Zijn dikke mensen echt dommer?
Het lijkt onzinnig om intelligentie en gewicht met elkaar te vergelijken, maar volgens Giovambattista Pani is niets minder waar. Teveel eten leidt volgens deze onderzoeker tot hersenbeschadigingen. Waar baseert de onderzoeker van de Katholieke Universiteit van het Heilig Hart in Rome deze wonderlijke uitspraak op en hoe serieus moeten we hem nemen?
Wie is Giovambattista Pani
Giovambattista Pani is een onderzoeker van de Faculteit der Genees- en Heelkunde aan de Katholieke Universiteit van het Heilig Hart in Rome. Hij heeft de resultaten van zijn onderzoek gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences USA (PNAS).
De molecuul die onze hersenen jong houdt
Giovambattista Pani kwam tijdens zijn experimenten en onderzoeken het molecuul CREB1 op het spoor. Dit molecuul activeert de hersenen en dan met name het geheugen. CREB1 houdt niet alleen de hersenen jong maar het hele lichaam. Laboratoriumonderzoek met muizen leverde het volgende opmerkelijke resultaat op. Muizen die slechts 70 % van de normale hoeveel voedsel tot zich namen, hadden over het algemeen meer CREB1 in hun lichaam. En alleen die muizen die daadwerkelijk meer CREB1 in hun lichaam hadden werden minder agressief, mentaal sterker en hadden minder last van Alzheimer. Ook, maar dit is nogal voor de hand liggend, hadden ze minder last van overgewicht en diabetes. De CREB1 molecuul is een soort proteïne. Of hetzelfde geldt voor mensen is nog niet onderzocht, maar de wetenschapper acht de kans groot.
Streng dieet
Dit betekent dat men een streng dieet zou moeten volgen om voldoende CREB1 aan te maken. Mensen zouden 600 calorieën minder per dag moeten innemen dan geadviseerd wordt volgens de voedingswijzer. Niet iedere muis maakte dit molecuul aan, dus het is mogelijk dat een streng dieet niet voor iedereen een gunstig effect op de hersenen heeft. Volgens dit onderzoek maakt iemand met een normaal gewicht ook te weinig CREB1 aan, dus de enige juiste conclusie uit dit onderzoek zou zijn dat magere mensen mogelijk slimmer zijn dan de rest van de mensheid. Bij de overige mensen kunnen de hersenen sneller verouderen maar dit is ook het geval bij mensen die deze molecuul niet aanmaken, mager of dik maakt voor hun niet uit. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat meer koffie en thee een gunstige invloed zouden hebben op de aanmaak van CREB1, terwijl ander onderzoek toch duidelijk uitwijst dat het drinken van veel koffie en thee slecht is voor de gezondheid.
Conclusie onderzoek
Het is voorbarig om aan dit onderzoek conclusie te verbinden aangezien nog niet duidelijk is of de molecuul bij mensen hetzelfde werkt als bij muizen. Wel bevestigt dit de onderzoeken van andere wetenschappers waarbij men stelt dat obesitas en diabetes een nadelig effect zou hebben op de hersenen. Volgens deze onderzoeken zouden mensen die langdurig lijden aan obesitas of diabetes geestelijk sneller verouderen en trager worden. Wetenschapper Pani zou het liefst zien dat ten gevolge van zijn onderzoek medicijnen ontwikkeld worden die de hersens in optimale conditie houden.
Voedsel wat een gunstige invloed heeft op het geheugen
Er bestaat volgens onderzoek ook voedsel wat een gunstig invloed heeft op de werking van de hersenen en het geheugen. We hebben het dan over:
- walnoten
- avocado's
- vette vis
- sinaasappels
- bosbessen
- tomaten
- broccoli
- amandelen
Stigmatiserend
Voor wie denkt dat wetenschapper Giovambattista Pani alleen staat in zijn stigmatiserende beweringen, die heeft het mis. Neurologen spreken soms gekscherend van het LDD-syndroom (Lui, Dik en Dom-syndroom) wanneer ze het hebben over teveel beeldschermtijd.
Uit onderzoeken komt vaak naar voren dat lager opgeleiden vaker te dik zijn dan mensen met een hogere opleiding. Er wordt dan meestal aangehaald dat mensen met een lagere opleiding minder kennis hebben over voeding en minder geld aan voeding kunnen besteden. De link lagere opleiding en vaker overgewicht blijkt ook uit de leefstijlmonitor van onder andere het CBS, het RIVM en Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen.