Regels voor plaatsen schutting of scheidsmuur

Regels voor plaatsen schutting of scheidsmuur Een schutting plaatsen lijkt een eenvoudige handeling, maar er zijn toch enkele regels die in acht genomen moeten worden. Waar mag de schutting staan? Hoe hoog mag de schutting staan? Heb ik toestemming van de buren nodig? Kan ik de buurman mee laten betalen? Een schutting plaatsen lijkt een eenvoudige handeling, maar er zijn toch enkele regels die in achting genomen moeten worden. Waar mag de schutting staan? Hoe hoog mag de schutting staan? Heb ik toestemming van de buren nodig?
  • Plaats schutting of scheidsmuur
  • Erfgrens
  • Toestemming buren
  • Hoogte schutting of scheidsmuur

Plaats schutting of scheidsmuur

De schutting kan geplaatst worden op uw eigen grond, maar ook op de erfgrens. Bij plaatsing op de erfgrens spreken echter niet meer van een schatting, maar van een scheidsmuur. Het verschil tussen een schutting en een scheidsmuur is dat de scheidsmuur gezamenlijk eigendom van beiden buren is. U draagt dan samen met uw buren van het aangrenzende erf bij in de kosten van de scheidsmuur voor gelijke delen. Een scheidsmuur wordt dus altijd op de erfgrens gebouwd.
Bouwt u op de erfgrens en het aangrenzende erf is een openbare weg of een openbaar water, dan is er geen sprake van gezamenlijke eigendom. U draait zelf geheel op voor alle kosten met betrekking tot de scheidsmuur.
Laat het in elk geval duidelijk zijn dat het niet toegestaan is en schutting over de erfgrens te bouwen.

Erfgrens

Niet in alle tuinen is de erfgrens duidelijk te zien of te vinden. Indien u twijfelt over de erfgrens kunt u in het Kadaster tegen vergoeding een kadastrale kaart aanvragen waarop de ligging van de erfgrens te zien is. Mocht dit geen uitkomst bieden dan kunt u ten allen tijde vorderen dat de rechter de grens bepaalt op grond van 5:47 lid 1 Burgerlijk Wetboek.

Toestemming buren

Voor het plaatsen van een schutting op uw eigen grond (dus achter de erfgrens) heeft u geen toestemming van de buren nodig. Ondanks dat u geen toestemming nodig heeft is het uiteraard aan te raden voor het plaatsen van de schutting contact met uw buren op te nemen. Veel problemen kunnen op deze manier voorkomen worden.
Bij een scheidsmuur kunt u ten allen tijde vorderen dat de buurman meewerkt op grond van artikel 5:49 lid 1 Burgerlijk Wetboek. Werkelijk sprake van toestemming is dus niet nodig. De kosten voor het plaatsen van de scheidsmuur komt aan beiden partijen voor gelijke delen toe. Indien het andere erf een openbare weg of openbaar water is, is dit niet aan de orde.

Hoogte schutting of scheidsmuur

Tot een hoogte van 2 meter kunt u vergunningsvrij een schutting of scheidsmuur plaatsen voorzover een verordening of een plaatselijke gewoonte de wijze of de hoogte van de afscheiding niet anders regelt. U doet er dus goed aan om voor de plaatsing bij uw gemeente te checken wat mogelijk is. Over het algemeen genomen is 2 meter de max bij meeste gemeentes zonder vergunning.
© 2011 - 2020 Leveen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Regels met betrekking tot de erfgrensRegels met betrekking tot de erfgrensEr zijn veel regels met betrekking tot de erfgrens. De erfgrens is de grens van iemand terrein, bijvoorbeeld van de tuin…
Plaatsen van een schuttingPlaatsen van een schuttingHet plaatsen van een schutting in uw tuin hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn verschillende voordelen aan het plaatsen…
Wat kost het plaatsen van een schutting?De kosten voor het inrichten van de tuin wordt vaak onderschat. Een schutting plaatsen kan een dure klus zijn die veel m…
Buren met schuttingen, bomen en struiken en uw rechtenDe meeste Nederlanders wonen op een kleine ruimte bij elkaar met doorgaans ook kleine tuinen. Omdat wij zeer op onze pri…

De Europese Unie en rechtsbescherming: verdragsschendingDe Europese Unie en rechtsbescherming: verdragsschendingIn een aantal belangrijke arresten heeft het Hof van Justitie uitgelegd dat de Europese Unie een nieuwe rechtsorde is me…
Hoger beroep in het bestuursrechtHoger beroep in het bestuursrechtIn het bestuursrecht kan men in een aantal gevallen na het beroep in eerste aanleg nog in hoger beroep bij een andere re…

Reageer op het artikel "Regels voor plaatsen schutting of scheidsmuur"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Aukje, 20-09-2020 14:01 #105
Mijn buren hebben twee raskatten gekocht en nu bouwen ze beveiliging van Gaas om de katten in de tuin te houden. Dit gevaarte komt 1 meter boven de schutting uit. De schutting is ongeveer 1,80. Mag dat zomaar? Het is echt geen gezicht.
Ik hoor het graag.
Aukje

Karin Abbring, 19-06-2020 18:22 #104
Mijn buren stapelen hun hooibalen op hun terrein maar tegen mijn achtertuin, hierover wordt zwart plastic getrokken. Ik kijk dus vanuit mijn huis en in de tuin tegen een zwarte wand van 5 meter hoog en 15 meter lang (de volledige breedte van mijn achtertuin). Mag dit?

Rene, 20-04-2020 22:37 #103
Hoi.
Ik woon in een appartement en met 2 woningen per huis.
Mijn schuur zit aan de voorkant en de trap naar mijn woning ook.
Daarnaast is de oprit van mijn onderburen.
Voor mijn schuurtje en trap heb je een stukje grond en daarna stoep en weg.
Nu gebruiken mijn onderburen het stukje grond voor mijn schuur om de fietsen van de bezoekers neer te laten zetten waardoor ik niet meer in mijn schuur kan. Brievenbus beschadigd en mijn kliko's weggezet worden. Hun oprit kunnen ze niet gebruiken omdat de onderburen er 2 auto's op proppen ipv de normale 1 auto waarbij er ook nog fietsen ernaast gezet kunnen worden.
Nu ben ik het een beetje zat en wil ik een smalle bloemen bak naast de oprit plaatsen zodat het duidelijk is voor de bezoekers dat het mijn stuk is en mijn brievenbus beschermd is.
Nu is mijn vraag kan ik die bloembak als scheidingslijn daar plaatsen naast de oprit?
Heb het de vve gevraagd en die zegt dat het gezamenlijk grond is en dat het niet mag.
Maar wat moet de onderburen zoeken op een stukje grond voor een schuurdeur en voor een trap.
Betekent dan dat ik niet eens mijn schuur in kan omdat zij daar fietsen mogen parkeren omdat het ook hun grond is.

Mvg rene

Kevin, 13-04-2020 12:57 #102
Tuin is gescheiden van buur en volgende week breken we de scheiding af om nieuwe te plaatsen.Geen probleem daar.
Achteraan in onze tuin staat nog een oude betonnen afscheiding, mogen wij deze ook afbreken en een nieuwe houten scheiding plaatsen op onze kosten, dit grenst namelijk aan een privé woongebied van sociale woonsten die allemaal een uitgang hebben om naar nabijgelegen garageboxen te kunnen gaan.
Poortje mogen we blijkbaar daar niet steken van hun en een nieuwe enkele scheidingswand willen ze niet helpen betalen.
Kunnen zij dit zomaar beslissen?
En wat als we er 1 zelf betalen, kunnen ze daar erna over zuren?

Tamara, 12-04-2020 14:04 #101
Mijn buren hebben 2 jaar geleden onze bomen en schutting weg gehaald. En aan ons stuk van de tuin een andere schutting geplaatst (deze staat aan ons stuk). Ze zijn bezig met t plaatsen van nieuwe schuttingen op de scheiding van onze tuinen, dus ertussen in. Ik wil dus die oude weg die nu in mijn tuin staat die zij toentertijd geplaatst hebben. Die trouwens half uit elkaar hangt en echt niet mooi meer is. Zij beweren dat als ik die weg haal ik zelf een nieuwe schutting tegen hun nieuwe moet zetten terwijl ik gerust de helft zou willen meebetalen van die nieuwe die zij geplaatst hebben. Dit willen zij niet omdat “onze honden” mogelijk dan ertegen aan kunnen plassen. Of mijn kinderen er per ongeluk tegen kunnen vallen. Welke rechten heb ik? Voor mijn buren mag ik die oude kapotte loshangende niet weg doen.

Gaartje, 29-01-2020 17:02 #100
Mijn slaapkamer komt uit op het stuk grond van de buren. Nu hebben ze een nieuwe houten schutting gezet. Die hebben ze half voor mijn raam uit laten komen. De oude schutting heeft er 40 jaar gestaan, die gaf het gehele uitzicht van de poort. Ze zijn een ruime halve meter verder gegaan, mag dit?

Kelly, 18-12-2019 15:50 #99
Wij hebben begin dit jaar een muur bijgebouwd om de tuin met buurman verder te scheiden. Hebben hiervoor toestemming gevraagd om op grens te mogen verderbouwen omdat we zodoende een rechte muur in onze garage konden behouden. Hebben hiervoor toestemming gekregen van buurman, alsook vergunning is goedgekeurd.
De buurman eiste wel dat we zijn bakstenen aan zijn kant van de muur zouden opmeten, zo gezegd zo gedaan.
Volledig op onze kosten opgezet.
Maanden na het plaatsen komt buurman af met een rekening voor zijn gevelstenen te vergoeden terwijl hier voordien niets van gezegd was, en de buurman naar onze mening mede-eigenaar is van de muur omdat muur op de grens is geplaatst met zijn toestemming, tegen zijn garage, met zijn gevelstenen op zijn wens.
Wij weigeren te betalen aangezien buurman ook gebruik maakt van de muur en hij verder geen kosten heeft gehad.
Nu dreigt hij met een proces de muur te laten afbreken, omdat deze over de grens blijkt te komen doordat we blokken hebben geplaatst voor een dikke muur.
Is er sprake van een gemeenschappelijke muur hier of is het beter die paar cm grond van hem af te kopen en zijn stenen te betalen?
Niet te vergeten, de buurman heeft ook nog openstaande kosten te betalen aan ons, maar weigert die tot heden omdat er geen factuur is ter bewijs.

Ik ben deze discussie beu intussen.
Kan iemand wat licht schijnen op de situatie aub?

Van Dam, 09-11-2019 08:20 #98
Gaarne wilde ik weten of mijn achterbuurten zo maar een schutting van vier meter voor mijn neus mogen zetten? Dat is gister gebeurd en moet nog beplant worden. Voor mij lijkt het wel erg, mijn hele uitzicht is weg. Mag dit?

Ncea Kip, 14-07-2019 18:22 #97
Vraagje, ik heb een grote achtertuin waar ik naderhand een garage wil plaatsen. Deze tuin is via een brandgang te bereiken. Omdat er vooraan de brandgang garageboxen staan mag je hier komen met de auto, uiteraard niet parkeren.
Ik heb al een grote poort laten plaatsen. Nu gaat de buurman die in een andere straat woont maar wel aan de zijkant van mijn tuin grenst dwars liggen en een muur gaan metselen zodat ik er niet meer met mijn auto langs kan. Hij zit gehuurd en ik gekocht. Mag dat zomaar?

Rob, 11-07-2019 15:38 #96
L.S.,

Geldt de gemeente ook als "buur" en moeten ze dan ook meebetalen aan de erfafscheiding als die op hun en mijn erfgrens komt te staan?

Ingrid Geenen, 03-07-2019 17:04 #95
Mijn zoon heeft een schutting geplaatst met goedkeuring van gebuur, maar die is samen met zijn broer nog geen eigenaar van die bouwgrond (hob) 't was van hun broer die enkele maanden geleden overleden is, en de bouwgrond' ligt'nu bij de notaris, maar die gebuur heeft niet mee betaald voor de schutting, heeft mijn zoon nadien bij de verkoop nog recht op een gedeeltelijke bijdrage of moeten wij dat ook op papier laten zetten?

Ria, 28-05-2019 19:28 #94
Mijn buren hebben 6 jaar geleden met toestemming groen op de onduidelijke erfgrens aan de voorzijde verwijderd en een nieuwe oprit gelegd. Ivm onduidelijke erfgrens aan de achterzijde van het huis, hebben wij, op onze kosten, het kadaster ingeschakeld. Blijkt nu dat de oprit ruim 30 cm op onze grond ligt. Mogen wij eisen dat zijn oprit verlegd wordt? Hebben aangeboden de helft van de kosten te betalen. Hij weigert omdat verjaring zou gelden. Hij blijft passief. Moeten wij nu dure procedure starten? Gr Ria

Anna, 23-05-2019 13:59 #93
Onze buren plaatsen boomstammen in hun tuin tegen onze schutting aan. Mag dat?

Mariek, 24-04-2019 13:54 #92
Wij hebben een huurhuis, met alleen een soort van voortuin. ( de voordeur, deur tot de woonkamer en de bergingsdeur, komen aan dezelfde kant uit) wij hebben geen achter. wij wonen in een flat en de rest van de flat hun balkonnen ( achterkant van hun appartement) komen uit op onze tuin.
de voordeuren van de flat liggen aan de andere kant van de flat, maar voor de benedenwoningen liggen de voordeuren dus aan dezelfde kant als de achterdeur/tuindeur.

De tuin is 4 bij 4 en er stonden al hoge coniferen om de tuin.
De buren willen nu dat wij deze omhakken, omdat ht volgens hun een voortuin is.
Echter ben ik van mening dat als de woningbouw had gewild dat het laag zou zijn, waarom hebben ze de haag dan niet ingekort?

een ander iets wat mij doet twijfelen of het echt wel een voortuin is, is dat er tussen elke tuin één schuttingsdeel staat tr hoogte van de voordeur van 1,5 m breed en 1,8m hoog.

Wat als de regel voorgevelrooilijn is onze voorgevel dus niet zou mogen.

Maar omdat de tuin het enige stuk is waar wij kunnen zitten, mogen wij volgens mij wel een privacy mogelijkheid creëren.

Het stukje stoep dat langs onze tuin loopt is puur om naar de ingang van de flat. Het is geen doorgaande trottoir.

Weet iemand hoe het exact zit?

K. Neelen, 06-04-2019 11:14 #91
Ruim 3 jaar geleden hebben wij een appartement gekocht boven een winkel met een dakterras van 3m. diep en daarachter een aantal garages. De buren naast ons zitten een halve verdieping hoger. Uit luchtfoto's van 'vroeger' kan je zien dat zij hun woning verdubbeld hebben en zitten nu met de schuifpui op gelijke hoogte als wij. Hun vroegere terras is nu dus extra woonruimte. Daar zullen ze natuurlijk vergunning voor hebben. Maar hun terras hebben ze over de rest van het gehele dak gemaakt en dat is een enorm dak van de grote winkel eronder. Het is een rotzooi met allerlei hekwerken en tuinschermen over het gehele dak heen. Doordat wij dus een stuk lager zitten dan zij, staan de hekwerken en tuinschermen voor ons dus nog hoger. Onze vrees is ook dat als zij het gaan verkopen we buren krijgen die misschien wel met een crêche aan huis dat hele dak gaan gebruiken waardoor wij geen deel van leven meer hebben. Mijn vraag is dus, mag je een dak van een bedrijf over de gehele oppervlakte als terras aanmerken en met hekwerken op de grens afbakenen? Ook hebben ze een ouwe airco precies op de grens naast het tuinscherm gezet dicht bij ons slaapkamerraam. Ik kan er niet door slapen dus hebben we er zelf maar wat isolatie tegenaan gemaakt om die herrie iets te dempen. 2e vraag, mag je een airco zo dicht bij de buren plaatsen?

Bij voorbaat mijn hartelijke dank,
K.Neelen

Patricia, 05-04-2019 16:56 #90
Help!
Ik ben in december verhuist (huurwoning) en de vorige eigenaren hebben alles eruit gehaald incl alles in de tuin. Simpelweg omdat ik het niet wou overnemen voor het bedrag wat ze er voor wouden hebben. Sinds paar weken zijn mijn buren schutting aan het plaatsen. Prima geen probleem, allemaal op eigen grond. Vorige week en vandaag weer komen ze bij mij met de vraag "wanneer ik van plan om tussen hun en mij een schutting te plaatsen zodat hun kind niet weg loopt". Wat moet ik daar nu mee? Ik heb geen geld voor een schutting en hoezo ben ik daar verantwoordelijk voor. Als ze schutting op eigen grond zetten is het niet mijn pakkie aan en samen betalen aan een schutting daar heb ik geen behoefte aan. Help wat moet ik nu?

Rob Wolde, 27-03-2019 16:46 #89
Zit met het volgende probleem, buren hebben voor een paar jaar terug een schutting in de achtertuin geplaatst, afscheiding (precies op de erfafscheiding) tussen hun tuin en dat van mij, prima, maar nu buigt hun schutting ons kant een eind op, Eerlijkheidshalve moet ik er bij vertellen dat er van enige sociale contact tussen ons beide geen sprake is, ( oudzeer van wegen een kraaiende haan in hun achtertuin), hoe los ik dat op zonder al teveel toestanden, let wel, Woningbouw bemoeit zich er niet mee en weten ook af van de ontwikkelingen tussen mij en de buren.

J. R. Dijkstra, 07-03-2019 21:57 #88
De erfgrens aan de voorkant van mijn huis ligt tegen de "achtertuin" van het huis van mijn buren. De achterkant van het huis van mijn buren ligt op 240 cm van deze erfgrens. Mag ik nu tegen de erfgrens hiervan een schutting van twee meter plaatsen?

T. Kroon, 05-12-2018 22:32 #87
Ik heb een vraag over het plaatsen van een schutting. Ik heb samen met mijn naaste buren een gezamenlijke steeg. Deze steeg is ruim 2 mtr breed. 1.38 mtr is mijn eigendom. Het kadaster is daarvoor geweest en heeft dat opgemeten en uitgezet. Ik wil nu en schutting zetten op mijn grond. 1 cm van de erf grens af. Dus echt op mijn grond. Mag ik dan een schutting plaatsen op mijn grond in de gezamenlijke steeg?

Patrick, 25-07-2018 10:57 #86
Bij ons zit de tuindeur achterin de tuin. we willen deze verplaatsen naar de zijkant. mag dit? het is nu een openbaren parkeerplaats.

Els, 12-06-2018 09:03 #85
Een vraagje, sinds februari wonen we in een nieuw huis met onze kinderen en hond. We vragen al reeds sinds januari aan de buren voor overeen te komen om een afsluiting te plaatsen maar die blijven maar uitstellen :( in verkavelingsakte staat dat het op de scheidingslijn moet staan dus anders stond er al lang een afsluiting aan onze kant. Nu mijn vraag is, hoelang kunnen de buren nog uitstellen om de afsluiting te plaatsen? Staat er daar geen termijn op? Had toch gehoopt dat de kinderen en hond nog deze zomer onbezorgd in de tuin zou kunnen spelen.

