Onsterfelijkheid is wellicht een realiteit

Aan ieder mensenleven komt uiteindelijk een einde. Dit kan gebeuren door ouderdom, een andere natuurlijk oorzaak zoals een ziekte of door een ongeluk. Sinds ons bestaan zijn we bezig met het streven naar een onsterfelijkheidsmiddel. Dit zou zomaar eens in de 21ste eeuw kunnen worden behaald. Er zijn vele mogelijk manieren om ervoor te zorgen dat wij onsterfelijk worden.

Wat is onsterfelijkheid?

Onsterfelijkheid is de mogelijkheid om voor eeuwig te leven. Onsterfelijkheid komt echter alleen in fictie voor. Dat betekent dat het niet echt bestaat. Onsterfelijkheid kan je vanuit twee aspecten bekijken. Je kan niet sterven door ouderdom (biologische onsterfelijkheid) of je kan niet sterven door ander oorzaken zoals ziekte of ongevallen.

Een onsterfelijke kwal

Er bestaat een kwal in de wereld die zijn eigen levenscyclus weer opnieuw kan beginnen als hij dat wilt. Deze kwal heeft de naam turritopsis dohrnii.

In alle levenscyclussen van organismen in de wereld worden de organismen groter, volwassen en geslachtsrijp. Als het organisme eenmaal geslachtsrijp is kan dit niet meer ongedaan worden gemaakt. Bij de turritopsis dohrnii is dat wel het geval. De bevruchte eitjes van de t. dohrnii groeien uit tot poliepen die op hun beurt weer veranderen in een kwal. Wanneer de kwal geslachtsrijp is kan zij ervoor kiezen om te veranderen in een cyste die zich zal nestelen in de bodem van de oceaan. Deze cyste zal groeien tot een kolonie poliepen en vervolgens weer tot een nieuwe kwal. Hij is daardoor ook biologisch onsterfelijk, want hij kan nog wel dood gaan door ziektes of roofdieren.

De bekendste oorzaak van sterven door ouderdom

Er zijn vele oorzaken van het sterven door ouderdom, maar de bekendste is de telomeer. Een telomeer zit aan de uiteinden van chromosoom dat zich in cellen bevindt. Deze telomeren worden korter als wanneer de cel zich deelt. De oude cellen hebben een kortere telomeer dan de nieuwere cellen. Wanneer de telomeren te kort worden, zal de cel stoppen met delen en waarschijnlijk dood gaan. Een gemiddelde cel kan zich daarom ongeveer 40 keer delen.

Manieren om onsterfelijk te worden

Mensen proberen allemaal manieren te ontdekken om onszelf onsterfelijk te maken. Dit levert allemaal verschillende mogelijkheden heden op. Kurzweil heeft vele theorieën over het bereiken van onsterfelijkheid van de mens.

De wet van Kurzweil

Volgens deze wet zijn er een aantal obstakels die we moeten overbruggen om onsterfelijkheid te bereiken. De eerste is gezond leven. Kort gezegd betekent dit dat je voldoende groentes, fruit, eiwitten, vetten en koolhydraten moet eten. De producten die je zal moeten eten zijn zo min mogelijk bewerkt en zo dicht mogelijk bij de natuur.

De tweede fase die Kurwei beschrijft de technologie van stamcellen en klonen. Het doel hierbij het is kunnen kweken van nieuwe organen uit stamcellen van een patiënt. Hierdoor kunnen we nieuw organen voor onszelf kweken. Kurzweil kijkt eigenlijk verder: hij wil de cellulaire klok terug kunnen zetten en hierin vervangen in aanbrengen. Cellen zijn namelijk beperkt in het delen van zichzelf en Kurzweil zou graag willen dat dit niet meer het geval zal kunnen zijn.

De derde en laatste fase waar hij over spreekt is het overbrengen van de menselijke geest in een computer. Deze methode voor het bereiken van onsterfelijkheid werkt volgens de wetenschap wel. Door middel van nanorobots worden de hersenactiviteiten afgestapt en alle informatie zoals de herinneringen en manier van denken overgezet naar een computer.

Nanotechnologie

Een andere manier die Kurzweil voorspelt is het gebruik van nanotechnologie. De ontwikkeling van nanotechnologie gaat gigantisch snel en het is volgens Kurzweil niet ondenkbaar dat er rond het jaar 2040 dit ervoor kan zorgen dat de mens niet meer biologisch kan sterven. De nanorobots zullen het werken van vele vitale organen in ons lichaam over nemen en deze functies ook kunnen verhogen. Hierdoor zullen ons prestaties toenemen. Daarom is het mogelijk om 15 minuten lang te sprinten, omdat nanotechnologie veel sneller zuurstof levert aan de cellen dan onze eigen bloedcellen. Deze technologie zal daarnaast het ouderdomsproces een halt toeroepen en vervolgens omkeren. Het menselijk lichaam zal dan wel blijven bestaan, maar dat zal wel gepaard gaan met modificaties door middel van nanorobots.
© 2015 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elk mens maakt zich voor eeuwig onsterfelijk op deze Aardemijn kijk opElk mens maakt zich voor eeuwig onsterfelijk op deze AardeJe hoeft geen Madame Curie, Beethoven, Hannie Schaft, Nelson Mandela of Einstein te heten om onsterfelijk te zijn. Evenm…
Het Gilgamesj-epos, het oudste verhaal ter wereldHet oudst bekende literaire verhaal in de geschiedenis is het Gilgamesj-epos, geschreven in het Akkadisch, een al duizen…
Op weg naar eeuwig leven dankzij telomerase?Op weg naar eeuwig leven dankzij telomerase?Eeuwig leven is een fenomeen dat bij vele mensen tot de verbeelding spreekt. Maar niet veel mensen weten dat deze 'mythe…

Thermografie, een warme kijk op de wereldIn de meeste gevallen wordt temperatuur gemeten met een thermometer. Thermometers zijn er in verschillende uitvoeringen…
Openbaarheidsdag; de dag dat archieven openbaar wordenOpenbaarheidsdag; de dag dat archieven openbaar wordenOpenbaarheidsdag is de dag dat archieven openbaar worden. Een deel van het National Archief is dan niet langer geheim. V…
Bronnen en referenties
  • http://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/onsterfelijkheid-bereikt-in-2045/
  • http://www.demorgen.be/wetenschap/ligt-de-sleutel-tot-onsterfelijkheid-bij-een-kwal-a2019053/
  • http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=3389
Kevin701 (52 artikelen)
Laatste update: 10-01-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.