Verklaring uitsterven dinosaurussen: klimaatverandering?

Verklaring uitsterven dinosaurussen: klimaatverandering? Het eind van de dinosaurus tijdperk was drastisch: alle dinosaurussen stierven uit. Maar waarom? Wat was de reden? Vermoed wordt onder de wetenschappers dat klimaatsverandering de verklaring is geweest voor het massale uitsterven van de dino’s. Als klimaatverandering de verklaring is geweest voor het uitsterven van de dinosaurussen, waarom overleefden de vliegende dino’s (vogels), krokodillen, hagedissen en zoogdieren wel de natuurramp?

Dinosaurus tijdperk

Tijdens het Triastijdperk evolueerden verschillende soorten dinosaurussen uit de oerdino Archosaurus (grote hagedis). Deze dinosaurussen die ontstonden uit de oerdino, waren heer en meester van Pangaea, het Super continent. Tijdens het tijdperk Krijt is vanuit dit super continent onze huidige continenten ontstaan. Dinosaurussen leefden voornamelijk in het tijdperk Jura en Krijt. Het einde van het tijdperk Krijt stierven alle dinosaurussen uit.

Einde tijdperk

Het einde van het tijdperk van de dinosaurussen was tevens het einde van het tijdperk Krijt, zo’n 65 a 67 miljoen jaar geleden. Het einde van het tijdperk Krijt hield ook in, dat al onze huidige continenten bestonden.

Waarom?

Waarom stierven de dinosauriërs massaal uit? Het uitsterven van alle dinosauriërs aan het eind van het Krijt spreekt tot de verbeelding. Zodra wetenschappers in de gaten kregen dat dieren konden uitsterven, ontstonden de meest ludieke ideeën en theorieën. Wetenschappers kwamen met het idee dat na ieder geologische periode een grote ramp plaatsvond, die het leven op aarde vervaagde (de catastrofetheorie) Een ander pracht van een theorie: de dino’s kregen last van staar…Vanaf 1963 bestonden zo’n 64 verschillende theorieën waarom dinosauriërs uitstierven.

Sub tropisch klimaat

Tijdens het dinosaurus tijdperk leefden de beesten in een sub tropisch klimaat. Wetenschappers vermoedden dat dinosaurussen koudbloedig waren. Zo rond 137 miljoen jaar geleden zou de warme golfstroom veranderen. Het gebeurd in een tijd dat al onze huidige continenten aan het vormen zijn. Onderzoekers gaan er van uit dat de temperatuur op aarde met zo’n 9 graden daalde. Deze daling van temperatuur ging heel snel. Volgens de onderzoekers te snel voor de dino’s: de kou deed de grote en machtige dinosaurussen de das om.

Klimaatverandering

Als de kou de oorzaak is geweest van het massale uitsterven van de dinosaurussen, konden de zoogdieren deze koude dan wel overleven? Konden de zoogdieren zich beter aanpassen, juist omdat ze zoveel kleiner waren dan de dinosaurussen? Klopt de wet van Darwin: diegene die zich beter kan aanpassen zal overleven, is deze wet van Darwin inderdaad van toepassing op het uitsterven van de dinosaurussen?

Vliegende dinosaurussen

Stel dat de kou inderdaad de oorzaak van het uitsterven van de dinosaurussen is geweest en dat de kleinere zoogdieren wel konden overleven omdat ze kleiner waren, hoe zit het dan met de vliegende dinosaurussen? Hoe zit het dan met de allerkleinste dinosaurussen soorten? De vliegende dinosaurussen (nu vogels genoemd) overleefden de ramp, terwijl alle dinosaurussen waaronder dus ook de allerkleinsten, uitstierven.

Koudbloedig

Stel dat de grootte van de dinosaurussen of van de zoogdieren niets uitmaakten. Waarom sterven dan koudbloedige dinosaurussen wel uit en koudbloedige krokodillen niet? Of hebben de wetenschappers het mis en zijn de dinosaurussen warmbloedig? In dat geval klopt de stelling weer niet dat dinosaurussen uitsterven door de kou! En dan nog een opmerkelijk iets: dinosaurussen sterven uit, maar hagedissen niet!

Zonsverduistering

Als klimaatverandering inderdaad de oorzaak is geweest van het uitsterven van de dinosaurus, bijvoorbeeld door een meteorietinslag. Door deze enorme kracht van de inslag ontstaat een kettingreactie aan grote natuurrampen: Zware aardbevingen, tsunami’s en stofwolken. De zon verduistert en dan? Een dinosaurus heeft zon nodig om zich op te warmen om eten te gaan zoeken, te gaan jagen en enz. Maar een krokodil en een hagedis ook!

Bewijs?

Bestaat er bewijs dat de dinosaurussen inderdaad uitstierven door klimaatverandering? Geologisch bewijs bestond er al, het zijn de wetenschappers uit (o.a.) de VS, Italië en Nederland die een plankton hebben ontdekt dat het eerste tastbare fossiele bewijs is. Heel leuk, maar de vragen worden er niet minder om!

Wat heeft de klimaatverandering veroorzaakt?

Over de volgende vraag breekt de wetenschap het hoofd: als klimaatverandering de oorzaak is van het uitsterven van de dinosaurussen, wat heeft de klimaatverandering veroorzaakt?
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaak uitsterven dinosaurussen, verschillende theorieënOorzaak uitsterven dinosaurussen, verschillende theorieënWaarom stierven dinosaurussen plotseling massaal uit? Tijdens hun leven waren de dino’s de heersers over aarde, wat is d…
Dinosaurus Mapusaurus jaagt in groepenDe Dinosaurus Mapusaurus is een enorm groot vleesetend prehistorisch roofdier dat in tegenstelling tot andere Dino´s in…
Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Het prehistorisch roofdier Giganotosaurus bezit een naam die doet vermoeden dat hij de grootste carnivoor ooit was. Maar…
T–Rex, de bekendste dinosaurus onder de dinosaurussenDe Tyrannosaurus Rex (T Rex) is mede dankzij Hollywood films als Jurassic Park, de bekendste dinosaurus onder de dino´s.…

Mu: Het gezonken continent LemuriaMu: Het gezonken continent LemuriaHet verhaal van Atlantis, het gezonken eiland kennen we vrijwel allemaal. Het is niet het enige gezonken eiland. In de l…
Geldigheid en kosten van een octrooi/patentGeldigheid en kosten van een octrooi/patentU heeft een idee of uitvinding en wil dit vermarkten, dan is het natuurlijk niet uw bedoeling dat anderen met uw idee aa…
Bronnen en referenties
  • http://www.museumkennis.nl/nnm.dossiers/museumkennis/i001079.html
  • http://www.scientias.nl/kou-velde-de-dinosaurus/7908
  • http://mediatheek.thinkquest.nl/~llc128/Dinosauriers/Tijdperken/uitstervendinos.php
  • http://www.zozitdat.nl/2010/08/30/hoe-stierven-de-dinos-uit/
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 27-11-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.