De natuurlijke elektromagnetische velden worden verstoord

De natuurlijke elektromagnetische velden worden verstoord De aarde is omhuld met het aardmagnetisch veld. Dit natuurlijke veld is een basisvoorwaarde voor al het leven op aarde. Elektromagnetische velden gemaakt door mensenhanden verstoren de balans van de natuurlijke elektromagnetische velden. Proeven met bijen, vissen, roodborstjes, ratten, muizen en waterkers hebben aangetoond dat het verstoren van de elektromagnetische velden, ernstige gevolgen kan hebben voor alles wat leeft op aarde.

Geen aardmagnetisme, geen leven

De aarde is eigenlijk één grote magneet met twee uiteinden, namelijk de Noord- en de Zuidpool. Tussen die polen loopt het aardmagnetisch veld of de magnetosfeer. Het is wetenschappelijk bewezen dat het een basisvoorwaarde is voor het leven op aarde. 'De magnetische energie is de elementaire energie, waarvan het hele leven van het organisme afhangt', aldus de in 1976 overleden Professor Werner K. Heisenberg, winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde in 1932 en een van de grondleggers van de kwantumfysica. Ofwel, zonder elektromagnetische zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Professor J. Kirschvink heeft aangetoond dat er in de menselijke hersenen zich magnetietkristallen bevinden die gevoelig zijn voor de natuurlijke elektromagnetische velden. De magnetietkristallen in een lichaam worden beschermd door magnetosomen en dat zijn de zintuigen van een lichaam die in staat zijn om de veranderingen in het elektromagnetisch veld waar te kunnen nemen. Net zoals een aantal dieren het aardmagnetisch veld kunnen waarnemen om zich te oriënteren bij lange reizen (zoals trekvogels).

Aardmagnetisme en de ruimte

Het aardmagnetisch veld beschermt het leven op aarde tegen de invloeden uit het heelal. Het aardmagnetisme is tot wel 50.000 kilometers in de ruimte te merken maar neemt af hoe verder mensen en dieren van de aarde af zijn. Bij testen met muizen in de ruimte was er slechts 20% van het magnetische veld te meten. Na vijftien minuten kregen de muizen al problemen met de gezondheid, net als de Russische astronauten die ziek werden toen ze lange tijd in het ruimtestation MIR verbleven. De ziekteverschijnselen duidden niet op te weinig beweging, gebrek aan zwaartekracht of een teveel aan ruimtevoeding in blik. Het gaat om ziekteverschijnselen als:
 • Slapeloosheid;
 • Vermoeidheid;
 • Hartklachten;
 • gebrek aan concentratie;
 • depressies.

Na onderzoek, terug op aarde, bleken de verschijnselen voort te komen uit een gebrek aan contact met het magnetisch veld rondom de aarde en het hoofdprobleem was 'energie-uitputting'. Deze ‘energie-uitputting’ werd toegeschreven aan de afwezigheid het aardmagnetische veld tijdens het verblijf in de ruimte. Tegenwoordig zijn ruimtestations en ruimteschepen uitgerust met een kunstmatig nagemaakt aardmagnetisch veld.

Het natuurlijk elektromagnetisch veld

Een wisselend magnetisch veld gaat altijd samen met een elektrisch veld. Elektromagnetische straling is de voortplanting door de ruimte van elektrische en magnetische trillingen. Niet te zien, niet te horen en niet te ruiken. Het aardmagnetisme is een natuurlijk elektromagnetisch veld en waarschijnlijk ontstaan door magnetische stoffen in de kern van de aarde en door de draaiing van de aarde om zichzelf en om de zon. Naast het aardmagnetisch veld zijn andere natuurlijke elektromagnetische stralingssoorten. Namelijk de:
 • kosmische straling;
 • zonnewinden;
 • onweersontladingen;
 • infrarode-, ultraviolette straling en zichtbaar licht van de zon.

Kunstmatig opgewekte magnetisme

Dit zijn elektromagnetische velden gemaakt door mensenhanden, ook wel technische straling genoemd. Kunstmatige elektrische- en magnetische velden komen voor bij de mobiele telefoon, draadloze telefoon (DECT), afstandsbedieningen, het opwekken, distribueren en gebruik van elektriciteit, zendmasten voor de mobiele telefonie, en alles wat draadloos werkt. De kunstmatig opgewekte elektromagnetische velden worden eveneens gebruikt voor hun verwarmende effect. Bijvoorbeeld in de magnetron, de inductiekookplaat, bij toepassingen in de industrie (ovens) en in ziekenhuizen (warmtetherapie). Elektrische velden zijn altijd aanwezig waar elektrische ladingen zijn en een magnetisch veld ontstaat als de elektrische lading beweegt als golven.

Elektromagnetische golven

De golven van een elektromagnetisch veld bewegen door de ruimte als trillingen. De frequentie is het aantal trillingen per seconde van een elektromagnetische golf. Dit wordt uitgedrukt in hertz (Hz) en één hertz is één trilling per seconde. Het verschil in alle elektromagnetische velden ligt aan voortplantingssnelheid van de elektromagnetische golven. Deze is gelijk aan de lichtsnelheid en alles in de natuurkunde wat licht (optica) is, is een elektromagnetisch verschijnsel en behoort net als radiogolven, microgolven, röntgenstraling en gammastraling tot het elektromagnetisch spectrum. Radiogolven en microgolven, zijn sinds de wisseling van de 20ste eeuw naar de 21ste eeuw, enorm toegenomen door alle draadloos gebruik van de veranderde maatschappij. Radiogolven die een lange golflengte hebben en hoe meer de frequentie toeneemt (hoe meer trillingen per seconde) hoe korter de golflengte is. De draadloze communicatie zoals de mobiele telefoons, wifi, slimme meter en smartphone, maken gebruik van velden met een frequentie van 100.000 Hz tot 300 GHz. Dat zijn zogeheten radiofrequente (RF-)velden of hoogfrequente elektromagnetische straling. Bij hoogfrequente elektromagnetische straling zijn de magnetische en de elektrische golven als het ware in elkaar verweven vandaar de term elektromagnetisch veld.

