Wat is een elektromagnetisch veld of straling?

Wat is een elektromagnetisch veld of straling? Een elektromagnetisch veld is de voortplanting van elektrisch- en magnetische trillingen (golven) door het universum of ruimte. Licht maakt o.a. gebruik van elektromagnetische velden. Licht als de natuurlijke straling van de zon. Natuurlijke straling zoals ook van het aardmagnetisch veld en van onweer komt. Ook de draadloze communicatie maakt gebruik van de elektromagnetische velden. Deze straling is echter gemaakt door mensenhanden en is een kunstmatige of technische straling.

Elektromagnetische velden geven energie

De term elektromagnetische velden is een verzamelnaam van alle soorten straling of velden met een hoge energie en lage energie. Een hoge energie (394 terahertz (THz) tot 1 pictometer (Pm)) of hoogfrequent (HF), geven gammastralen, röntgenstralen en ultravioletstralen. Lage energie (velden van 50 hertz (Hz) tot 300 gigahertz (GHz)) of laagfrequent (LF), komen voor bij hoogspanningsmasten, radiostraling, radar, microstraling en infraroodstraling. Het zichtbaar licht dat erop volgt ligt tussen de lage energieën en de hoge energieën in.

Niet ioniserend en ioniserend

Het zichtbaar licht is waarneembaar met het menselijk oog en tevens het punt waar de niet-ioniserende velden of lage energieën, overgaan in ioniserende straling of hoge energieën. De elektromagnetische velden met de hoge energie noemen we straling en de elektromagnetische velden met een lage energie noemen we velden. In de volksmond wordt dit vaak door elkaar gehaald en wordt zowel hoge als lage energieën 'straling' genoemd. Een elektromagnetische golf draagt als het ware kleine pakketjes energieën, de fotonen (een elementair deeltje dat niet in andere deeltjes te splitsen is). Ioniserende straling heeft een hoge frequentie en dus een hoog energieniveau wat een schadelijke invloed heeft op een levend organisme (mens, flora en fauna). Ioniserende straling verandert de bouwstenen (atomen) van een organisme en geeft verstoringen in de werking van een mens, flora en fauna.

Watt

Het uitzendvermogen van een stralingsbron drukken we uit in watt (W). De hoeveelheid energie (de vermogensdichtheid) in een woning, van een laptop of smartphone wordt uitgedrukt in watt per vierkante meter (µW/m2).

Licht is straling

Licht is elektromagnetische straling die we kunnen zien. Het licht dat uitgezonden wordt door de zon waarvan de energie afkomstig is. Een samengaan van atomen die een kern hebben van neutronen en protonen. Waterstof wordt tot helium omgevormd, wat veel warmte (energie) geeft en het zonlicht veroorzaakt. Zonlicht dat zich door het universum beweegt richting aarde. Er ontstaat een elektrisch en een magnetisch veld rond de golf van licht (natuurlijk elektromagnetisch veld) omdat magnetisme en elektriciteit twee verschijningsvormen zijn van dezelfde natuurkracht. Elektromagnetisme wat inhoudt dat elektriciteit niet kan ontstaan zonder een magnetisch veld.

Vormen van licht
Licht wordt alle kanten op verstrooid en bundels licht van het zichtbaar licht worden zichtbaar door stoffen in de lucht zoals mist, vulkaanstof of zand. Andere vormen van licht zijn:
  • Infraroodstraling (warmtestraling);
  • Ultraviolet licht;
  • Extreem ultraviolet of harde UV-stralen die ontstaat in de buitenste laag van de zon.

De golflengte

Elektromagnetische velden (EMV) bewegen zich in de ruimte zoals een golf (trilling) in het water. Golven in het water zijn te zien, te horen en vaak ook te ruiken. Elektromagnetische velden zijn níet te horen, níet te zien en níet te ruiken. De golf gaat van golf tot golf en de afstand van de toppen of dalen van de zich herhalende golven is de golflengte. De snelheid van de golflengte van het licht is 380 tot 780 nanometer. Een nanometer (nm) is 0.000.000.001 meter of een miljardste van een meter.

