Levenstestament en wilsverklaring
U kunt een levenstestament als een soort van pre-testament laten opmaken bij een notaris. Neem de regie over uw leven in eigen hand. Dit testament wordt door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisaties geregistreerd. Met dit testament legt u vast wat er later tijdens uw leven moet gebeuren. U kunt ziek worden, maar denk ook aan ouderdom, dementie of de gevolgen van een ongeluk. Dit levenstestament als wilsverklaring is een prima aanvulling op een gewoon testament. U mag zo ook financiële zaken tijdens uw leven regelen. Wie geen enkel testament maakt, laat het volledig aan de wet over wie tijdens het leven de boel zal regelen of na zijn dood de nalatenschap zal erven. Bewaar met een levenstestament als wilsverklaring de regie over uw eigen leven.
De mogelijkheden van een levenstestament
Wat is een levenstestament of pre-testament?
Net zoals een gewoon testament moet u voor het opstellen van een levenstestament naar de notaris. Daarmee zet u op papier hoe u wilt dat voor u belangrijke zaken tijdens uw leven moeten worden geregeld voor het geval u later niet meer zelf alle zaken goed kunt regelen. Iedereen kan het immers overkomen dat hij later minder of niet meer bekwaam is om de belangrijke dingen zelf te doen. Anderen zullen dan voor u zorgen en ook besluiten moeten nemen over uw financiën, het huis, de zorg, de inboedel en zo verder. Natuurlijk hebt u nu al een mening hoe dat moet gebeuren en wie de volmacht zou moeten krijgen om ten uitvoer te brengen wat u wilt. U hebt een mening over uw toekomstig leven en over eventuele euthanasie of toekomstige operaties. Dit alles nu kunt u regelen in een levenstestament.
Levenstestament als aanvulling op een gewoon testament
Met een levenstestament geeft u duidelijk aan hoe u later wilt verder leven. Daarmee is het een goede aanvulling op een normaal testament, waarin u aangeeft wat er met uw erfenis en nalatenschap moet gebeuren. In een testament kunt u een executeur testamentair benoemen die uw erfenis moet afwikkelen en voor de begrafenis moet zorgen. Zo benoemt u bijvoorbeeld een executeur voor het leven dat in de toekomst ligt, wanneer u niet meer uw eigen zaken goed kunt behartigen. U benoemt met andere woorden een door u gekozen zaakwaarnemer voor uw latere leven.
Wat is een wilsverklaring?
Een wilsverklaring stelt u op om aan te geven hoe u uw levenseinde ziet en hoe u dan behandeld wilt worden, dus:
- Wel of niet euthanasie;
- Wel of niet reanimeren;
- Wel of niet beademen;
- Wel of niet doorgaan met behandelen.
Een wilsverklaring kunt u zelf opstellen of opstellen in overleg met uw naasten of een arts. Een arts houdt in de regel rekening met uw wilsverklaring, maar is daartoe niet verplicht. Als u meer zekerheid wilt over de uitvoering van uw wilsverklaring, vraagt u uw arts daarnaar en als hij niet wil meewerken kunt u kijken of er een andere arts beschikbaar is die wel uw wensen kan en wil vervullen.
Akte opstellen tijdens uw leven
De mogelijkheid van het opstellen van een levenstestament is op verzoek van ouderenorganisaties en kantonrechters in het leven geroepen. Niet alleen veel ouderen maken zich zorgen over hoe het later moet, maar in de praktijk worden ook de kantonrechters met allerlei problemen op dit punt geconfronteerd. Vaak bestaat er onduidelijkheid. Deze onduidelijkheid neemt u met een levenstestament weg. Regel zo wat u wilt reserveren aan geld voor een verzorgingstehuis later, wie de beschikking krijgt over uw rekeningen, wat u ook tijdens uw leven wilt schenken. Het kan allemaal. Beperk ook tijdens uw leven wat er later aan erfbelasting betaald moet worden.
Zakelijke gevolgen levenstestament
Een ondernemer of bestuurder van onderneming kan een levenstestament ook gebruiken om daarin aan te geven wie namens hem of haar zal optreden om de zakelijke belangen te behartigen.
Uw wensen zijn niet altijd leidend
Uw wensen zijn niet altijd leidend, maar wegen wel mee. Als er sprake is van een bewind, kan de rechter anders beslissen dan in een levenstestament verwoord is. Dit kan ook gelden voor medische beslissingen. Denk aan het verzoek om euthanasie.
Nieuw levenstestament, wijs een gevolmachtigde aan
In een nieuw levenstestament is een aparte passage opgenomen waarin u kunt aangeven waarom u een levenstestament opstelt en kunt u de door u gevolmachtigde zeer ruime bevoegdheden geven, ook financieel. Zo kunt u de gevolmachtigde de bevoegdheid geven om schenkingen te doen aan door u vooraf aangegeven personen en doelen. Een voordeel daarbij kan zijn dat uw eigen bijdrage aan een verzorgingshuis lager wordt omdat uw vermogen afneemt. Overigens kijkt het CAK naar uw inkomen en vermogen van twee jaar terug, dus is er sprake van een vertraagde doorwerking in de eigen bijdrage.
Testament opmaken bij notaris
Zoek een goede notaris die u op dit punt kan verder helpen, want we worden allemaal ouder en natuurlijk wilt u dat ook de latere levensfase goed is geregeld. Een levenstestament geeft u sinds kort die mogelijkheid. Vraag bij welke notaris u het beste terecht kunt. Doet u dat niet en hebt u familie, dan kunnen zij tot in de zesde graad bij de kantonrechter verzoeken om u onder curatele te plaatsen en zelfs alles te mogen regelen. Hebt u een levenstestament dan de kantonrechter uw wensen bij zijn besluit als uitgangspunt nemen. Er bestaat een Centraal LevensTestamenten-Register, CLTR, als testamentenregister waar uw levenstestament kan worden geregistreerd. ook de Vereniging voor Estate Planners in het Notariaat kan u verder helpen. Kies altijd een notaris die goed van de hoed en de rand op de hoogte is om uw belangen optimaal te behartigen.
Levenstestament en vastgoed
Bevat het levenstestament een volmacht om het vermogen te beheren en over het vermogen te beschikken, dan valt daar meestal ook de verkoop van de eigen woning onder. Het beste en om onduidelijkheid te voorkomen, wordt in het levenstestament uitgeschreven waartoe wie precies bevoegd en gemachtigd is. De makelaar zal willen zien dat het om een notariële akte gaat, of er nog een toezichthouder is en dat u tekenbevoegd bent om de woning te verkopen. Een onderhandse akte is dan niet voldoende.
Conclusie levenstestament laten opstellen
Het is een prima initiatief dat iedereen zijn zaken zowel tijdens zijn leven als na zijn leven goed kan indelen en vormgeven. Doet u dat niet dan bepalen anderen wat er moet gebeuren en dat kan ook tegen uw zin zijn. U moet voor een levenstestament of gewoon testament wel even naar de notaris en dat geeft u ook de mogelijkheid om nog meer zaken die voor u van belang zijn met de notaris te bespreken. Dat ook dit testament nu door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisaties KNB wordt geregistreerd is alleen maar een pluspunt.