Veldsterkte

De kracht van een elektromagnetisch veld wordt de veldsterkte genoemd en uitgedrukt in volt per meter (V/m). Bij lage elektromagnetische golven met een lage frequentie (extreem laag frequent of laag frequent) wordt officieel het woord ‘veld’ gebruikt en voor elektromagnetische golven, zoals gammastraling die een hoge energie heeft, wordt het woord straling gebruikt. In het elektromagnetisch spectrum zien we de golf steeds kleiner worden naar gelang het energieniveau (fotonen of lichtdeeltjes) hoger en dus schadelijker worden. Na het zichtbaar licht is alle straling ioniserend en voor het zichtbaar licht niet-ioniserend. Maar is de indeling in ioniserende en niet-ioniserende straling nog wel up-to-date? Professor K. Hecht vraagt zich dat af, nadat hij in 2015 ontdekte dat ook niet-ioniserende straling schade aan een lichaam kan geven.

Verstoorde balans

In 1992 heeft het voormalige magazine Wireless World een studie gedaan naar de effecten van magnetische en elektromagnetische straling. De conclusie was dat de veldsterkte van frequenties op het menselijk lichaam, helend kunnen werken en sommige frequenties juist het tegenover deden. Uit ander wetenschappelijk onderzoek van professor dr. von Klitzing is eveneens gebleken dat de radiofrequentie van de mobiel een effect op het hartritme heeft. Het geeft verstoringen op de werking van het lichaamsproces wat de werking van het hart betreft. De communicatie in een organisme tussen cellen, organen en andere biologische eenheden, vinden namelijk plaats door elektrische- en elektromagnetische signalen. Sinds de invoering van de vele kunstmatige straling afkomstig van alle draadloze elektronica lijkt het erop dat deze velden een verstorend en beschadigend effect hebben op mensen, dier en plant. De kunstmatige straling interfereert met de natuurlijke straling, waardoor een nieuwe en ‘chaotische’ trilling ontstaat. Cellen in ons lichaam worden opnieuw geordend en verstoren de natuurlijke werking van een organisme. Uit vele wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat genoemde verstoring van lichaamsprocessen kan leiden tot verstoring in de:
 • hersenen;
 • hormonen;
 • lichaamscellen;
 • organen;
 • bloeddoorstroming.

Met op de lange termijn ernstige stoornissen.

Eigen onderzoek

Om zelf een onschuldige proef te doen, om te zien wat de kunstmatige straling doet met plantencellen, kook je iedere dag in de magnetron een beetje water. Gebruik twee dezelfde plantensoorten, die identiek aan elkaar zijn. Geef de ene plant het afgekoelde water uit de magnetron en de andere plant water uit de kraan. Houd dit een maand lang vol en laat het resultaat duidelijk zijn. Besef dat de cel de bouwsteen is waaruit alle organismen bestaan, dus ook de mens.
© 2016 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een elektromagnetisch veld of straling?Wat is een elektromagnetisch veld of straling?Een elektromagnetisch veld is de voortplanting van elektrisch- en magnetische trillingen (golven) door het universum of…
De werking van de magnetron of microgolf ovenElke moderne mens heeft er één in huis: een magnetron. We plaatsen er ons eten in en een paar minuten later is het warm…
Elektromagnetische golvenElektromagnetische golvenEen belangrijk type golf is het soort golven waar ook de licht toe behoort. Dit zijn de elektromagnetische golven. Voor…
Het elektromagnetisch spectrumAlles in de natuur met een temperatuur boven de 0 Kelvin (-273 graden Celsius) zendt elektromagnetische straling uit. De…

Andrea Maier: hoogleraar interne geneeskunde en gerontologieAndrea Maier: hoogleraar interne geneeskunde en gerontologieAndrea Maier (Aurich, 1978) is in 2012 bij haar benoeming de jongste hoogleraar interne geneeskunde van Nederland. Nadat…
Muziek en hersenen, kanttekeningen bij scanonderzoekMuziek en hersenen, kanttekeningen bij scanonderzoekDoor moderne apparatuur komen we steeds meer te weten hoe onze hersenen werken. En ook hoe we onze hersenen beter kunnen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • http://www.mymobichip.nl/artikelen/de_risicos_van_de_draadloze_revolutie-1/
 • https://www.fonteine.com/elektrostress.html
 • http://www.mysterie-wetenschapsforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=65&t=15019&start=0&st=0&sk=t&sd=a
 • http://www.soulsofdistortion.nl/dutch/magnetisme.html
 • http://www.stopumts.nl/doc.php/Artikelen/4557/laat_de_wetenschap_spreken_%281%29._de_kirschvink_studie_magnetietkristallen_in_de_hersenen
 • http://www.kennisplatformelektromagnetischestraling.org/nieuws/83-persbericht-van-29-oktober
 • http://www.kennisplatformelektromagnetischestraling.org/
 • http://kompetenzinitiative.net/KIT/KIT/ist-die-unterteilung-in-ionisierende-und-nichtionisierende-strahlung-noch-aktuell/
Reactie

Es, 05-09-2017
Geweldig artikel, zou gepubliceerd moeten worden. Reactie infoteur, 05-09-2017
Ha Es,

Dank voor de reactie. Het zou iedereen moeten weten hoe het nu precies werkt.
En dan kun je eerlijk een keus maken: wel of niet zoveel draadloos.

Groet, Ria

Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 15-06-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.