Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?

Lichamelijke manifestatie van het homo-gen? Hoe het precies zit met homoseksualiteit en onze genen weten onderzoekers niet, toch blijkt uit meerdere onderzoeken steeds vaker dat er zoiets bestaat als homoseksuele kenmerken.

Voorspellende vingers

Een van deze wetenschappelijke “genetische voorspellingen” voor homoseksualiteit is de lengte van onze ringvinger ten opzichte van onze wijsvinger. De wijsvingers van de meeste hetero mannen zijn korter dan hun ringvingers, terwijl voor de meeste vrouwen deze gelijk zijn in lengte, of juist omgekeerd. Sommige onderzoekers hebben opgemerkt dat homoseksuele mannen vaak de vinger-lengte verhoudingen hebben die overeenkomstig zijn met die van hetero vrouwen. Dit geld ook voor lesbische vrouwen die juist de mannelijke verhoudingen hebben.

Vaker links

Een verband tussen linkshandigheid en seksuele voorkeur word gesuggereerd maar niet geverifieerd door een aantal onderzoekers, schijnbaar zouden homoseksuelen eerder linkshandige zijn dan heteroseksuelen. Ook de kruin op het hoofd van een homoseksueel zou mogelijk eerder naar links draaien die die van een heteroseksueel.

Oudere broers

Het hebben van meerdere oudere broers verhoogt eveneens de waarschijnlijkheid dat een man homoseksueel is. Met elke oudere broer zou de kans met 33% toenemen. De Canadese psycholoog Anthony Bogaert concludeert dat homoseksualiteit in de baarmoeder bepaald wordt. Volgens hem zijn er indirecte tekenen dat het immuunsysteem van een vrouw elke keer als ze zwanger is van een jongen steeds sterker reageert op het onbekende mannelijke hormonen van de foetus. Veel stress van de moeder tijdens de vroege stadia van haar zwangerschap zou ook invloed hebben op een verhoogde kans van een homoseksueel kind.

Een homo stem?

Een homoseksuele man zou zelfs met zijn stem herkend kunnen worden. Een studie die bandopnamen van homoseksuele mannen en hetero mannen liet afspelen aan een algemeen publiek, toonde aan dat 75 percent van de stemmen van homoseksuelen herkent konden worden. Het is onduidelijk waar de luisteraars op reageerde, en of de mannen een herkenbare 'homo accent' hadden.

Aan het zogenaamde “gaydar” (het herkennen van homoseksuelen) wordt dus hard gewerkt. De bewijzen stapelen zich langzaam op; homoseksualiteit is geen keuze of ziekte maar wordt al ver voor onze geboorte bepaald.
© 2009 - 2024 Wieweet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zit homoseksualiteit in je genen? Ja zegt de wetenschapZit homoseksualiteit in je genen? Ja zegt de wetenschapAls je homo bent, is dit dan een kwestie van opvoeding, is dit al bepaald in de baarmoeder of zijn er andere factoren di…
Jongeren en hun seksuele geaardheidJongeren en hun seksuele geaardheidDe seksuele geaardheid (of seksuele gerichtheid) is de aard van een persoon met betrekking tot liefde, verliefdheid en s…
Uit de kast gekomen: weetjes en feiten over homoseksualiteitUit de kast gekomen: weetjes en feiten over homoseksualiteitJe bent homo, lesbisch of biseksueel. Voor de een is het op zijn of haar dertiende levensjaar al duidelijk, voor de ande…
Homoseksualiteit: genetisch bepaald of aangeleerd gedrag?Wanneer iemand zich tot hetzelfde geslacht voelt aangetrokken noemt men dat homoseksualiteit. Wereldwijd is ongeveer 1 o…

De ontwikkeling van het embryo - Islam en WetenschapDe ontwikkeling van het embryo - Islam en WetenschapProfessor Keith Moore is de prominente wetenschapper, op het gebied van anatomie en embryologie. Hij is tevens de auteur…
Vaccinatie: ontstaansgeschiedenis en ontwikkelingVaccinatie: ontstaansgeschiedenis en ontwikkelingWe vinden het tegenwoordig heel gewoon: als we op reis gaan naar risicogebieden laten we ons inenten tegen allerlei ziek…
Bronnen en referenties
  • http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/695142.stm http://nymag.com/news/features/33520/index1.html
Wieweet (2 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.