Inge, 03-06-2018 23:38 #84
Ik heb een schutting in mijn eigen tuin, sinds kort heeft buuv besloten haar tuin 'op te knappen' dit resulteerde in het knalrood schilderen van mijn (open) schuttingpalen en nu ook door grote plantenbakken (met zo'n uitgesneden middenstuk) op mijn schutting te zetten/hangen. ik heb schriftelijk gevraagd ze weg te halen en de schutting terug te schilderen. geen reactie. ik wil nu de potten van mijn schutting tillen en weggooien, maar mijn vader zegt dat dat diefstal is… is dat zo? ik ben in mijn eigen tuin en de achterkant van de potten hangt aan mijn kant…

Martina Wittig, 25-04-2018 23:32 #83
Geachte mensen
Ik heb een heel groot probleem ik krijg net via via te horen dat mijn buurvrouw een vergunning heeft gekregen om een 2 meter hoge muur te bouwen over de hele 22 meter tuin tussen ons in, haar buurman krijgt die ook, nou is mijn vraag: Mag dat zo maar zonder het met de buren erover te hebben, en zo als ik heb gelezen moeten wij er ook nog aan mee betalen? Dat kan toch niet zijn? Ik weet niet of ik hier goed ben met mijn verhaal maar ik ben einde raad deze muur zou ons de zon weg nemen, en wij, en haar buurman hebben ons huis gekocht en zij woonde in huur? Ik hoop u kunt mij en raad geven
Met vriendelijke groet Martina Wittig

Andre, 06-04-2018 11:08 #82
Wij hadden een scheidings muur van 2 meter waar de vroegere buren een garage van gemaakt hebben. Waardoor ze zeker 1 meter hoger is geworden.
dit is voor ons heel storend. Nu zijn de nieuwe buren er weer een nieuw plat dak op laten plaatsen waardoor het weer 10 cm hoger wordt. Moet ik dat accepteren?

Marco, 22-02-2018 08:04 #81
Ik kan overal op het net alles vinden over de hoogte van een scheidingsmuur, maar wat als je buren in hun bomen achter de muur (die overigens 2 mtr hoog is), tentzeilen! in de bomen hebben gehangen tot 4mtr hoog! Om zo de inkijk naar hun tuin weg te nemen? Ik kijk over een lengte van 11mtr tegen tentzeilen aan.

Eggink, 19-02-2018 14:47 #80
De buren hebben een aantal jaren geleden een hekwerk met klimop geplaatst op mijn tuinmuur. Toen had ik geen bezwaar maar er is nu een conflict met de buren en ik wil het hek verwijderd hebben. Kan ik het van de buren eisen dat ze het hek verwijderen?

Ineke, 25-10-2017 20:51 #79
Weet iemand hoe het zit met het plaatsen van een schutting? Mijn buren hebben de schutting op de erfgrens geplaatst zonder mijn toestemming. Nu hoorde ik van de gemeente dat dit niet mag maar dat deze een stukje van de erfgrens af moet staan. Wie weet of dit klopt en hoeveel dit is?

H. Gerits, 29-08-2017 14:33 #78
Achter bij mijn erfgrens is de grond onwettig opgehoogd tot 5 m schuin oplopend. Daar heb ik over geprocedeerd en plan schade voor gekregen. Nu komt een aannemer en plaatst midden in deze schuin oplopende grond el profielen van 2,5 m, zodat de grens van betonnen el prof. korter op mijn erfgrens komt. En dat is nog niet alles, nu wil een van de eigenaren nog meer grond boven krijgen en wil daar een vlonder maken tot ongeveer aan mijn erfgrens waar ook nog een schutting op komt op tot 3a4 m hoogte. Mag dat zomaar? b.v.d.

Marian Coret, 30-07-2017 11:08 #77
Mijn buren die in een huurhuis wonen en ik in een koophuis willen door de gemeente een schutting laten plaatsen. deze kosten willen ze meenemen in de huur zodat ze een klein bedrag bij de huur krijgen. mijn volgende vraag is kan de gemeente me verplichten dat ik mee betaal aan de schutting?

D. V. D. Ende, 29-07-2017 14:13 #76
Mijn buren gaan een nieuwe schutting voor hun oude betonnen schutting plaatsen, de betonnen schutting is de helft lager dus ik kijk zolang ik in mijn eigen huis blijf wonen tegen een halve betonnen en een halve nieuwe schutting aan. Mag dat?

A. Beijer, 11-07-2017 11:23 #75
De gemeente heeft rondom een schoolgebouw langs de erfafscheiding, grenzend aan ca. 30 woningen, een schutting geplaatst van 2 m. hoog. Deze schutting grenst direct aan de tuinen van de omwonenden. De ondergrond waarop deze schutting is geplaatst is echter met 30cm. opgehoogd, waardoor wij als omwonenden aankijken tegen een schutting van 2.30m. Gemeente geeft aan dat dit volledig vergunningsvrij is en dat de hoogte van de ondergrond niet ter zake doet. Heeft de gemeente gelijk en mag dit zo maar? Ook al hebben zeker 10 huishoudens een bezwaar ingediend?

Henny, 05-06-2017 12:58 #74
Mijn zoon gaat misschien een huis kopen. Het is een hoekhuis. Echter de tuin ligt achter het huis en de zijkant van de tuin aan een straat. De gemetselde muur is maar 1.50. Iedereen kan erover klimmen en totaal geen privacy. Mag die muur verhoogd worden?

W. P. van Laar, 22-05-2017 12:55 #73
In een gewoon rijtjeshuis tussen de 2 woningen hebben mijn buren een afscheiding geplaatst van 1.80 cm hoog en 90 cm breed. Dit is toch niet erstandig ivm inbrekers. Mag dat zomaar.? Ik dacht dat het maximaal 150 cm mocht zijn aan de voorkant.
Graag uw reactie met vriendelijke groet. Wim van laar

Ensing, 07-04-2017 19:21 #72
Als de buren een schutting willen zetten en wij het er niet mee eens zijn, hoever moeten ze hem dan uit de scheidslijn zetten? Wie weet dit?

Willems, 20-03-2017 09:33 #71
Beste,
Mijn vraag is hoe het zit met de kosten van het plaatsen van een schutting tussen een koophuis en een huurhuis. De helft is natuurlijk voor de eigenaar van het koophuis en de andere helft is die voor de huurder of voor verhuurder?

Graag hoor ik uw reactie,
Vr Gr,
V. Willems

Karin, 17-03-2017 18:31 #70
Mag ik aan mijn kant van de schutting (die op de erfgrens staat) plankjes bevestigen en daar gaas tegen spijkeren om klimplanten tegenaan te laten groeien? En tot welke hoogte mag dat? De schutting is nu ongeveer 1,70.

Michael, 16-03-2017 23:32 #69
Weet er iemand of ik op mijn eigen weiland een schutting mag plaatsen? Niet aan de grenzen van mijn perceel maar gewoon ergens in het midden of zo? Perceel is 5000m. Stel ik wil in het midden ergens 500m2 afzetten met schutting van 2m hoog… mag dit?

K. Raai, 07-03-2017 19:18 #68
Wij leven in onmin met de buren en omdat ze ooit niet mee wilden betalen aan een schutting staat die 5 centimeter op onze grond, geen probleem dit is al 20 jaar zo.

Nu komt het probleem, we mochten grond aankopen van de gemeente en na het passeren mochten we hier direct in aan de slag want de achter grens bepalen door het kadaster kon wel 1,5 jaar duren. Toen wij de schuttingen begonnen te plaatsen kwamen we er achter dat de buren ook grond hadden gekocht.

De buurman beweert nu dat de schuttingpalen 1cm over de erfgrens gaan en geeft ons 2 weken om dit op te lossen anders trekt hij ze er uit… zegt hij. Zo ver wij weten meet het Kadaster in opdracht van de gemeente alleen de achter grens, maar niet bij de buren daar hebben ze ook de erfgrens aangegeven. Wat nu?

ánzela Boeijen, 14-02-2017 11:55 #67
Het was de bedoeling om met de buren een gezamenlijke schutting neer te zetten. Nu hebben de buren een tuinhuisje geplaatst met daaraan vast de palen voor de schutting. Het is volgens de buren de bedoeling dat wij hun zijkant van het huisje gaan bekleden met de door ons uitgezochte schutting delen. En het huisje dus gaan gebruiken als schutting. Dit huisje is 2.65 meter hoog en staat op een vaste betonnen vloer. De schutting welke aan het huisje komt is 2 meter.

Mijn vraag is mag dit zomaar?

Ria, 06-02-2017 17:41 #66
De schutting die tussen ons en de buren stond was nodig aan vervanging toe. Wij wilden een nieuwe schutting plaatsen en hebben dit vermeld aan onze buren. Ik heb onze buren een keuze laten maken niet of wel mee betalen. Uiteindelijk hebben ze een klein deel meebetaald omdat ze de helft van de kosten te duur vonden. We hebben er beide plezier van en daar gaat het om.

Alexandra, 26-01-2017 17:06 #65
Goede middag

Mijn buren wonen in een koophuis en ik woon in een huurhuis. Er staat al een schutting een beetje mijn tuin in. Het stond er al voor ik er kwam wonen. Hij heeft mij al meerdere keren bedreigd dat ik niks niet aan zijn schutting mag hangen of doen. Maar dat ding is knal geel en inmiddels stinkend smerig. Maar ik mag het ook niet schoonmaken. Ik wil die kerel niet in mijn tuin hebben. Ik heb alles er al bij gehaald politie en zelfs de woningbouw. Hij blijft mij dwingen. Aan de voorkant staan coniferen, 3 stuks. Ik wil ze niet. Dus ik wil graag een schutting plaatsen in mijn voortuin tot aan mijn hek. Want ik word gek van de spinnen en wil het daarom ook van steen doen. Met betrekking tot alles. Wat zijn mijn rechten en hoe krijg ik mijn recht? En aan de voorkant van het huis?

