Wat is promoveren?
Regelmatig lees je in de krant dat een wetenschapper gepromoveerd is. Misschien heb je zelf die ambitie wel. Wat is promoveren en wat is het doel? Wat is een proefschrift? Hoe kan men een promotieplaats krijgen?
Wat is promoveren?
Promoveren is het behalen van een doctorsgraad. Dat is mogelijk na het behalen van een mastergraad. De term wordt gebruikt voor de plechtigheid, maar ook voor het traject ernaartoe. De persoon die promoveert, wordt promovendus genoemd. Hij doet een wetenschappelijk onderzoek en staat daarbij onder begeleiding van een hoogleraar, die als beoogd promotor optreedt. Daarnaast krijgt de promovendus begeleiding van een dagelijks begeleider.
Een promovendus verricht wetenschappelijk onderzoek op hoog niveau. Hij krijgt de kans om zich te ontwikkelen tot een deskundige op zijn onderzoeksterrein.
Duur promotie
De duur van promotie is normaliter vier jaar. Er zijn echter ook verkorte trajecten mogelijk. De gemiddelde duur is vijf jaar.
Waarom promoveren?
Door een succesvolle promotie laat de promovendus zien dat hij in staat is om zelfstandig onderzoek te doen. Het kan worden gezien als een startkwalificatie voor een beginnend wetenschapper. Voor bepaalde aanstellingen is het van belang om gepromoveerd te zijn.
Wat is een proefschrift?
De promovendus doet verslag van zijn bevindingen in een proefschrift, ook wel dissertatie genoemd. Het proefschrift wordt verdedigd tijdens de promotieplechtigheid.
Doctor
Na het verdedigen van het proefschrift en het uitreiken van de bul, mag de promovendus de titel “doctor” dragen. Doctor is een begeerde titel in de academische wereld.
Promotieplaats
Iemand die wil promoveren, moet een promotieplaats verkrijgen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door te solliciteren op de vacature, door contacten binnen of buiten de eigen faculteit. Het scriptiecijfer kan een goede indicatie geven van de geschiktheid om te promoveren.
Betrokken personen bij het promoveren
Bij het promotietraject zijn een aantal personen betrokken:
- De promovendus: hij of zij die gaat promoveren
- De promotor: een hoogleraar die de promovendus begeleidt
- De co-promotor: de dagelijks begeleider
- De promotiecommissie: een aantal hoogleraren die het proefschrift beoordelen
- Twee paanimfen: vrienden of collega’s die de promovendus bijstaan en met de voorbereidingen helpen
- De pedel: met deze persoon wordt de promotiedatum afgesproken