De ontwikkeling van het embryo - Islam en Wetenschap

De ontwikkeling van het embryo - Islam en Wetenschap Professor Keith Moore is de prominente wetenschapper, op het gebied van anatomie en embryologie. Hij is tevens de auteur van het boek getiteld " The Developing Human”. Dit boek wordt beschouwd als wetenschappelijk naslagwerk, en werd gekozen door een speciale commissie in de Verenigde Staten, als het beste boek geschreven door een enkel persoon.

Dr Keith Moore

Dr Keith Moore is hoogleraar Anatomie en cel Biologie aan de Universiteit van Toronto. In 1984 ontving hij de grootste onderscheiding op het gebied van anatomie in Canada, de JCB Grant Award, van de Canadese Vereniging van anatomen. Hij begeleide tal van internationale organisaties, zoals de Canadese en Amerikaanse Vereniging van anatomen en de Raad van de Unie van Biologische Wetenschappen.

Beschrijving vanuit de Koran

We zullen slechts een gedeelte van een passage behandelen om aan te tonen wat er in de Koran beschreven wordt. Dit is gedaan om het artikel kort te houden. Later zullen er wellicht meer artikelen over de embryologie vanuit islamitisch oogpunt verschijnen.

In de Koran, staan verzen over de verschillende stadia, in de embryonale ontwikkeling van de mens. Dit is 1400 jaar voordat de 'moderne wetenschappers', essentiële informatie vergaarde over de schepping van de mens en zijn ontwikkeling. Zo staat er:

Voorwaar, Wij scheppen de mens uit een uittreksel van klei; Dan plaatsen Wij hem als een kleine levenskiem in een veilige plaats. Vervolgens vormen Wij de levenskiem tot een alaqah (klonter bloed); daarna vormen Wij de alaqah tot een mudgah(vormeloze/gekauwde klomp)….[Koran 23:12-14]

Alaqah

Letterlijk heeft het Arabische woord alaqah drie betekenissen:
  • bloedzuiger
  • opgehangen substantie
  • bloedstolsel

  1. "Bij de vergelijking van de bloedzuiger met het embryo in het alaqah stadium, vinden we overeenkomst. " [The Developing Human p.8]. Het embryo wordt in deze fase gevoed door het bloed van de moeder, wat vergelijkbaar is met de bloedzuiger, die zich voedt met bloed van anderen." [Human Development zoals beschreven in de Koran en Sunnah p.36].
  2. De tweede betekenis van het woord “alaqah” is opgehangen substantie". De ophanging van het embryo, tijdens dit stadium, in de schoot van de moeder voldoet aan deze beschrijving.
  3. De derde betekenis van het woord `alaqah is 'bloedklonter'. Het embryo, lijkt in dit stadium op een bloedstolsel. Dit is te wijten aan de aanwezigheid van relatief grote hoeveelheden bloed in het embryo. [The Developing Human, p. 65] Pas aan het einde van de derde week begint het bloed in het embryo te circuleren. Tot Die tijd is het embryo als een klonter bloed.

We kunnen dus zeggen dat de drie betekenissen van het woord `alaqah nauwkeurig overeen komen, met de beschrijvingen van het embryo in dit stadium.

Mudghah

Het volgende stadium dat in de bovenstaande verzen uit de koran wordt genoemd is de mudghah. Het Arabische woord mudghah betekent, gekauwde/vormloze substantie.
Het Embryo lijkt nu op een stuk kauwgom waarop is gekauwd. Dit is te wijten aan de somieten die zich aan de achterkant van het embryo bevinden, deze lijken op tandafdrukken.

Uitwijding van Dr Keith Moore

In 1981, was hij aanwezig bij de zevende Medische Conferentie in Dammam, Saoedi-Arabië. Professor Moore zei toen: "Het doet mij een groot genoegen om duidelijkheid te kunnen brengen, in wat er in de Koran staat over de menselijke ontwikkeling. Het is mij duidelijk dat deze verzen door Mohammed ontvangen zijn, van God, of Allah, afkomstig zijn. Bijna al deze kennis werd pas vele eeuwen later ontdekt. Dit bewijst voor mij dat Mohammed een boodschapper van God, of Allah is. [referentie: 'This is the Truth' (video tape)].

N.a.v deze statement, werd Professor Moore gevraagd: "Betekent dit dat u van mening bent dat de Koran het Woord van God is?" Hij antwoordde: "Geen twijfel mogelijk."

Tijdens een andere conferentie, verklaarde Professor Moore, "... omdat de verschillende stages van het menselijke embryo complex zijn, dit vanwege het continue proces van verandering tijdens de ontwikkeling, is er voorgesteld dat er een nieuw scala aan classificatie kunnen worden ontwikkeld, aan de hand van de overleveringen, uit de Koran en de Sunnah (uitspraken en gewoontes van en over de profeet Mohammed).

