, niet elke prijs wordt elk jaar uitgereikt. Sommige prijzen hebben ook een jaarlijks wisselend onderwerp.
Naam prijs1ste prijsonderwerp
Nederlandse Gas Industrie Prijs 6.000 eurotechniek, gas
Erik Hazelhoff Jong Talentprijs 5.000 euro + publicatiegeschiedenis, literatuur, psychologie
Generali AM Innovatie Scriptieprijs 5.000 eurofinanciële dienstverlening, innovatie
NVM Scriptieprijs 5.000 eurowoningmarkt
IVBN-Scriptieprijs 5.000 eurovastgoed, beleggen
Informatie Scriptieprijs 5.000 euroinformatiekunde
Shell Bachelor Master Prijs 5.000 eurotechniek, innovatie
De Grote Financiën Scriptieprijs 5.000 eurofinanciën
David van Lennep scriptieprijs 3.500 europsychologie
UvA Scriptieprijs 3.000 eurovrij onderwerp
NOB/LOF-scriptieprijs 2.500 euro + publicatiefiscaal recht, fiscale economie
ZiPconomy Scriptieprijs 2.500 euroarbeidsmarkt
Hollandsche Maatschappij Prijzen voor Jong Talent 2.000 - 5.000 euro techniek
SER Scriptieprijs 2.500 eurosociaal-economische vraagstukken
PWC Scriptieprijs Loonbelasting 2.500pensioenen, loonbelasting
Vlaamse Scriptieprijs 2.500 eurotechniek, pedagogie, onderwijs, exacte wetenschappen
Scriptieprijs Academie voor Wetgeving 2.000 eurorechten, wetgeving
Hans Vliegenthart Scriptieprijs 2.000 eurovrij onderwerp
De Volkskrant IISG scriptieprijs 1.500 euro + publicatiegeschiedenis
Scriptieprijs Wijn 1.500 euro + reiswijn, oenologie
Peter Smits-scriptieprijs 1.500 euro + reisNederlandse Antillen of Aruba
Volkskrant/ DIA Scriptieprijs 1.500 euroDuitsland
Taalunie Scriptieprijs 1.500 eurotaalkunde, letterkunde
IKV Pax Christi Scriptieprijs 1.500 eurooorlog en vrede
Internet Scriptieprijs 1.500 eurocyber law, internetrecht
NBN-Rabobank Scriptieprijs 1.500 euromaatschappelijke verantwoordelijkheid, bedrijfsethiek
Rotterdamse Communicatie Scriptieprijs 1.500 eurocommunicatiewetenschappen
Berenschot Scriptieprijs 1.250 eurobeleid, economie, consultancy
Leo Polak Scriptieprijs 1.250 eurohumanisme, zin van het leven
E-hulp.nl Scriptieprijs 1.250 euroonline hulpverlening
Max van der Kamp Scriptieprijs 1.000 euro + publicatiecultuur
Tiele-Stichting Prijs 1.000 euro + publicatieboekwetenschappen
Prof. Mr. N.J.P. Giltay Veth scriptieprijs 1.000 euro + lithoSport en recht
Africa Thesis Award 1.000 euroAfrika
NGIZ Genootschapsprijs 1.000 eurointernationale betrekkingen
SWOCC Scriptieprijs 1.000organisatie, communicatie
StudentenStaalPrijs 800 eurostaal in techniek, bouwkunde, architectuur
Halkes Scriptieprijs 500 euro + publicatiegenderstudies
Piet Gilhuis scriptieprijs 500 euromilieurecht
Scriptieprijs Villamedia 500 eurojournalistiek
© 2013 - 2023 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een scriptie (praktijkgericht)?Hoe schrijf je een scriptie (praktijkgericht)?Aan het eind van je studie moet je vaak een scriptie schrijven waarin (een deel van) de opgedane kennis en vaardigheden…
Hoe schrijf je een scriptie (literatuuronderzoek)?Hoe schrijf je een scriptie (literatuuronderzoek)?In een scriptie verwerkt je de (een deel van de) kennis en vaardigheden die je tijdens je studie (en stage) hebt opgedaa…
Voorwoord & nawoord schrijvenVoorwoord & nawoord schrijvenEen voorwoord of nawoord schrijven is niet verplicht, maar komt wel vaak naar voren bij het schrijven van een werkstuk,…

Is kernenergie wel Co2 vrij?Is kernenergie wel Co2 vrij?In 2011 werd er in Nederland 112.965.935 MWh aan elektriciteit opgewekt (Totaal centrale/decentrale productie). Dit had…
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 12-12-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.