Oorzaak uitsterven dinosaurussen, verschillende theorieën

Oorzaak uitsterven dinosaurussen, verschillende theorieën Waarom stierven dinosaurussen plotseling massaal uit? Tijdens hun leven waren de dino’s de heersers over aarde, wat is de reden geweest dat zij uitstierven? Waarom stierven dinosaurussen massaal uit, maar overleefden krokodillen en hagedissen wel? De oorzaak staat wetenschappelijk vast: klimaatverandering is de oorzaak van het uitsterven van de dinosaurussen. Maar wat de oorzaak is geweest van de klimaatverandering?

Klimaatverandering

Er bestaan ontstellend veel theorieën over hoe de dino’s konden uitsterven. Vaststaat dat er slechts een oorzaak is geweest waarom de dinosaurussen uitstierven: door klimaatverandering. Kleinigheid: de wetenschappers zijn het er niet over eens wat de oorzaak is geweest van deze klimaatverandering. Er zijn 3 theorieën beschikbaar die een verklaring kunnen zijn van de klimaatsverandering waardoor alle dinosaurussen uitstierven.

Criteria

De wetenschappers zijn het er over eens dat de dinosaurussen zijn uitgestorven door klimaatsveranderingen. Theorieën die ontstaan om deze klimaatverandering te verklaren, moeten voldoen aan 2 criteria’ s. Deze criteria’ s zijn:
 • De theorie moet te testen zijn aan de gevonden bewijzen in gesteenten, skeletten en fossielen
 • De meerderheid van deze gevonden bewijzen moet de theorie ondersteunen of anders wordt de theorie afgewezen.

Theorie 1: Vulkaan of supervulkaan.

Een vulkaanuitbarsting kan levensbedreigend zijn. De kracht van een supervulkaan kan al het leven op aarde uitwissen. Wetenschappers ontdekten dat rond het einde van het tijdperk Krijt er verhoogde vulkanische activiteit onder de reuzen van de vulkanen aan de gang waren. Door een enorme vulkaanuitbarsting ontstaan er enorme hoeveel heden:
 • As,
 • Lava en
 • Gas.
De zon kan niet meer door de enorme hoeveelheden stof doordringen. Water is ondrinkbaar door de zure regen, en er is geen voedsel meer. De laatste supervulkaanuitbarsting vond plaats op Sumatra door de vulkaan Toba, slechts enkele duizenden mensen overleefde deze natuurramp. De mens was bijna uitgestorven door deze dodelijke en alles verwoestende vulkaanuitbarsting. Is het mogelijk dat een dodelijke vulkaanuitbarsting tijdens het einde van Krijt voor een dusdanige klimaatverandering zorgde dat de dinosaurussen uitstierven? (Wetenschappers zitten wel met een klein detail in hun maag: waarom overleefden krokodillen en hagedissen het wel?)

Theorie 2: inslag van een meteoriet

Een inslag van een meteoriet, komeet of astroïde. Een meteoriet inslag is tegenwoordig de populairste theorie om een verklaring te geven van de klimaatverandering waardoor de dino’s uitstierven, behalve de vliegende dinosaurussen: de vogels.

Astroïde of meteoriet inslag

De bekendste theorie waarom de dino’s uitstierven was door een astroïde. Aan het eind van het tijdperk Krijt stortte een astroïde neer op aarde met een diameter van zo’n 180 kilometer. Door de enorme neerstortende kracht ontstond er een kettingreactie van natuurrampen: ramp op ramp stapelde zich op:
 • Er ontstonden tsunami’s,
 • Er ontstond een aardbeving met een kracht van 13 op de schaal van Richter,
 • Er ontstonden enorme stofwolken die de zon voor jaren verduisterde en
 • Grote temperatuurveranderingen waardoor het voedselketen totaal veranderde.
Behalve het eind van het Krijt, was dit het einde van de dinosaurus op aarde.

Theorie 3: De verdwijning van de ondiepe zeeën

Verdwijning van de ondiepe zeeën d.m.v. het schuiven van de platen (tijden het tijdperk Krijt ontstaan de continenten zoals wij ze kennen.) De verdwijning van de ondiepe zeeën speelt vermoedelijk een grote rol bij het verdwijnen van de dinosaurussen. Er zijn bewijzen voor het terugtrekken van de ondiepe continentale zeeën. Maar onderzoek doen over de gehele wereld is on mogelijk. Door het ontstaan van de huidige continenten en de terugtrekking van de ondiepe zeeën, veranderde het klimaat. Het klimaat veranderde van subtropisch naar een klimaat met strenge koude winters en met hete en droge zomers.

Wie weet het?

Wie het antwoord op deze puzzel kent mag het zeggen. Het uitsterven van de dinosaurussen zal altijd tot de verbeelding spreken en een boeiend onderwerp blijven tot discussie. Onderzoek door wetenschappers zullen ons iedere keer een stapje dichter bij de daadwerkelijke oorzaak brengen.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verklaring uitsterven dinosaurussen: klimaatverandering?Verklaring uitsterven dinosaurussen: klimaatverandering?Het eind van de dinosaurus tijdperk was drastisch: alle dinosaurussen stierven uit. Maar waarom? Wat was de reden? Vermo…
Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Het prehistorisch roofdier Giganotosaurus bezit een naam die doet vermoeden dat hij de grootste carnivoor ooit was. Maar…
Dinosaurus Mapusaurus jaagt in groepenDe Dinosaurus Mapusaurus is een enorm groot vleesetend prehistorisch roofdier dat in tegenstelling tot andere Dino´s in…
T–Rex, de bekendste dinosaurus onder de dinosaurussenDe Tyrannosaurus Rex (T Rex) is mede dankzij Hollywood films als Jurassic Park, de bekendste dinosaurus onder de dino´s.…

Mu: Het gezonken continent LemuriaMu: Het gezonken continent LemuriaHet verhaal van Atlantis, het gezonken eiland kennen we vrijwel allemaal. Het is niet het enige gezonken eiland. In de l…
Geldigheid en kosten van een octrooi/patentGeldigheid en kosten van een octrooi/patentU heeft een idee of uitvinding en wil dit vermarkten, dan is het natuurlijk niet uw bedoeling dat anderen met uw idee aa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/70315-hoe-gevaarlijk-is-een-supervulkaan.html
 • http://www.dinosaurus.net/AlgemeneInfo/Uitsterven/uitsterven1.htm
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dinosauri%C3%ABrs
 • http://www.zozitdat.nl/2010/08/30/hoe-stierven-de-dinos-uit/
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 27-11-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.