Het voorgestelde systeem is eenvoudig, uitgebreid, en in overeenstemming met de huidige embryologische kennis. De intensieve studies van de Koran en de betrouwbare Hadith (uitspraken van en overleveringen over de profeet Mohammed), hebben in de afgelopen vier jaar, een systeem van classificering van het menselijke embryo’s opgeleverd. Dit is zeer bijzonder omdat het over informatie gaat die komt uit de zevende eeuw na Christus.

Conclusie

Vanuit de geschiedenis van de embryologie, is er tot de twintigste eeuw weinig bekend over de fases en classificaties van het menselijke embryo.

In 1677 waren de wetenschappers Hamm en Leeuwenhoek de eersten die de menselijke zaadcellen met behulp van een verbeterde microscoop observeerden. Zij waren toen in de veronderstelling dat de zaadcel een klein, groeiend, voorgevormd mens was nadat het verscheen in de vrouwelijke genitale tractus [The Developing Human, blz. 9]

Daarom kan de beschrijvingen van het menselijk embryo in de Koran niet worden gebaseerd op wetenschappelijke kennis van voor de 7e eeuw na Christus. De profeet Mohammed kon deze kennis op zulk detail niveau niet hebben gehad. Zeker gezien het feit dat hij een ongeletterde man was, met absoluut geen wetenschappelijke opleiding.
© 2009 - 2024 Emen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Embryodonatie en embryoadoptieEmbryodonatie en embryoadoptiePer jaar blijven honderden embryo's over na een al voltooide vruchtbaarheidsbehandeling. Volgens de wet is er een mogeli…
Placenta en navelstrengEen kindje is onderweg, eindelijk gelukt, maar hoe gaat het nu verder? Wie geeft het kindje te eten? Wie zorgt er groten…

MRSA-virus is dodelijk, maar koper helptMRSA-virus is dodelijk, maar koper helptEen nieuwe variant van de ziekenhuisbacterie verspreidt zich in een gestaag tempo over Europa. Het gaat om een mutatie v…
Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Hoe het precies zit met homoseksualiteit en onze genen weten onderzoekers niet, toch blijkt uit meerdere onderzoeken ste…
Bronnen en referenties
Reacties

Gerard, 02-06-2012
Volgens mij wordt er juist heel veel onderzocht, maar dit terzijde als reactie op Moslim. Ik zie weinig waarheid in een uitspraak dat wij uit een uireksel van klei in de baarmoeder worden geplaatst, en nog minder wetenschap. Waar ik zo moe van wordt dat men altijd ingewikkelde wetenschap vindt in wazige verzen die iedereen kan uitleggen zoals men het goeddunkt. Reactie infoteur, 02-06-2012
Gerard, om een vers te kunnen begrijpen is het van belang de context te kennen. Voor wie die niet kent kan het inderdaad voorkomen, dat een vers niet gelijk duidelijk. Je hebt gelijk dat het daarom niet voor iedereen is weggelegd om hier uitleg over te geven. Een man als Keith Moore is wel zo iemand door zijn ahtergrond.

Realitycheck, 06-03-2011
Allemaal leuk en wel zo'n propaganda actie in Saudi-Arabië waarbij een wetenschapper dik geld krijgt om bruikbare uitspraken te doen maar uiteindelijk is dit niets meer dan een drogredenatie op basis van autoriteit. De betreffende tekst in de Quran heeft het over een klodder bloed/ bloedzuiger die zich later ontwikkeld tot een vormloze klomp ontwikkelt. Hier is beslist geen sprake van dus deze tekst bewijst juist het omgekeerde, dat de Quran onmogelijk het woord van een alwetende God kan zijn en de Islam dus een valse religie is. Reactie infoteur, 06-03-2011
"Hier is beslist geen sprake van"

Dat klinkt eerder als een oude boze schoolmeester dan een argument. Zeker gezien het feit, dat we het hier over informatie hebben die al enkele decennia common knowledge zijn.

Prins, 21-09-2009
Dit artikel is pseudo-wetenschap op z'n best, staat vol feitelijke onjuistheden en hoort hier geen plaats te hebben. Dhr. Keith Moore kreeg goed betaald van de Saudi's, maar was voorzichtig genoeg geen verband te leggen tussen wetenschap en Islam.
http://www.islam-watch.org/AbulKasem/westerners_find_science_in_the_quran.htm Reactie infoteur, 23-09-2009
Ik kan niet zeggen dat jouw in twijfel trekking van Dr. Keith Moore mij overtuigd. Zeker Gezien de bron die je aanhaalt, die erop gebaseerd is de islam zwart te maken en een ieder die iets positiefs heeft gezegd over de Islam de grond in te boren! De inhoud blijft overigens, met of zonder Dr. Keith Moore, overeind.

Emen (43 artikelen)
Laatste update: 17-08-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.