Laboratorium onderzoek: D-Dimeer

De D-dimeer komt enkel in bloed voor. Het is een afbraakproduct van fibrine. Het is alleen aanwezig in het bloed als er een stolsel aanwezig is of is geweest. De D-dimeer komt vrij als gevolg van afbraak van het bloedstolsel. Een bloedstelsel bestaat uit een netwerk van fibrinedraden. Dit netwerk wordt met be-hulp van het eiwit plasmine afgebroken. Hierdoor lost het stolsel op. Door de afbraak van het fibrinenetwerk ontstaat D-dimeer. Normaliter is de hoeveelheid D-dimeer in bloed erg laag, behalve als er een stolsel in het bloed aanwezig is dat op dat moment wordt afgebroken.

De D-dimeer test wordt dus altijd gedaan met bloed. Dit bloed wordt afgenomen bij de patient door middel van een holle naald. Vervolgens wordt het buisje bloed naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek naar de D-dimeer.
Deze test wordt gebruikt om de aanwezigheid van stolsels in het bloed op te sporen. Dit kan van belang zijn voor onderzoek naar eventuele aandoeningen die verhoogde bloedingneigingen kunnen veroorzaken.

De gemeten hoeveelheid D-dimeer is afhankelijk van de testmethode. Daarom variëren referentiewaar-den van de laboratoria Bij een normale D-dimeer waarde is het onwaarschijnlijk dat er bloedstolsels in het lichaam aanwezig zijn. Een verhoogde D-dimeer test geeft aan dat er een afwijkend hoog gehalte aan afbraakproducten van een fibrinenetwerk in het lichaam aanwezig is. Hierdoor kan de arts concluderen dat er een verhoogde stollingsactiviteit ergens in het lichaam aanwezig is

Sterk verhoogde D-dimeer komt voor bij:

  • sepsis met gramnegatieve bacteriën
  • immuuncomplex ziekten
  • traumata
  • Diffuse Intravasale Stolling (DIS)

DIS

Bij diffuse intravasale stolling wordt de bloedstolling in de vaten geactiveerd. Hierdoor worden stollingseiwitten onnodig verbruikt, dit kan leiden tot een bloedingsneiging. Tijdens een DIS is er een versnelde vorming en afbraak van fibrine. Deze intravascu-laire afzetting van fibrine is een reactie van het lichaam op een ziekte of aandoening, maar is eigenlijk onjuist en kan voor veel schade zorgen. Er zijn verschillende oorza-ken mogelijk zoals complicaties bij de bevalling, infecties, kwaadaardige tumoren en vasculaire schade. Men spreekt van DIS als er een verhoogde D-Dimeer concentratie aanwezig is in combinatie met een verlaging van de trombocyten en de stollingsfacto-ren.

Zwak verhoogde D-dimeer komt voor bij:

  • diepe veneuze trombose
  • longembolieen
  • tijdens de zwangerschap
  • bij sommige carcinomen
  • acute promyeolocyten leukemie

De D-dimeer wordt bepaald op de analyzer. Dit wordt gedaan met behulp van een immunogeenbepaling. Dit is een bepaling waarbij er een antigeen antistof reactie plaats vindt. Hierdoor verandert de absorptie. Deze verandering wordt gedetecteerd en zo wordt de uitslag verkregen.
© 2011 - 2020 Saskiac, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Diep-veneuze trombose (DVT)Een diep-veneuze trombose (DVT) is een aandoening waarbij een bloedstolsel (trombus of thrombus) de bloeddoorstroom door…
Longembolie (LE), een potentieel dodelijke aandoeningLongembolie (LE), een potentieel dodelijke aandoeningEen longembolie (LE) is een aandoening waarbij een bloedstolsel (trombus of thrombus) vanuit een ader losschiet en vast…
Immunoglobulinen (Ig) bloedgroepenImmunoglobulinen (Ig) bloedgroepenImmunoglobulinen (Ig) zijn antistoffen die behoren tot de globulinefractie van het serum. Er zijn vijf klassen immunoglo…
Oorzaken van pijn op de borstEr zijn verschillende oorzaken van pijn op de borst, variërend van onschuldig tot levensbedreigend. De aard van de pijn,…