De frequentie

De frequentie of trillingsgetal drukt uit hoe vaak de herhalende golven voorkomen per seconde en worden in hertz uitgedrukt. Licht heeft een frequentiebereik van 394 tot 789 teraHertz (THz). De eenheden van hertz zijn:

HertzHzis een golf per seconde
KilohertzKHzis duizend golven per seconde ofwel 1.000 hertz.
MegahertzMHzis een miljoen golven per seconde
GigahertzGHzis een miljard golven per seconde
Terahertz of submillimetergolvenTHz1 THz is een biljoen golven per seconde ofwel 1 000 000 000 000 hertz.

Elektromagnetische straling

De manier waarop het licht wordt verspreid is eveneens de manier welke wordt toegepast in de technieken om draadloos te communiceren met elkaar, in de laagfrequente golven van 100.000 Hz tot 300 GHz of de radiofrequente straling.

Radiofrequente straling

Smartphones, GSM’s, draadloos internet en radio- en tv-zenders maken gebruik van velden met een frequentie van 100.000 Hz tot 300 GHz. De radiofrequente (RF-)velden.

Toename kunstmatige elektromagnetische velden in de 21ste eeuw

Een levend organisme staat voortdurend bloot aan elektromagnetische velden afkomstig uit het universum. Het licht en de warmte van de zon, het aardmagnetisch veld en onweer; de natuurlijke straling. Deze straling is energie die een levend organisme nodig heeft om te kunnen leven. Elektromagnetische velden komen ook voor waar sprake is van een elektrische stroom. Stroom gegenereerd bij diverse apparaten die we gebruiken in het huishouden (LF) maar ook bij zendmasten, wifi en smartphone (HF), de kunstmatige of technische straling, gemaakt door mensenhanden en die enorm zijn toegenomen in de 21ste eeuw.

Interferentie

Natuurlijke elektromagnetische velden en kunstmatig elektromagnetisch velden hebben hierdoor alle kansen gekregen om elkaar te treffen met de toename van het draadloos gebruik. Bij het treffen van elkaar gaan ze elkaar versterken of verzwakken (interfereren) en ontstaan wisselende trillingen (polarisaties), de trilling verandert voortdurend. In een menselijk lichaam heeft elke cel zijn eigen trilling en werkt als een zender en ontvanger. Trillingen die niet passen bij de structuur van een lichaam zullen de processen in een lichaam verstoren.
© 2013 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De natuurlijke elektromagnetische velden worden verstoordDe natuurlijke elektromagnetische velden worden verstoordDe aarde is omhuld met het aardmagnetisch veld. Dit natuurlijke veld is een basisvoorwaarde voor al het leven op aarde.…
Natuurlijke en kunstmatige elektromagnetische veldenNatuurlijke en kunstmatige elektromagnetische veldenOns lichaam bestaat voor ongeveer 65% uit water, dat weten we allemaal. Niet zo algemeen bekend, is dat ons lichaam in h…
Het elektromagnetisch spectrumAlles in de natuur met een temperatuur boven de 0 Kelvin (-273 graden Celsius) zendt elektromagnetische straling uit. De…
De werking van de magnetron of microgolf ovenElke moderne mens heeft er één in huis: een magnetron. We plaatsen er ons eten in en een paar minuten later is het warm…
Supervulkaan in het TamumassiefSupervulkaan in het TamumassiefEen uitbarsting van vulkaan kan enorme gevolgen hebben. Door uitbarstingen kunnen woongebieden vernietigd worden, het op…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetische_straling
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Interferentie_(natuurkunde)
  • https://www.ankh-hermes.nl/boek/alles-over-straling/
  • http://stralingsleed.nl/
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 13-09-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.