Hoge bloeddruk op middelbare leeftijd en het geheugen

Hoge bloeddruk op middelbare leeftijd en het geheugenUit onderzoek onder iets meer dan 4.000 deelnemers blijkt dat hoge bloeddruk op middelbare leeftijd het geheugen op oudere leeftijd kan aantasten. Eerder concludeerde neuropsycholoog Yael Reijmer van het UMC Utrecht dat de combinatie hoge bloeddruk en overgewicht op middelbare leeftijd een negatieve invloed heeft op het cognitief functioneren vele jaren later, zo rond het zeventigste levensjaar, waarschijnlijk ten gevolge van hersenschade die sluipenderwijs over vele jaren ontstaat. Om cognitieve achteruitgang als gevolg van hoge bloeddruk te voorkomen, is het belangrijk om je bloeddruk regelmatig te laten controleren en om een eventuele verhoogde bloeddruk onder controle te krijgen.

Hoge bloeddruk op middelbare leeftijd en geheugenachteruitgang

Onderzoek

Hoge bloeddruk op middelbare leeftijd speelt een cruciale rol in de vraag of je bloeddruk op latere leeftijd het geheugen en het denken kunnen beïnvloeden, zo blijkt uit onderzoek. De studie wees uit dat een verhoogde bloeddruk op middelbare leeftijd geassocieerd wordt met problemen met denken en geheugen op latere leeftijd. Hogere systolische druk of bovendruk en een hogere diastolische druk of onderdruk, werden geassocieerd met een verhoogd risico op hersenschade en kleine hersenbloedingen. Dit was het meest merkbaar bij mensen die geen hoge bloeddruk op middelbare leeftijd hadden.

Nieuwe inzichten

De bevindingen zijn gepubliceerd op 4 juni 2014, in de online editie van Neurologie, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology. "Onze bevindingen brengen nieuwe inzichten in de relatie tussen een voorgeschiedenis van hoge bloeddruk, bloeddruk op oudere leeftijd, de effecten van de bloeddruk op de hersenstructuur, en het geheugen en denken," aldus onderzoeksleider Lenore J. Launer van de National Institute on Aging in Bethesda (VS) en een lid van de American Academy of Neurology.

MRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidlMRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidl

Resultaten van het onderzoek

opzet van het onderzoek

Aan het onderzoek namen 4.057 oudere deelnemers deel die niet leden aan dementie en bij wie hun bloeddruk was gemeten op middelbare leeftijd (gemiddelde leeftijd van 50). In hun latere leven (een gemiddelde leeftijd van 76 jaar) was hun bloeddruk opnieuw gemeten en de deelnemers ondergingen een MRI-scan die keek naar de structuur en de schade aan de kleine bloedvaten in de hersenen. Er werden ook tests afgenomen waarbij hun geheugen en denkvermogen werd gemeten.

Hersenschade

De studie wees uit dat de associatie van de bloeddruk op latere leeftijd en de effecten op de hersenen, samenhangen met een voorgeschiedenis van hoge bloeddruk op middelbare leeftijd. Hogere systolische en diastolische bloeddruk werden geassocieerd met een verhoogd risico op hersenschade en kleine hersenbloedingen. Dit was het meest merkbaar bij mensen zonder een voorgeschiedenis van hoge bloeddruk op middelbare leeftijd. Bijvoorbeeld, mensen zonder voorgeschiedenis van hoge bloeddruk op middelbare leeftijd met een hoge diastolische bloeddruk op latere leeftijd, hadden 50 procent meer kans op ernstige hersenschade dan mensen met een lage diastolische bloeddruk op oudere leeftijd.

Geheugen

Echter, bij mensen met een voorgeschiedenis van hoge bloeddruk op middelbare leeftijd, werd een lagere diastolische bloeddruk op latere leeftijd geassocieerd met een kleinere totale hersenvolume en minder grijze stof in de hersenen. Deze verandering in de hersenen had invloed in het geheugen en het denken van de betreffende participanten. Bij mensen met een hoge bloeddruk op middelbare leeftijd, werd een lagere diastolische bloeddruk geassocieerd met 10 procent lagere geheugenscores.

Conclusie

Oudere mensen met hoge bloeddruk zonder een voorgeschiedenis van hoge bloeddruk, hebben een verhoogd risico op hersenbeschadiging, wat suggereert dat het verlagen van de bloeddruk bij deze deelnemers gunstig kan zijn. Aan de andere kant is er bij oudere mensen met een voorgeschiedenis van hoge bloeddruk, maar die op dit moment een lagere bloeddruk hebben, misschien wel sprake van meer orgaanbeschadiging en lopen zij het risico dat de hersenen krimpen en dat er problemen ontstaan op het gebied van het geheugen en het denken.

Noten:
[OLIST]Lenore J. Launer et al. Joint effect of mid- and late-life blood pressure on the brain. Neurology, June 2014 DOI: 10.1212/WNL.0000000000000517
Cognitieve achteruitgang is al vroeg zichtbaar, 07-02-2012, http://www.uu.nl/NL/Actueel/Pages/Cognitieveachteruitgangisalvroegzichtbaar.aspx[/OLIST]

Lees verder

© 2014 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/KatarzynaBialasiewicz
  • Cognitieve achteruitgang is al vroeg zichtbaar, 07-02-2012, http://www.uu.nl/NL/Actueel/Pages/Cognitieveachteruitgangisalvroegzichtbaar.aspx
  • Lenore J. Launer et al. Joint effect of mid- and late-life blood pressure on the brain. Neurology, June 2014 DOI: 10.1212/WNL.0000000000000517
  • www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140604202104.htm
  • www.gezondheidsnet.nl/gezonde-bloeddruk/eerder-hersenveroudering-door-hoge-bloeddruk
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/© james steidl