InfoNu.nl > Wetenschap > Recht en wet > Levenstestament en wilsverklaring

Levenstestament en wilsverklaring

Levenstestament en wilsverklaring U kunt in 2018 of 2019 een levenstestament als een soort van pre-testament laten opmaken bij een notaris. Neem de regie over uw leven in eigen hand. Vanaf 3 april 2013 wordt dit testament door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisaties geregistreerd. Met dit testament legt u vast wat er later tijdens uw leven moet gebeuren. U kunt ziek worden, maar denk ook aan ouderdom, dementie of de gevolgen van een ongeluk. Dit levenstestament als wilsverklaring is een prima aanvulling op een gewoon testament. Sinds 1 april 2015 kunt u zo ook financiële zaken tijdens uw leven regelen. Wie geen enkel testament maakt, laat het volledig aan de wet over wie tijdens het leven de boel zal regelen of na zijn dood de nalatenschap zal erven. Bewaar met een levenstestament als wilsverklaring de regie over uw eigen leven.

Wat is een levenstestament of pre-testament?

Net zoals een gewoon testament moet u voor het opstellen van een levenstestament naar de notaris. Daarmee zet u op papier hoe u wilt dat voor u belangrijke zaken tijdens uw leven moeten worden geregeld voor het geval u later niet meer zelf alle zaken goed kunt regelen. Iedereen kan het immers overkomen dat hij later minder of niet meer bekwaam is om de belangrijke dingen zelf te doen. Anderen zullen dan voor u zorgen en ook besluiten moeten nemen over uw financiën, het huis, de zorg, de inboedel en zo verder. Natuurlijk hebt u nu al een mening hoe dat moet gebeuren en wie de volmacht zou moeten krijgen om ten uitvoer te brengen wat u wilt. U hebt een mening over uw toekomstig leven en over eventuele euthanasie of toekomstige operaties. Dit alles nu kunt u regelen in een levenstestament.

Levenstestament als aanvulling op een gewoon testament

Met een levenstestament geeft u duidelijk aan hoe u later wilt verder leven. Daarmee is het een goede aanvulling op een normaal testament, waarin u aangeeft wat er met uw erfenis en nalatenschap moet gebeuren. In een testament kunt u een executeur testamentair benoemen die uw erfenis moet afwikkelen en voor de begrafenis moet zorgen. Zo benoemt u bijvoorbeeld een executeur voor het leven dat in de toekomst ligt, wanneer u niet meer uw eigen zaken goed kunt behartigen. U benoemt met andere woorden een door u gekozen zaakwaarnemer voor uw latere leven.

Wat is een wilsverklaring?

Een wilsverklaring stelt u op om aan te geven hoe u uw levenseinde ziet en hoe u dan behandeld wilt worden, dus:
  • Wel of niet euthanasie;
  • Wel of niet reanimeren;
  • Wel of niet beademen;
  • Wel of niet doorgaan met behandelen.

Een wilsverklaring kunt u zelf opstellen of opstellen in overleg met uw naasten of een arts. Een arts houdt in de regel rekening met uw wilsverklaring, maar is daartoe niet verplicht. Als u meer zekerheid wilt over de uitvoering van uw wilsverklaring, vraagt u uw arts daarnaar en als hij niet wil meewerken kunt u kijken of er een andere arts beschikbaar is die wel uw wensen kan en wil vervullen.

Akte opstellen tijdens uw leven

De mogelijkheid van het opstellen van een levenstestament bestaat sinds 24 september 2010 en is op verzoek van ouderenorganisaties en kantonrechters in het leven geroepen. Niet alleen veel ouderen maken zich zorgen over hoe het later moet, maar in de praktijk worden ook de kantonrechters met allerlei problemen op dit punt geconfronteerd. Vaak bestaat er onduidelijkheid. Deze onduidelijkheid neemt u met een levenstestament weg. Regel zo wat u wilt reserveren aan geld voor een verzorgingstehuis later, wie de beschikking krijgt over uw rekeningen, wat u ook tijdens uw leven wilt schenken. Het kan allemaal. Beperk ook tijdens uw leven wat er later aan erfbelasting betaald moet worden.

