Polyfasisch slapen: Beknibbelen op slaap

Polyfasisch slapen: Beknibbelen op slaap We krijgen het steeds drukker. De agenda staat steeds voller en waar moeten we de tijd vandaan halen met die strakke tijdschema’s om alles te kunnen doen wat we willen? Sommige onderzoekers zijn van mening dat we onze monofasische slaap van ongeveer acht uur per nacht kunnen inruilen voor meerdere korte slaapjes verspreid over de dag. Zo kan er een hoop tijd bespaard worden en het kan een oplossing bieden voor het chronische tijdgebrek. Hoe gaat het polyfasische slapen in zijn werk en wat zijn de effecten hiervan?

Slapen

De meeste mensen gaan ’s avonds slapen om ververvolgens aaneengesloten tot 7 à 8 uur te slapen. Dit wordt monofasische slaap genoemd. Dat wil zeggen dat je aaneengesloten slaapt. In de dierenwereld zien we diersoorten die een polyfasisch ritme hebben. Deze dieren hebben meerdere kortere hazenslaapjes over de dag verspreid. In Amerika is er de laatste tijd onderzoek geweest naar het idee dat mensen helemaal niet monofasisch hoeven te slapen, maar 2 losstaande slaapfasen hebben. De mens zou van nature meerdere keren per dag slapen. Dit zien we nog in de landen waar er ’s middags een siesta wordt gehouden.

Polyfasisch slaapschema

In Amerika begint het een trend te worden: een polyfasisch slaapschema. Er is eenslaapschema die bestaat uit 6 hazenslaapjes van een half uur om de 3,5 uur. Dat komt neer op 3 uur slaap per etmaal. Dat is een hele tijdwinst zou je zeggen. Voor sommige mensen gaat dit ook goed af. Dit is voor sommigen de oplossing voor het chronische tijdsgebrek en de ideale manier om zich staande te houden in deze drukke 24 uur economie.

Normale slaap

De normale slaap is gerelateerd aan het dag- en nachtritme binnen een etmaal. Als je eenmaal slaapt zijn zowel de duur en de kwaliteit van belang. Deze behoefte verschilt per persoon. De een heeft genoeg aan 6 uur slaap terwijl de ander minstens 9 uur slaap nodig heeft. In een monofasische nacht passeer je ongeveer 4 of 5 cycli. Eerst begin je te soezen, dan raak je in een lichte slaap en vervolgens in een diepe slaap. Een slaapcyclus duurt 1,5 uur en herhaalt zich 4 tot 5 keer per nacht. Het staat vast dat een mens zonder slaap niet kan functioneren. Men is er nog steeds niet volledig achter wat de exacte functie van slapen is.

Gevolgen polyfasisch slapen

Uit diverse onderzoeken blijkt dat polyfasisch slapen niet zo gezond is voor een mens. Er zijn experimenten geweest om de proefpersoon met een normaal slaappatroon van 8 uur per nacht in 3 weken tijd geleidelijk over te laten gaan naar een polyfasisch slaappatroon. De proefpersoon was constant moe, haalde dag en nacht door elkaar, had cognitieve en motorische problemen en zijn humeur werd er niet beter op. Hij sliep door de wekker heen. Uiteindelijk levert dit geen tijdwinst op. Je moet je meerdere keren per dag omkleden en naar je werk gaan. Dit is psychisch en huishoudelijk moeilijk vol te houden. Daarnaast raakt het eetpatroon ook ontregelt. Hierbij is de kans op overgewicht groter.

Ook al is de agenda overvol en leven we in drukke tijden. Toch blijkt het effectiever te zijn om normaal te slapen om vervolgens zo goed mogelijk te kunnen functioneren.