Archeologie in NederlandArcheologie in NederlandGrondschatten, grafvelden, Romeinse schepen. Steeds weer doen archeologen spectaculaire vondsten. Echter worden er de la…
Duivelsklauw, inhoudsstoffen en anti-inflammatoire werkingDuivelsklauw of Harpagophytum is een Afrikaanse woestijnplant, waarvan de werkzame stoffen en de anti-inflammatoire werk…

Reageer op het artikel "Laboratorium onderzoek: D-Dimeer"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Rega, 15-06-2020 10:08 #8
Ik had meer dan 4000 bij d-dimeer test maar longen waren oké wat is de oorzaak?

Moon, 08-11-2019 02:57 #7
Ben me gisteren rot geschrokken. Na diagnose acute bronchitis. Moest ik een tijd later met spoed bloed laten prikken ivm aanhouden benauwdheid. Net thuis. Werd ik gebeld door de huisarts dat ik me gelijk weer moest melden bij de spoedlongarts. Ik had de d-dimeer waarde van 38170. Vermoeden Longembolie. Uiteindelijk was het dat niet na een ct-scan die bekeken was. Ik kon gewoon naar huis. Uitleg: kan van alles zijn. Zit me niet lekker. Iemand ervaring?

Richard, 04-08-2019 11:13 #6
Wat is de normale waarde voor iemand van mijn leeftijd ( 54 jaar )?
Kan een hoge d-dimeerwaarde van 1038 gezien een voorgeschiedenis van dubbele LE, longinfarct en DVT duiden op nieuwe problemen of is dit het gevolg van eerdere aandoeningen zoals hierboven beschreven?

Slik levenslang anti stolling en draag steunkous

Alvast bedankt voor uw reactie

Olga Jongmans, 17-10-2017 22:56 #5
Ik heb nu twee weken een aderonsteking (oppervlakkig) volgens de huisarts. Ik heb voor 6 weken nu arixtra gekregen.
Mijn fibrine D-dimeer is 700, volgens de huisarts is dit wel te hoog maar wordt weer normaal als de ontsteking over is. Mijn been is lichtelijk rood geweest en warm, dat is nu over en heb ook geen pijn. Draag wel een elastieke kous. Kunt u mij zeggen of dit klopt?
m.vr.gr. Olga

Saartje, 06-09-2017 23:17 #4
Vraag:
Wanneer de afbraak van een bloedstolsel klaar is, na hoeveel tijd is dan de D-dimeer waarde in het bloed weer terug naar normaal?
Alvast hartelijk dank voor de informatie.
m.vr.gr.
Saartje

Annie Overmans, 26-01-2017 13:40 #3
Is Fibrine D-dimeer 1150 verontrustend?

Gerrit, 16-09-2016 05:12 #2
Geachte, wat voor schade kan een verhoogd D-Dimeer aanrichten?

H. E. Kazemier, 04-01-2012 22:07 #1
Gaarne reactie op het volgende.
2e kerstdag heb ik mij gemeld bij de dokterpost in het ziekenhuis waar een trombosebeen werd geconstateerd (in 2004 al een longembolie gehad)
De waarde van de D-Dimeer was 26 december 4979,op 2 januari 2597,maar op 4 januari 2650.
Hoe lang duurt het voordat de normale waarde van 500 behaald wordt? Reactie infoteur, 16-01-2012
Bij u is er een trombose vastgesteld, daarbij past de verhoogde D-dimeer waarde. Het kan een lange tijd duren voordat alle stolselresten zijn verdwenen. Daarnaast kan het zo zijn dat het trombose proces nog langzaam aan het dalen is. Het is lastig te zeggen wanneer deze waarde weer normaal zou moeten zijn. De D-dimeer test is ook uitsluitend bedoeld om trombose aan te tonen en uit te sluiten en niet om het proces te volgen. Voor verdere informatie kunt u het beste uw arts raadplegen.

Infoteur: Saskiac
Gepubliceerd: 10-11-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Reacties: 8
Schrijf mee!