Trui, 01-12-2016 21:06 #64
Goedenavond, wij hebben een vraag over het plaatsen van een nieuwe schutting tussen ons huis en dat van de buren. Toen wij ons huis in 2006 hebben gekocht hadden de vorige bewoners een schutting geplaatst op de helft van de erfafscheiding. Aan het eind van de tuin loopt de schutting aardig schuin af onze tuin in. Wij willen nu een nieuwe schutting plaatsen omdat deze zeer verouderd is en een storm niet zo lang meer gaat overleven. Op de vraag of de buren willen mee delen in de kosten werd ons meegedeeld dat het onze schutting was. In hoeverre hebben zij gelijk? Mogen wij straks de nieuwe schutting eventueel via kadaster, het eind van de schutting recht trekken hun tuin in?
Ook hebben zij aan hun kant (van onze schutting) diverse dingen hangen waaronder een ladder. Mogen wij, wanneer wij de nieuwe palen en schutting hebben geplaatst, eisen dat er aan hun kant van onze schutting, niks aan opgehangen mag worden?

Schotting, 16-11-2016 15:58 #63
Mag de buurman de gezamenlijke schutting aan zijn kant verhogen naar 2 meter? Dus een hogere schutting aan de bestaande schutting vastmaken.

Bernard, 30-08-2016 11:52 #62
Mijn vrouw en ik wonen op de bovenste verdieping van een huurhuis. Met onze buurvrouw hebben wij sowieso geen goed contact. In juni liet zij ineens een schutting neerzetten van 1.80 m hoog, die zelfs tot over de balustrade van het balkon en de brede betonnen rand daarachter reikt. De opzichter van het woningbedrijf kwam kijken, zei "het stuk over de betonnen rand moet iig. weg" en zei verder te gaan uitzoeken of de schutting niet lager behoort te zijn. Na een aantal weken vertelde hij ons dat de max. hoogte 1.40 m dient te zijn. Hij zou dit de buurvrouw vertellen. Na het gesprek met haar ging hij weer in gesprek met ons. Hij begon zijn verhaal met wéér een verhaal over geluidsoverlast (haar stokpaardje). En de reden dat ze zo'n grote schutting heeft neergezet: dan kunnen wij niet meer bij haar naar binnen gluren. Alsof wij dat al konden. Er stond al een hoge plantenbak met boompjes erin. Een smoes dus. De opzichter zei dat de schutting tóch 1.80 m hoog mag zijn. "Maar het uitstekende stuk moet weg." Later zei hij weer dat het uitstekende stuk "waarschijnlijk weg moet". Op deze manier blijft het dus gewoon staan. Hij is dus horende doof gebleken voor onze argumenten: het uitzicht naar links wordt gehalveerd. We zullen - zeker vanaf het najaar - veel minder lichtinval hebben. Bovendien is de schutting vanaf de straatkant absoluut een storend element. Nu is mijn vraag: mag dit zomaar? Is er nog iets aan te doen voor ons? En wat moeten wij met de draaikonterij van een opzichter die eerst op onze hand leek, maar ons in het laatste gesprek het gevoel gaf dat WIJ fout waren en niet zij?

Weenink, 16-08-2016 23:38 #61
Wij wonen op een hoekhuis en willen de heg vervangen voor schuttingen er staan al 2 hekken en deur van hard hout. De gemeente wil nu dat we donkere schuttingen plaatsen, voor het gezicht en we moeten voor de vergunning 520 euro betalen, is dat normaal?

Henk, 01-08-2016 20:05 #60
Ik heb een vraag. Er stond een schutting van de buren en een schutting van ons maar wij wilden onze schutting vernieuwen. Gevraagd aan de buren of ze interesse hadden om samen een nieuwe schutting neer te zetten omdat die van hun ook niet meer goed was, maar dat wilden zij niet. Ik heb een schutting geplaatst op mijn eigen grond want mijn buurman wilde de kosten niet samen delen. Niet veel later heeft hij zijn schutting weggehaald en heeft nu de schutting van mij. Het onkruid van de buren groeit dwars door mijn schutting heen waar ik niet blij van word. Nu is mijn vraag behoort er geen schutting te staan op de afscheidingsgrens of mag hij gewoon van mijn schutting genieten en al dat onkruid tegen mijn schutting laten groeien?
Mvgr Henk

Catharina, 22-07-2016 08:44 #59
Mijn achterburen gaan een schutting zetten in de steeg die ook aan hun tuin grenst. De zijkant ligt verder dan de scheidingslijn gemeente grond eigen grond en aan de steeg kant willen ze de schutting zetten dus in de steeg. Mag dit zomaar? Nu zijn het mensen die nooit iets vragen maar gewoon doen omdat de helft van de steeg van hun is. Dus ze Lappen alles aan hun laars, wat zijn mijn rechten en wat kan ik eraan doen als praten geen zin heeft en de gemeente ook geen gehoor geeft. Gemeente langedijk vind 1.50 cm overhangende coniferen over de stoep zelf Okay.

J. van Dijk, 22-07-2016 02:03 #58
Geachte lezer, plm.35 jaar geleden hebben wij in overleg met de toenmaligeburen, een gemetselde garage/hobby ruimte gebouwd met vergunning. De buitenmuur hiervan staat geheel op onze grond tegen de scheidslijn aan. Inmiddels hebben wij nu voor de tweede maal nieuwe buren. Deze gaan zonder overleg met ons een tuinhuis bouwen op enkele cm van de erfgrens. Dit zeer tegen onze zin omdat voor ons beide geen ruimte overblijft voor eventueel onderhoud. Mijn vraag is dan kunnen wij ze met de wet in de hand dwingen tot het nemen van een wettelijke afstand van de erfgrens zoals die bijvoorbeeld ook voor bomen geldt? Hopelijk kunt u ons hierover informeren.
mvrgr. fam van Dijk

Niekie, 18-07-2016 12:11 #57
Geldt dit ook voor de gemeente Haarlemmermeer? Het gaat hier om een erfafscheiding in een buitengebied. D.w.z. ons huis staat ca. 25 m. van de openbare weg. De coniferen (van 6m hoog) zijn verwijderd en nu willen wij dat een dubbeldraads omheining van 2m plaatsen op de erfafscheiding. Daar zijn geen buren dit grens aan de openbare weg.

Patrick, 22-06-2016 21:30 #56
Omdat communiceren niet mogelijk was heb ik via een brief kenbaar gemaakt om het oude rotte hek te vervangen op mijn kosten. Nu maken ze gebruik van m'n nieuwe schutting door er in te boren en rekjes op te hangen zonder het aan mij te vragen! Kan ik hier actie over ondernemen omdat ik het heb betaald?

Dekapa, 18-05-2016 18:20 #55
Mag ik worteldoek tussen de schutting plaatsen dat de wind er niet zo doorheen jaagt met het oog op de buren?

Hermans, 10-05-2016 13:45 #54
Onlangs heb ik een houten schutting gezet, met goedkeuring van de buren. Nu hebben zij tegen mijn schutting latten geklopt op planten tegen te laten groeien. Mag dit? Zij hebben de schutting niet betaald en staat op mijn eigendom. Vriendelijke groeten.

Jh Deckers, 06-05-2016 12:28 #53
Heb een paar jaar geleden ons huis gekocht waarin de achtertuin hoge coniferen stonden.
Na overleg met de betrokken buren en goedkeur zijn deze gerooid en is er op mijn kosten (de buren hebben hier niet aan meebetaald of mee geholpen) een compleet nieuwe beton/houten schutting geplaatst op mijn grond.

Mogen de buren aan hun kant van mijn schutting dingen ophangen zonder dit eerst met mij te overleggen? Graag zou ik hierop wat meer uitleg willen omdat ik het nu spuugzat word en dit op een nette manier wil afhandelen.

Mvrgr

Rob Muntingh, 03-04-2016 20:58 #52
Mijn buurman en wij delen een schutting die inmiddels al 20 jaar staat. Vorig jaar hebben wij er van onze kant een rietmat tegenaan geplaatst omdat wij niet goed meer door een deur konden met elkaar. Wij zijn nu zover dat wij nieuwe schuttingen willen maar hij wil niet meegaan. Hij wil wel een nieuwe hoge schutting maar wil er niet aan mee betalen. Wij gaan nu dus een nieuwe hoge plaatsen op onze eigen grond tegen de oude schutting aan. Mijn vraag : mag mijn buurman zodra de nieuwe is geplaatst is op onze eigen grond de oude verwijderen. Doet hij dit dan heeft hij het genot van een nieuwe schutting die hem vervolgens ook niets kost en wij zijn ook nog wat grond kwijt.

Manon, 12-03-2016 16:08 #51
Mijn buurman heeft de schutting aan de achterzijde van het huis hoger dan 2 meter en een grote ruimte tussen de grond en zijn schutting, mag dit? De schutting staat op zijn erf grens.
We hebben al meerdere malen een klacht gemeld omdat wij onze schutting nu niet weg kunnen halen ivm de ruimte onder die van hem. Als wij een andere schutting plaatsen wel tot de grond blijven wij zijn schutting zien aan de bovenkant kant.
Wat kan ik nu het beste hier mee doen? We krijgen namelijk geen reactie van de gemeente over onze klachten.

Met vriendelijke groet.

Versteeg, 09-03-2016 21:46 #50
Is toestemming van de woningbouw nodig voor het plaatsen van een schutting? mijn buren willen dit namelijk niet ivm doorkijk. nu valt er niets door te kijken want hij heeft zelf brede struiken geplaatst

Huys, 19-02-2016 17:50 #49
Hallo,

Kan een buur een schuttingsmuur van 2.5 meter hoog en 10 meter lang plaatsen op 5 meter van de grens zonder bouwvergunning?

Cor V. Raaphorst, 02-10-2015 11:33 #48
Mijn overburen hebben een schutting met een naar binnen draaiende tuindeur geplaatst op de grens van hun erf en de openbare weg. Dit is tegenover de uit- en oprit van mijn garage. Ik ondervind hierdoor hinder met het op- en afrijden van mijn oprit. Onze straat heeft geen trottoir. Wat zijn hier de regels over?

Cees, 07-07-2015 18:53 #47
Ik wil langs de openbare weg breed 2.65 op eigen grond betonnen paaltjes plaatsen met daarachter een hekwerk, ter bescherming van mijn terrein, is dat zomaar toegestaan.