Lees verder

© 2011 - 2020 Ymbakker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Slaapdieet - Polyfasisch slapenSlaapdieet - Polyfasisch slapenPolyfasisch slapen is een slaapdieet waarbij men minder slaap per dag nodig heeft dan gebruikelijk is. Het is een manier…
Beginnen met een polyfasisch slaapschemaBeginnen met een polyfasisch slaapschemaEen verandering in je slaappatroon kan erg ingrijpend zijn. Je lichaam is gewend aan een bepaald slaapritme, en verander…
Korter slapen met het ubermanslaapschemaKorter slapen met het ubermanslaapschemaUberman sleep is een vorm van polyfasisch slapen. Bij polyfasisch slapen, slaap je meerdere keren per dag met als doel d…
Korter slapen met het everymanslaapschemaKorter slapen met het everymanslaapschemaEveryman sleep is een polyfasisch slaapschema waarbij je meerdere keren per dag slaapt met het doel de totale slaaptijd…

Waardoor zijn de Twin Towers ingestort?Na de aanslagen op 11 september 2001 leeft dit onderwerp nog steeds onder vele mensen. Hoewel de Twin Towers geraakt war…
Vostokmeer grootste meer onder ijskap AntarcticaVostokmeer grootste meer onder ijskap AntarcticaHet Vostokmeer is een meer dat zich onder een meer dan drie kilometer dikke ijskap van Antarctica bevindt. Het meer is i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Congerdesign, Pixabay
  • Info over slaaponderzoeken
  • Internet

Reageer op het artikel "Polyfasisch slapen: Beknibbelen op slaap"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Anna Mousky, 16-03-2016 14:12 #1
Sinds ik mezelf toe sta om meerdere keren per dag een dutje te doen (variërend van 20 minuten tot anderhalf uur en dit gespreid over 24 uur) ben ik veel vèèl minder vermoeid en vooral altijd 'vrolijk en gelukkig'. Of ik meer of minder slaap dan de gemiddelde mens weet ik niet. Feit is dat ik 's nachts niet aan een stuk door kon doorslapen. Een nacht vier, vijf of eens zes uur aan een stuk doorslapen zijn uitzonderingen. Sinds mijn elfde levensjaar lijd ik ook aan chronische vermoeidheid.
Na elke twee à drie uur inspanning ben ik op. Het maakt niet uit of het mentale of fysieke activiteiten zijn, ochtend, middag, avond of nacht is. Niet toegeven aan de slaapbehoefte maakt me kribbig, geeft scherpe hoofdpijn met concentratieverlies, en het ergste van al: hartkrampen, hartritmestoornissen, tot fladderende hartkleppen en hyperventilatie toe. Verschrikkelijk.
Proberen overdag wakker te blijven put me volledig uit. Ik voel me dan een Zombie en word daar depressief van.
Door polyfasisch te slapen zijn al de klachten weg. Ik kan wel geen normale 9 to 5 job doen. Gelukkig wil ik dat ook niet en moet dat niet. Ik werk freelance met een maximum van twee uur na elkaar, waarna ik een dutje doe, en aan een andere activiteit begin. Kijk ik 's avonds naar televisie val ik ook in slaap, om telkens na een tijdje weer klaarwakker te worden. Zo heb ik altijd een boek en een notaschrift naast mijn bed liggen zodat ik 's nachts kan lezen of studeren tijdens de wakkere fasen. Toen de kinderen nog klein waren stond ik 's nachts op om te strijken of andere huishoudelijke klussen te doen…
Polyfasisch slapen, ik kan het iedereen met een moeilijke slaap of slaapstoornissen aanraden. Tenslotte volgen monniken ook een polyfasisch slaap-waak ritme en bij nomadische volkeren moe(s)ten er altijd mensen zijn die waken wanneer de anderen slapen. Misschien hangt het samen met een geswitched brein?
Bij 3% van de wereldbevolking zouden de functies van linker- en rechter hersenhelft andersom liggen. In mijn geval is dat alvast zo, en, net als Leonardo da Vinci, ook een notoir polyfasisch slaper, schrijf ik ook probleemloos in spiegelbeeld.

Infoteur: Ymbakker
Laatste update: 21-02-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!