Zakelijke gevolgen levenstestament

Een ondernemer of bestuurder van onderneming kan een levenstestament ook gebruiken om daarin aan te geven wie namens hem of haar zal optreden om de zakelijke belangen te behartigen.

Uw wensen zijn niet altijd leidend

Uw wensen zijn niet altijd leidend, maar wegen wel mee. Als er sprake is van een bewind, kan de rechter anders beslissen dan in een levenstestament verwoord is. Dit kan ook gelden voor medische beslissingen. Denk aan het verzoek om euthanasie.

Nieuw levenstestament 2018 en 2019

In een nieuw levenstestament is een aparte passage opgenomen waarin u kunt aangeven waarom u een levenstestament opstelt en kunt u de door u gevolmachtigde zeer ruime bevoegdheden geven, ook financieel.

Testament opmaken bij notaris

Zoek een goede notaris die u op dit punt kan verder helpen, want we worden allemaal ouder en natuurlijk wilt u dat ook de latere levensfase goed is geregeld. Een levenstestament geeft u sinds kort die mogelijkheid. Vraag bij welke notaris u het beste terecht kunt. Doet u dat niet en hebt u familie, dan kunnen zij tot in de zesde graad bij de kantonrechter verzoeken om u onder curatele te plaatsen en zelfs alles te mogen regelen. Hebt u een levenstestament dan de kantonrechter uw wensen bij zijn besluit als uitgangspunt nemen. Er bestaat een Centraal LevensTestamenten-Register, CLTR, als testamentenregister waar uw levenstestament kan worden geregistreerd. ook de Vereniging voor Estate Planners in het Notariaat kan u verder helpen. Kies altijd een notaris die goed van de hoed en de rand op de hoogte is om uw belangen optimaal te behartigen.

Conclusie levenstestament laten opstellen in 2018 of 2019

Het is een prima initiatief dat iedereen zijn zaken zowel tijdens zijn leven als na zijn leven goed kan indelen en vormgeven. Doet u dat niet dan bepalen anderen wat er moet gebeuren en dat kan ook tegen uw zin zijn. U moet voor een levenstestament of gewoon testament wel even naar de notaris en dat geeft u ook de mogelijkheid om nog meer zaken die voor u van belang zijn met de notaris te bespreken. Dat ook dit testament nu door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisaties KNB wordt geregistreerd is alleen maar een pluspunt.

Lees verder

© 2010 - 2019 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Erfenis regelen, regel uw testamentErfenis regelen, regel uw testamentZonder testament wordt uw nalatenschap volgens de wet verdeeld. Met testament regelt u de verdeling van uw erfenis en wi…
Hoeveel erf ik van een oom, tante, suikeroom, broer of zus?Hoeveel erf ik van een oom, tante, suikeroom, broer of zus?Hoeveel geld erf ik in 2017, 2018 of 2019 netto na belasting als bijvoorbeeld mijn oom, tante, een broer of zus komt te…
Minder erfbelasting langstlevende: opvullegaat, afvullegaatMinder erfbelasting langstlevende: opvullegaat, afvullegaatMet een opvullegaat of afvullegaat, kunt u ervoor zorgen dat er minder erfbelasting moet worden betaald. U combineert de…
Overlijden erfgenaam: overlevingsclausule, 30-dagenclausuleOverlijden erfgenaam: overlevingsclausule, 30-dagenclausuleHet kan gebeuren dat twee personen vlak na elkaar komen te overlijden. De volgorde van overlijden heeft volgens het wett…
Echtgenoot onterven kan met testamentEchtgenoot onterven kan met testamentMet een testament kunt u iedereen onterven. Ook uw echtgenoot en een kind kunt u in 2019 onterven. U kunt geen erfenis n…

Reageer op het artikel "Levenstestament en wilsverklaring"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 11-01-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Special: Erfenis verdelen
Schrijf mee!