Paula Schell, 29-06-2015 12:08 #46
Gechte heer, mevrouw,
Ik zit tussen twee bevriende buren in. Aan allebei de kanten hebben en hadden we een gezamenlijk betaalde erfafscheiding. Buren 1 hebben zonder enig overleg onze gezamenlijke schutting weggehaald en er een nieuwe dure schutting neergezet met de mededeling: we krijgen € 380,- van je. Waarop ik heb gezegd nou dan had je dat eerst even moeten overleggen. Deze schutting staat van 1,5 cm over de erfafscheiding heen op mijn terrein tot helemaal op mijn terrein. Toen begonnen van beide buren het gepest. Opmerkingen als ik in de tuin zat tot het kapot maken van gezamenlijk betaalde potten aan de voorzijde… de andere tuinafscheiding een coniferen heg die ook gezamenlijk betaald is. Gingen heel rot doen maar omdat we niet meer op speaking terms waren heb ik op mijn eigen terrein een hek voor de heg gezet. Nu hangen deze buren gewoon zonder enig overleg spullen aan mijn hek die op mijn terrein staan. Ik vind dat ze toestemming moeten vragen. Maar dan zegt de andere buurman haal jij maar jouw spullen van mijn hek af (dat hek wat op mijn deel staat) met andere woorden. Hek 1 staat te ver over de tuingrens op mijn terrein, zonder overleg neergezet en daar mag ik niets aan hangen en de buren mogen wel aan een hek wat hangen dat op mijn terrein staat, omdat ik niet heb meebetaald aan het hek wat zonder toestemming is neergezet. Wij hebben de wijkagent ingeschakeld maar die zegt probeer het te negeren want ze gaan u nu alleen maar meer pesten en probeer er boven te staan… Wat zijn mijn rechten en plichten in deze kwestie?
Alvast bedankt
Paula

Gerrit Eibrink, 09-06-2015 17:30 #45
Toegestane hoogte van een schutting op erfgrens is 2 meter. Geld dat ook als de tuin van de buren en die van ons aan openbaar vaarwater grenst? Of geld dan een hoogte van 1 meter? Ik bedoel dan van achterkant huis tot het vaarwater. Bij voorbaat bedankt voor uw reactie. Vriendelijke groeten, Gerrit Eibrink

J. P. van Heugten, 31-05-2015 12:34 #44
Geachte, ik heb een vraag.
De woonwijk aangrenzend aan mijn tuin wordt aangelegd door de projectontwikkelaar met een maaiveld dat ongeveer 55 cm hoger ligt als dat van mij. Als erfafscheiding heb ik een gemetselde halfsteensmuur op mijn eigendom tegen de erfgrens. Die muur van mij is gemetseld op een vlakke fundering.Tussen fundering en muur is i.v.m. opkruipend vocht een DPC flap gelegd. Van mij mogen ze die 55 cm niet aanhogen met zand aangezien ik bang ben dat de muur wordt weggedrukt. De projectontwikkelaar heeft nu betonnen keerwanden laten plaatsen op 30 cm vanaf mijn muur op die hoogte van 55 cm boven mijn maaiveld. Tussen die keerwanden en de muur heeft ie onderin een drainageslang gelegd en DPC folie tegen mijn muur gedaan. De tussenruimte heeft ie tot bovenaan (55 cm boven mijn maaiveld dus), gevuld met grind. Ik ben bang dat het wegschuiven van de muur ook op deze manier kan gebeuren. Daar komt nog bij, door dat de andere zijde van de keerwand wordt aangevuld met zand. Ongetwijfeld zal er regelmatig zand over de muur komen en het grind verzadigen en dus als modder nog meer tegen mijn muur zal drukken. Ook is er een reëel risico dat een toekomstige buurman deze grindbak gaat gebruiken als bloembak. En wat als ik zou besluiten om mijn muur weg te halen? Dan heb ik toch ook een probleem. Ook bij verkoop van mijn perceel zie ik hier problemen. Hoe ga ik hier mee om?

Mevr E. Wolff, 14-05-2015 13:33 #43
De buren hebben een schutting geplaatst van 2 meter hoog aan de voorkant van mijn huis nu zit ik uit mijn woonkamer tegen de schutting te kijken dat i nu mijn uitzicht, Mag dit zomaar?

Frank, 19-03-2015 17:53 #42
Hallo vraagje,
wil een schutting plaatsen 1,90 / 2,00 hoog.
maar nu is mijn tuin ten opzicht van de stoep 6 cm hoger.
als ik dus een schutting van 2 meter plaats is dat van de gemeente stoep uit, 2,6 meter hoog.

mag dat?

Ronald, 06-03-2015 19:53 #41
Ik heb een lage beukenhaag (120cm) op de erfgrens staan. We hebben geen geweldige relatie met onze buren. Ik wil daarom de haag vervangen door een haag van beuken van 175 a 200 cm hoog zodat ik ze niet meer hoef te zien. De buren willen dit niet. Wie heeft hierin welk recht?

Maria, 20-12-2014 13:15 #40
Hallo, een aantal jaren geleden hebben we een nieuwe schutting in overleg met de buren willen plaatsen. De buren wilden echter niet meebetalen en gingen ook moeilijk doen over de erfgrens. Om van het gezeur af te zijn hebben we besloten de nieuwe schutting op ons erf te plaatsen (zo'n 10 a 15 cm van de grens) en het geheel zelf te betalen. Nu, na een paar jaar, begint de buur planten en plantenbakken tegen de schutting aan te plaatsen en vast te schroeven. We willen de buren nu duidelijk te maken wat zij wel of niet mogen tegen/met de schutting. Moeten we anders de grens officieel laten afmeten. Wie kan dat voor ons doen? Gemeente?

Sidney, 18-10-2014 19:44 #39
Hallo. Ik wil graag een muur plaatsen op mijn grond. Bij één gedeelte zal de muur gemeten vanaf mijn grond 1.90 zijn maar vanaf de buren omdat hun iets lager liggen 2.10 zijn. Zou dit juridische problemen kunnen opleveren of wordt een muur altijd gemeten vanaf de grond van de gene die de muur plaatst?
Alvast bedankt

Yvette Bergmans, 02-10-2014 15:41 #38
Sinds kort heb ik een nieuwe schutting geplaatst omdat mijn vorige buur helaas moest verhuizen, tegen de erfgrens aan maar dus wel op mijn erfgrond. (HUURHUIS) Nu krijg ik nieuwe buren en die willen precies tegen mijn schutting een andere schutting plaatsen. Zo kan ik dus niet mijn schutting meer verven in de toekomst. Hoe los ik dit op? De nieuwe buur is onvermurwbaar en gaat dus zijn plan uitvoeren. Hier is mijn vraag: Mag dit zomaar?
Ik heb al meerdere keren vriendelijk met ze gesproken maar het blijkt dat niks hun vergenoegd.

Vermeir Ghilain, 10-08-2014 09:44 #37
Ik en mijn buurman hebben samen een oprit van5.80m mag daartussen een schutting geplaatst worden zodat we beiden 2.90m oprirt hebben kan hij daar bezwaar tegen hebben de schutting zou ik plaatsen op mijn deel

Jeanne, 03-07-2014 16:41 #36
Ons huis heeft een hoogteverschil tussen voor en achtertuin van meer dan 2 meter.(achtertuin ligt lager)
Geldt voor het plaatsing van een schutting inde achtertuin van 2 meter de hoogte van de achtertuin of van de voortuin als meetpunt?
Door het openbreken van een zijmuur van een van onze buren(afstand 6 meter) zijn we nl onze privacy kwijt in de tuin en zoeken naar een oplossing.
Een andere optie zou zijn om de afscheiding van het balkon aan de achterzijde( vanaf de straatkant op straatniveau) iets over te laten steken. Hoe ver mag dat?

Dimi, 15-06-2014 12:44 #35
Vraagje, ik heb een garage staan op 1m van de grens van de gebuur. Daartussen zou ik graag een pad met dallen aanleggen Eerst wat afgraven, dan chappe en dallen erin. Nu is mn vraag of ik dit zomaar mag doen?

G. Adelaar, 20-05-2014 17:03 #34
Mag je een schutting laten oversteken boven openbaar water. Zoja hoeveel cm. mag hij dan oversteken?
Vrgr.G.Adelaar

Lourens, 21-04-2014 14:12 #33
Goedemiddag. Mijn achtertuin grenst direct aan die van de buren. Er staat een houten schutting van ca. 1.80 cm hoog als afscheiding. Aan mijn kant heb ik begroeiing die op bepaalde stukken boven de 1.80 cm uitkomt (soms wel meer dan 50cm). Buren hebben nooit gezegd dat ze daar last van hebben, ivm belemmering van bv de zon. Ik heb altijd aan gegeven dat wanneer ze hinder hebben ik dat dan weghaal/ snoei.
Omdat in beide tuinen aan de ander andere kant een bijgebouw met de keuken is, is vanaf de woonkamer het effect is als van een pijpenla waardoor geluiden heel erg doorklinken/weerkaatsen. Wanneer ik mijn openslaande deuren naar de tuin open heb staan en de buren in de tuin zitten lijkt het net of zij bij mij in de tuin zitten. Dit is aardig storend, zeker wanneer het mooi weer is en ik de deuren open wil laten.
Ik heb op internet een soort van geluidsisolerende tuinpanelen gevonden. Echter bij een hoogte van 2 meter hebben die geen effect en gaat het geluid er gewoon overheen. Minimale hoogte zou dan zeker 2.50 tot 3.00 cm moeten zijn.
In het voorste gedeelte van de "pijpenla" belemmert tot ca 6 mter een hogere schutting niet de zon-inval bij de buren (is namelijk ook de lengte van mijn bijgebouw). Hoogte bijgebouw is 2.75 cm.
Indien de buren akkoord gaan, schriftelijke toezegging, mag ik dan in mijn gedeelte van de tuin, tegen de bestaande schutting, 1.8cm hoog, de tuinpanelen tot een hoogte van 2.50 - 2.75 cm plaatsen? Kosten e.d. zijn geheel voor mijn rekening. Het gaat hier om de achtertuin en begrenzing is alleen naar de buren en niet naar openbare ruimtes.
Alvast bedankt

A. Ates, 06-04-2014 01:20 #32
Hoi ik heb een winkel pand achter het winkelpand heb ik 7 ramen 3 airco en terras, winkelpand is 80 jaar oud, er is een gang tussen buren en ons er is hier erfdienbaarheid gevestigd door de winkelier die woning was vroeger eigendom van winkelier
wij hebben aparte perceel nummer akte is getekend 1961 met buurman met de verkoop nu maakt hij eigen gebruik hij accepteert mijn noterieel akte niet nu blokkeert hij mijn ramen 20 cm en ingang dat nog steeds bewaard nog door KADASTER en GEMEENTE deze ramen staan 70 jaar aanwezig altijd toegankelijk
In de eigendom akte noterieelakte staat 1961

Het winkelwoonhuis met ondergrond, erf en verdere aanhorigheden, staande en gelegen straat 74, uitmakende een
ter plaatse afgepaald gedeelte, ter grootte van circa twee aren, f nummer oooo, grenzende aan xxxxstraat en aan xxxstraat
De comparanten verklaarden, dat voorschreven onroerengoed door de verkoopster in eigendom is verkregen.

