De Wet Koop op Afstand

De Wet Koop op Afstand Verkopen via de telefoon, op internet of uit een catalogus vallen onder de Wet Koop op Afstand. Deze wet is in 2001 ingevoerd om consumenten te beschermen bij aankopen op afstand en voorziet onder andere in een recht om het gekochte product te retourneren.

Wanneer is de Wet Koop op Afstand van toepassing?

Voor producten die op internet gekocht worden geldt dat de Wet Koop op Afstand van toepassing is mits de verkoper een bedrijf is. Voor transacties tussen particulieren (bijvoorbeeld via marktplaats) geldt deze wet dus niet. Bij verkopen per telefoon of fax is het van belang of de verkoper u benaderd heeft met een aanbieding of dat u zelf contact op heeft genomen. In het eerste geval is de Wet Koop op Afstand wél van toepassing, in het tweede geval niet. Bestellingen via postorderbedrijven zoals Wehkamp worden altijd beschermd door deze wet. Een uitzondering wordt gemaakt voor het kopen van registergoederen zoals een huis of een stuk grond. Deze vallen nooit onder Wet Koop op Afstand.

Welke rechten hebben consumenten bij aankopen die vallen onder de Wet Koop op Afstand?

Het belangrijkste recht dat consumenten krijgen bij aankopen op afstand is de bedenktijd van zeven werkdagen. Deze bedenktijd gaat in op de dag nadat het product is ontvangen. Binnen de bedenktijd kan de koper besluiten om de koop te ontbinden. Hiervoor hoeft geen reden opgegeven te worden. De kosten voor het terugsturen van het product moet de koper betalen maar de verkoper mag geen verzendkosten in rekening brengen voor het afleveren.

Voor zaken die slechts tijdelijk houdbaar zijn zoals bijvoorbeeld een bos bloemen geldt geen bedenktijd. De verkoper zou deze immers niet terug kunnen nemen omdat het product onverkoopbaar geworden is. Ook dingen die op maat gemaakt zijn zoals een pak of een paar schoenen worden niet beschermd.

Het is toegestaan om de verpakking te openen om het product uit te kunnen testen. CD's en DVD's zijn bijna altijd verzegeld. Het verbreken van de verzegeling zorgt ervoor dat het product niet meer gedekt wordt door de Wet Koop op Afstand.

Verplichtingen voor de verkoper

De verkoper is verplicht om informatie over de bedenktijd te geven bij verkopen op afstand. Als dit niet wordt gedaan wordt de bedenktermijn verlengt met drie maanden. Als de informatie over de bedenktijd pas later gegeven wordt gaat de bedenktijd van zeven werkdagen pas in vanaf het moment van informatieverstrekking.

Als de klant aangegeven heeft dat hij gebruik wil maken van zijn recht om het product terug te sturen is de verkoper verplicht het volledige aankoopbedrag inclusief verzendkosten binnen dertig dagen terug te betalen. De verkoper mag voor het retourneren geen kosten in rekening brengen.
© 2014 - 2024 J1989, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is koop op afstand?Koop op afstand zijn bijzondere bepalingen voor vastgelegd ten opzichte van andere manieren van het kopen en verkopen va…
Wet koop op afstandDe Wet koop op afstand is een beschermingsmiddel voor de consument bij het doen van aankopen op het internet. Producten…
Kopen op afstand is bij wet geregeldKopen op afstand is bij wet geregeldWie als consument in Nederland iets koopt op afstand is gelukkig beschermd via de wet Kopen op Afstand 2022. Wat houdt d…
Wat is een voorlopig koopcontract?In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is een voorlopig koopcontract niet meer vrijblijvend. Na de bedenktijd k…

Collectieve acties en stakingenCollectieve acties en stakingenIn Nederland komen stakingen geregeld voor. Vaak is dit het gevolg van werknemers die ontevreden zijn. Wat zijn de regel…
Wat is de Trias Politica?Wat is de Trias Politica?De scheiding van de machten wordt in het hedendaagse leven als normaal beschouwd. Wat vele niet weten is dat deze scheid…
Bronnen en referenties
  • http://www.consuwijzer.nl/thema/kopen-op-afstand
  • http://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/juridische-hulp/koop-via-internet-telefoon-huis/kopen-op-afstand/
J1989 (24 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.