Verkoopster perceel nummer oooo verblijvende perceel is. Bevoorrecht met erfdiensbaarheid hebben van ramen en deuren, wet bepaalde afstand en hoogte, zulks op de bestaande voet, voor zover gemeenschaplijk gebruikt, gemeenschaplijk gebruik bestemd blijven, zullen het onderhoud gemeenschaplijk rekening komen.
9500 gulden winkelier vooraf betaald
Noterieel akte 1961 getekend 1962 afgepaald samen getekend met de verkoop (2012 geen verandering gevonden)
Nu zegt buurman van mij laat geen bewijs zien. wat moet ik doen Erfdiensbaarheid word vervallen

Dirk, 31-03-2014 22:25 #31
Wij hebben in 2010 ons huis gekocht. Op de erfscheidingslijn staat een schutting 1 deel van 2 meter en 2 delen van 80cm ongeveer. In het begin vonden we dat wel okey. Alleen daarna vonden we het toch niet zo fijn voor de privacy. De erfscheidingslijn is nu ook wel echt toe aan vervanging en we hebben hen laten weten dat we graag een nieuwe daar neer zouden willen zetten. En dan ook de 2 laagste delen verder omhoog naar 180cm of 2m omdat we gewoon onze eigen privacy terug willen. Alleen ze gaan daar niet mee akkoord en willen er ook niet aan mee betalen. Wat moeten we hier nu mee doen?
Met vriendelijke groet.

Beatrice, 31-03-2014 11:53 #30
Onze tuin grenst aan een nieuw woonproject… Zij hebben de grond opgehoogd (meer dan een halve meter) waardoor iedereen heel gemakkelijk binnen kan geraken via de doodlopende weg of binnentuin van het nieuwe wooncomplex. Zijn zij nu verplicht onze omheining te verhogen tot de hoogte die er vroeger was? Wanneer wij onze poort openen kunnen wij ook niet meer op die nieuw aangelegde weg (voor fietsers en voetgangers en doet dienst als brandweg); Er zijn zeker 3 treden nodig. Wat kunnen wij doen? wat zijn onze rechten?

A. de Gunst, 08-03-2014 16:25 #29
Mijn vraag is of wij ook aan de VOORGEVEL 1 schuttingsdeel van 1.80M hoog mogen zetten tussen de buren en ons? het zijn gewone tussenwoningen. Daar wij aan de voorkant ook een zitje hebben en graag een beetje vrij willen zitten. Alvast bedankt voor uw antwoord. Er grenst een stoep en dan parkeerplaatsen aan onze voortuinen.

I. S., 05-12-2013 23:52 #28
Ls
Ik heb dit voorjaar bij mn net gekochte hoekhuis de haag van ruim 2,5 mrt hoog die om de tuin heen stond laten weghalen, hij was niet onderhouden, sommige delen dood, stak uit over weg etc. Mijn tuin ligt aan voor en zijkant van het huis, 2 smalle strookjes, een kant ligt aan een weg met overzijde parkeerplaats en dan pad en dan pas voortuinen buren, andere kant grenst aan pad met parkeerplaats en dan een Haag en muur van overburen. Ik heb vanwege de grootte, bijna 27 mt over 2 zijden, gekozen voor n schutting bestaande uit beton en hout om te voorkomen dat het weer zo'n lomp geheel wordt. De hele buurt vond t n verademing zo netjes. Nu heeft er blijkbaar iemand geklaagd en de gemeente zegt dat ik de schutting weg moet halen, haag mag aan voorkant wel hoe hoog en onverzorgd ook. kan ik hier iets tegen doen? Bedankt

Roebie, 26-11-2013 12:01 #27
Geachte mevrouw,
Kunt u mijn volgende vraag beantwoorden? Voor de rooilijn staat een erfafscheiding van 1 meter hoog tussen twee woningen. Wat is de reden van de wetgever om deze hoogte op 1 meter te zetten en mag je achter deze erfafscheiding een haag planten die 2 en meer meters hoger kan worden?
vast dank en groet

Sebastiaan, 14-11-2013 12:09 #26
Geachte heer/mevrouw,
Ik heb een vraag; de buren hebben voor de oude schutting een nieuwe schutting geplaatst. mogen wij nou de oude schutting weghalen?

Audrey Monjaerts, 10-11-2013 17:54 #25
Beste redactie,
Ik heb een schutting rondom mijn woning geplaatst, tijdens mijn afwezigheid heeft de buurman mijn geplaatste schutting zonder toestemming verhoogd met 3 rijen stenen. Mag dit zomaar?

Ik hoor dit graag van u. Alvast bedankt!

Frans Pot, 01-11-2013 10:55 #24
Al meer dan 30 jaar wonen wij aan een park, naast ons was een voetpad met een brug naar het park, nu heeft de gemeente de brug weg gehaald en het voetpad is een doodlopend pad geworden. De gemeente heeft aan de water kant een groenstrook met een hoog hek van 1,5mtr. geplaatst, maar nu kunnen wij ook onze buren niet meer gedeeltelijk bij onze heg/schutting. Wij hadden voor dat zij deze groenstrook bezwaar gemaakt dat wij niet meer bij onze heg/schutting konden komen, maar de ambtenaar heeft wel éénzijdig beslist dat de groenstrook zou komen.
Nu is de vraag moet de gemeente alsnog de groenstrook verwijderen, zodat wij weer bij onze heg/schutting kunnen komen en het metalen hek naar de waterkant verplaatsen, zodat niemand in het water kan vallen.
Alvast bedankt

Sterre, 20-09-2013 12:51 #23
In dec 2008 hebben wij een woning gekocht, wij hebben een half jaar later de woning kunnen betrekken. In dec.vroegen de buren of ze onze coniferen er uit mochten halen en er een gemeenschappelijke schutting er mochten plaatsen. En ze vroegen of ze dat strookje naast de garage in bruikleen mochten hebben. Wij hebben hier toen mee ingestemd. Nu hebben we afgelopen zomer een tuinhuisje afgebroken en tot onze grote verbazing zien we dat de gezamenlijke schutting volledig op onze grond staat en willen we graag dat deze schutting naar de erafscheiding geplaatst wordt. Ook willen we het strookje naast de garage ons weer toe eigenenen, omdat de buren ook van alles tegen onze garage aanzetten, zoals een klimop, zonder toestemming van ons. Ook hebben we wat woorden gehad om de kinderen en wij hadden zoiets, dit moet geregeld worden, ook ivm met verjaring, ieder zijn eigen. Kunnen wij van de buren eisen dat ze meebetalen aan een erfscheiding, er staat nu niks en wat als ze niet mee willen betalen. En kunnen we van hun eisen dat ze de schutting 10 cm verplaatsen op de erfgrens? Er staat niks op papier.

Alvast bedankt Reactie infoteur, 10-11-2013
Het feit dat de schutting enkel op jullie grond staat, maakt het geen gemeenschappelijk schutting meer. Het is jullie schutting en kunnen er mee doen wat jullie willen. Als jullie de schutting eruit halen bestaat er geen erfafscheiding meer. Vanwege de afwezigheid van een erfafscheiding kunnen jullie de buren op grond van artikel 49 boek 5 Burgerlijk Wetboek vorderen mee te werken aan het plaatsen van een gemeenschappelijke erfafscheiding (op de erfafscheiding).

Wat betreft de bruikleen. Gezien er niks is vastgelegd, zou ik voorstellen om de buren de mededeling te doen de bruikleen te willen opzeggen binnen een termijn van 4 of 6 weken.

Ida, 12-09-2013 00:49 #22
Mijn buren laten een nieuwe schutting plaatsen. De palen van deze schutting staan op de erfgrens. De planken, die de schutting vormen, zijn hier tegen aan getimmerd. Begrijp ik goed dat ik niets aan de schuttingdelen mag ophangen, maar wel aan de palen? Reactie infoteur, 10-11-2013
De palen van de schutting lijken mij in elk geval gemeenschappelijk. De planken en de palen vormen één geheel, dus het is goed verdedigbaar dat de planken ook gemeenschappelijk zijn. Het makkelijkste is om eerst aan de buren te vragen of zij het geen probleem vinden als u wat ophangt aan de palen en/of planken.

M. I. Sprangers, 23-08-2013 13:54 #21
Onze buren hebben een schutting geplaatst waarbij zij vooraf aan ons gevraagd hebbenof wij daar mee eens waren. De buurman gaf aan dat de schutting er net zo uit zou komen te zien als de schutting tussen de andere buren en onze tuin. Wij gingen daarmee akkoord. We vertelden dat we niet konden bijdragen aan de kosten, maar dat was geen punt. De schutting is op hun terrein gezet, dus aan hun kant van de stenen scheidingsmuur die haaks op de gevel staat. Tot zover niets aan de hand. Totdat we gisteren terugkwamen van vakantie en ontdekten dat er over de hele lengte van de schutting 30 cm hoog kippengaas is gespannen. De schutting zelf is overigens 2 meter hoog. Dit is niet van tevoren besproken met ons, dit is ook niet waarmee we hebben ingestemd, we hebben ingestemd met een schutting die er hetzelfde uit zou zien als aan de andere kant van de tuin. We hebben de buurman verteld dat dit niet is waar wij mee hebben ingestemd, dat hij dit niet vermeld heeft. Maar hij beweert dat hij het wel gezegd heeft. Is er iets wat we kunnen doen? Dit is nu al de derde keer dat onze buurman tijdens onze afwezigheid iets doet ten nadele van ons…
Ik hoor graag van u.
Met vriendelijke groet,
Mathilda Sprangers Reactie infoteur, 10-11-2013
Doordat de schutting enkel op de grond van de buurman staat betreft het geen gemeenschappelijk schutting. Mijn inzien is daarom niet perse overeenstemming over het soort schutting noodzakelijk. Het tegen argument dat het uiterlijk van de schutting niet beantwoord hetgeen is afgesproken, is daarom niet heel sterk. Indien de hoogte van de schutting de 2 meter overschrijft door het geplaatste kippengaas, dan vormt dat wel een sterk argument dat pleit voor aanpassing van de schutting.
Het plaatsen van een schutting tegen de schutting van de buurman, vormt een praktische oplossing.

Karin Bezuijen, 17-06-2013 17:25 #20
Mijn buren hebben een schutting geplaatst op een halve meter van onze zijmuur, nu wil het geval dat daar een raampje zit waar ik nu niks meer mee kan, mag dit? Reactie infoteur, 10-11-2013
Het staat de eigenaar vrij zijn perceel af te schermen met een schutting. Het enige verweer dat tegen de geplaatste schutting is te voeren, is hinder. Indien door het plaatsen van de schutting geen licht meer in huis komt, kan er sprake zijn van hinder.

Judith de Vries, 09-06-2013 19:30 #19
Hallo
Mijn buren hebben na vertrek van 1ste buren zelf een schutting geplaatst voordat de nieuwe bewoners kwamen. Het betreft beide huurhuizen. Nu heeft hij dikke betonnen palen geplaatst met aan weerskanten verticale planken om horizontale planken op te bevestigen aan mijn tuinzijde en zijn tuinzijde. Echter heeft hij de onderste plank ipv aan mijn zijde aan zijn eigen klant geplaatst en worden we ongewild gedwongen om de grond (die eigenlijk van hem is) te onderhouden.
Ook de bovenste plank is aan zijn zijde geplaatst maar heeft hij hieroverheen een regengootje en golfplaat lopen tot op (zelf iets erover) de houten delen aan mijn zijde.
Moet hij dit niet binnen het hoogste deel van de schutting houden? zijn zijde heeft 7 horizontale planken en mijn zijde maar 5.
Nu heeft hij na bijna 30 jaar zijn zijde geheel dicht betimmerd met planken die niet geschilderd hoeven te worden, waardoor alle onderhoud behoevende delen aan mijn zijde zitten. Ik hoef toch geen schutting van buren te onderhouden in mijn eentje?
Voorheen heb ik exact dezelfde verf gekocht om op hun verzoek alles groen te verven. aangezien het gehele gedeelte aan mijn zijde geen functie meer heeft en ook vanwege uitstekende schroeven en onbereikbare achterzijde van de planken niet te onderhouden. Ik mag van hun de schutting niet "kapot "maken.
Inmiddels heb ik 3 planken verwijderd en knallende ruzie. Ik wil nu graag een afscheiding die ik mooi vind en aan mijn zijde een geheel nieuwe schutting plaatsen. Hierbij komt de golfplaat en regengootje in aanmerking voor inkorten omdat ik anders niet op gelijke hoogte daar een paneel kan zetten.
Volgens de wet zou na 20 jaar het door aan mijn zijde onderhouden grond nu op te eisen zijn, men spreekt van verjaring, en heb dit ook aan woningbouw gemeldt. Ook zou de aan mijn zijde geplaatste planken mijn eigendom zijn geworden.
Heeft de buurman de grond bij eerste plaatsing schutting ongeveer 30 jaar geleden al niet indirect aan de buren afgestaan, vanwege onderste horizontale plank?
Hadden zij mij n iet moeten informeren voordat zij zo'n verandering aan de schutting uit gingen voeren?
Hij zegt de rekening nog te hebben van aankoop.
Als ik toch overga tot verwijderen moet ik dan een schadevergoeding betalen of is het betalen van geheel nieuwe schutting naar mijn smaak dan voldoende?
Aan hun zijde zien ze er niets van en ook hoeven zij afgezien van de golfplaat en regenpijp inkorten niets te doen?
De woningbouw heeft van mij brief van 3 pagina's met fotoos gekregen die ik dit weekend heb verzonden. ik wacht dus af in spanning op een antwoord.
graag zou ik hier duidelijkheid over krijgen. Deze buren denken dat zij alles kunnen maken en vorige buren hebben in het kader van de "lieve vrede" verder niets gezegd of gedaan aan de overhangende golfplaat en regengoot. Ik heb dit nu ook al 7,5 jaar zo gelaten.
mvg
J. de Vries

C. Bakker, 05-06-2013 14:19 #18
Er zijn 3 jaar geleden nieuwe buren in het huis naast ons komen wonen. Zij zitten ons 2 jaren te bestoken met brieven over hun schutting waar wij geen planten tegenaan mogen laten groeien. Wij hebben telkens netjes de platen weggehaald waar zij “last van hadden” maar verder nooit op de brieven teruggeschreven. De schutting was volgens hen van hen omdat het ijzeren vlechtwerk aan hun zijde tegen de geïmpregneerde houten palen was vastgemaakt. Recent hebben zij het kadaster laten komen. Aan de geslagen kadasterpaaltjes bleek de schutting ineens voor 75% ruim op onze grond te staan. De volgende dag hebben zij de schutting verwijderd, (wat ze overigens een week ervoor wel netjes in een brief hebben medegedeeld te gaan doen) en de dag daarop net op hun zijde van de erfgrens een foeilelijk groen kippegaas hekwerk met groene pastic palen geplaatst. Kan ik omdat de schutting grotendeels op mijn grond stond, eisen dat zij mij (deels) een vergoeding geven voor het zonder overleg verwijderen van het hek of voor de kosten van mijn nieuwe schutting aan mijn zijde? Of misschien kan ik zelfs op de erfgrens een schutting plaatsen die ik mooi vind en vervolgens hen op grond van artikel 49 Boek 5 Burgerlijk Wetboek sommeren mee te betalen? Reactie infoteur, 10-11-2013
Als er geen sprake is van een erfafscheiding tussen beiden erven is het inderdaad mogelijk een erfafscheiding in de vorm van een schutting te plaatsen en vervolgens de eigenaar van het andere erf te sommeren mee te betalen. Echter begrijp ik uit het verhaal dat er wel een erfafscheiding bestaat in de vorm van hekwerk bestaande uit kippengaas.

Een interessanter gegeven is, is dat de oude schutting, voor zover deze op uw grond stond, door natrekking tot uw eigendom heeft behoord. Dat de buurman ook het gedeelte dat op uw grond stond heeft weggehaald is kwalijk. Een enige vergoeding lijkt mij ter plaatse of een afspraak dat de buurman de oude situatie herstelt.

Mevr Dekker, 04-06-2013 23:02 #17
Vraag: mijn buren en ik hebben beiden een hoekwoning cq koopwoning. Tussen beide woningen staat èèn schuur maar de schuur is voor de helft van mij en voor de helft van de buren. Er is een muur aangebracht in het midden. De erfgrens loopt diagonaal vanaf de voortuin t/m achtertuin. We hebben beiden een eigen pad naar de voordeur maar er ligt nog
een privèpad dat voor ca 3/4e op mijn grond ligt. We maken beiden gebruik van het privèpad maar eigenlijk hoort dit pad bij MIJN tuin. Aan het einde van het pad heb ik binnen de erfgrens een paal en hekje geplaatst waar ik mijn containers achter heb gezet. De doorgang van het privèpad is nu gehalveerd (heb ik ruim van te voren tegen hun ge-
zegd) en ze kunnen er nu moeilijk door. Zij hebben een coniferenhaag langs het diagonale pad en ik heb een rijtje dwergdennen langs het pad staan. De buren waren zò kwaad
dat ze dreigingen hebben geuit en iedere keer als ik in mijn tuin bezig ben of loop te klussen krijg ik commentaar over de containers, paal en hekje. Zij willen persè mijn privèpad blijven gebruiken ook al hebben zij een eigen pad. Vanwege privacy en hun asociale gedrag wil ik binnen de erfgrens een schutting plaatsen van 2m hoog met een bouwvergunning òf
palen zetten met gaas en klimop laten groeien. Er zijn nog mèèr mogelijkheden, die moet ik nog bespreken met de gemeente. Ik vrees dat er dan, oorlog" uitbreekt met de buren ook al hèb ik het recht om mijn tuin helemaal af te bakenen. Ik heb geen behoefte aan uitlokken van conflicten maar ik heb toch het recht om het te doen? Wàt kan ik verder nog doen? Het bespreken met de buren is gèèn optie, zij willen persè het pad behouden maar het pad is grotendeels van mij!

Tine, 03-06-2013 14:07 #16
Ik heb een vraag. Wij hebben in de tuin op eigen grond een schouwsloot. Hier overheen willen we een vlonder met schutting plaatsen. Is akkoord bij waterschap. Nu is het lastige dat de erf afscheiding aan andere kant sloot ligt en lager dan de rest van onze tuin. Nu wil de achter buurman ook graag dat we de schutting hoog maken omdat we anders in zijn tuin kunnen kijken en hij ook geen privé heeft. Alleen wordt de schutting dan vanaf zijn tuin bijna 2,30 meter. Het is wel zo dat zijn laatste meter tuin ook erg afloopt. Als we meten vanaf het midden van zijn erf zit er geen verschil in. Wat zijn nu onze rechten, mogen we uitgaan van het midden van zijn erf of echt vanuit waar de erf afscheiding ligt?

A. van der Monde, 27-05-2013 23:34 #15
Tussen mijn huis en het huis van mijn buren staat een houten schutting op de erfgrens. De buren willen echter een nieuwe schutting omdat de oude rot zou zijn. Ik heb eens gekeken maar deze staat zeer stevig en is niets rot aan te ontdekken. Nu kreeg is een offerte in mijn brievenbus van enkele honderden euros want het moest een speciale afscheiding worden. Gezien het feit dat er niets mis is met de huidige schutting en ik het bedrag exorbitant hoog vindt vraag ik mij af of er zomaar een nieuwe afscheiding geplaatst mag worden om vervolgens de helft van de rekening bij mij neer te leggen zonder dat ik het met een nieuwe afscheiding en de hooge prijs hiervan eens ben. Reactie infoteur, 29-05-2013
Men kan elkaar verplichten mee te werken aan het plaatsen van een erfafscheiding, maar niet aan de vervanging daarvan indien de erfafscheiding nog in goede staat verkeerd. U bent dus niet gehouden een financiële bijdrage te leveren aan de schutting die u buren op de erfafscheiding willen plaatsen.

Nicole, 27-05-2013 22:26 #14
We hebben een chalet op een camping, met een tuin. Het betreft eigen grond. We willen midden op onze kavel een schutting plaatsen van 5 meter lang en 1,80 hoog i.vm. privacy en de wind. Hij komt dus niet op de erfgrens te staan. Het Parkreglement schrijft toch voor dat we schriftelijke toestemming moeten hebben van de beheerder, voor alle wijzigingen die we aanbrengen. Is dit werkelijk nodig? Of hebben we het recht om de schutting op onze grond te plaatsen?
Alvast hartelijk dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 29-05-2013
Het is begrijpelijk dat het park een reglement aanhoudt voor haar bewoners. Het park wil haar entiteit behouden en er voor zorgen dat aangebrachte bouwwerken geen belemmering voor de andere bewoners oplevert. De vraag of toestemming werkelijk nodig is, kan het beste gesteld worden in het geval de toestemming niet verleend wordt. Mogelijk dat u bij de koop van uw chalet in de overeenkomst overeengekomen bent aan het reglement te voldoen.

Winnie, 16-04-2013 14:48 #13
Ik heb een aanbouw gemaakt volgens de geldende voorschriften en met vergunning van de gemeente. Nu heb ik een verschil van mening gekregen met mijn buurman en die wilt me niet in zijn tuin laten om de buitengevel van mijn uitbouw te metselen.
Is hij verplicht om me toe laten om mijn muur te metselen?
Alvast bedankt Reactie infoteur, 29-05-2013
Op grond van artikel 5:56 Burgelijk Wetboek, dient uw buurman u toegang te verschaffen, na een behoorlijke kennismaking en schadeloossteling van u, tenzij er voor de buurman gewichtige redenen bestaan om het gebruik te weigeren of tot een later tijdstip te doen uitstellen.

Maartje Postma, 11-04-2013 20:40 #12
Onze buurman wil geen schutting plaatsen tussen onze tuinen in. Hij wil de bestaande heesters en struiken als erfafscheiding laten gelden. Wij willen graag onze tuin afbakenen met een schutting. Als wij toch een schutting gaan plaatsen (op eigen grond) Moeten er srtuiken wijken die hij wil behouden en hoe hoog mogen we de schutting dan maken? Reactie infoteur, 13-04-2013
Op grond van artikel 5:49, lid 1, Burgerlijk Wetboek kan ieder der eigenaars van aangrenzende erven te allen tijde vorderen dat de andere eigenaar ertoe meewerkt, dat op de grens van de erven een scheidsmuur van twee meter hoog wordt opgericht, voor zover een verordening of plaatselijke gewoonte de hoogte van de afscheiding niet anders regelt. Dus ondanks dat er struiken staan, kan er altijd nog gevorderd worden dat er een schutting wordt gebouwd.

Verder als de struiken op jullie eigen grond staan, dan kunnen jullie die weg halen. Het is jullie eigendom. Dus in hoeverre zij 'moeten' wijken, is aan jullie zelf. Uiteraard staat het ook vrij om een schutting achter de struiken aan jullie zijde te plaatsen. Alhoewel hierbij wel opgepast moet worden dat de buurman niet de aan jullie toebehorende grond dat achter de schutting ligt zich zelf toe-eigent. Na een aantal jaar treedt er namelijk verjaring op, waardoor de buurman eigenaar van de grond wordt.

W. N. A. Cromwijk, 05-04-2013 14:12 #11
Mag ik op eigen kosten een schutting aanschroeven tegen een bestaand (laag) houten hek wat de bestaande erfafscheiding is aan mijn zijde zonder toestemming van mijn buren? De schutting wordt 1.80 hoog Reactie infoteur, 05-04-2013
Omdat de erfafscheiding op uw grond staat en niet op de erfgrens is de bestaande schutting uw eigendom middels natrekking. Het feit dat iemand anders het geplaatst heeft doet hier niks van af. U kunt dus ongehinderd een hogere schutting er aan bevestigen.

J. Dekker, 01-04-2013 20:11 #10
Ik heb een vraag,
ik zelf heb bij mij een schutting geplaats aan de voorkant van het huis en de schutting begint dan vanaf de zijkant, dus in principe zit die aan de zijkant van de woning.
En de schutting is 1,80 hoog dat mag toch gewoon?
Want mijn buren denken dat het niet mag, en nu wil ik het even zeker weten.
ze hebben er geen problemen mee dat niet dat scheelt weer.

mvg Reactie infoteur, 02-04-2013
In de meeste gemeentes kunt u een schutting vergunningsvrij plaatsen tot een hoogte van 2 meter. Gezien het feit dat uw schutting daar beduidend onder zit, zal de hoogte van uw schutting wettelijke geen probleem zijn. Daarnaast ben u ten alle tijden bevoegd om uw eigen erf af te sluiten door middel van onder andere een schutting. Dus zowel de hoogte als de plaats leveren geen problemen op. U doet niets dat niet mag.

J. V. D. Veen, 28-03-2013 14:02 #9
Wij hebben een steeg en aan beide kanten is een schutting. De ene kant heeft een deur in onze schutting maar is dat notarieel vast gelegd en recht van voet of kruip pad.
De andere kant heeft geen recht op kruip of voetpad. Maar deze hebben brutaal weg een provisorische deur in gemaakt en dat willen wij niet. Kunnen wij dit verbieden? Reactie infoteur, 02-04-2013
Als ik het goed begrijp is de steeg jullie eigendom. In dat geval hebben de aangrenzende buren een recht van overpad nodig om de steeg als (uitgangs)weg te mogen betreden. Een recht van overpad wordt bij notariële akte of door middel van verjaring gevestigd. Zoals u zegt is er bij de ene kant geen sprake van een notariële akte. En indien het gebruik niet al een aantal jaar aan de gang is, is er ook nog geen sprake van verjaring. U kunt de andere kant dus verbieden dat zij gebruik maken van uw steeg. En in het kader daarvan ook vriendelijk verzoeken de schutting in oude staat zonder provisorische deur te herstellen.

Alf Reinders, 23-03-2013 22:14 #8
Hallo,
Mijn achtererf grenst rondom (links, rechts, achter) aan de tuin van de buren.
De verloop van mijn achtertuin liep van o naar 1meter over 40meter, nu heb ik mijn tuin laten afgraven dat er geen niveau verschil meer is.
Ik heb rondom een muur gemetseld van 1meter, plusminus 0,3meter van de erfgrens.
Mijn vraag, hoe hoog mag ik die muur optrekken 2meter of 3meter, waar wordt nu gemeten?
B.V.D.
Vriendelijke groet Reactie infoteur, 02-04-2013
Op plekken waar de hoogte van de aanliggende percelen van elkaar verschillen mag de hoogte van de schutting vanaf het hoogste perceel gemeten worden. In de meeste gemeentes kunt u vergunningsvrij een schutting van 2 meter hoog plaatsen.
Op de plaatsen waar de schutting ter hoogte vanaf 2 meter, gemeten van de hoogte van het perceel buren geen 2 meter is, kunt u door bouwen. Echter, omdat u vanaf uw eigen perceel dan al een schutting van 2 meter heeft staan, dient u voor het bijbouwen een vergunning bij de gemeente aan te vragen.
Gemeten vanaf u eigen perceel kunt u dus een muur van 2 meter plaatsen. Deze muur kan hoger opgetrokken worden, voor zover gemeten van het hogere perceel van de buren, deze onder de 2 meter is. Echter, hiervoor heeft u een vergunning benodigd.

Theo E., 12-03-2013 12:37 #7
Wij willen een schutting/scheiding plaatsen tussen onze nieuwbouw woning en de nieuwbouwwoning naast ons. Volgens onze kennis komen de kosten voor het plaatsen van deze schutting aan beide partijen (wij en buren) voor gelijke delen toe. De woning naast ons is nog niet verkocht. Kunnen wij deze kosten verhalen/ declareren bij de opdrachtgever van de nieuwbouwwoningen? Reactie infoteur, 16-03-2013
Op grond van artikel 5:49, lid 1, Burgerlijk Wetboek, kan ieder der eigenaars van aangrenzende erven te allen tijde vorderen dat de andere eigenaar ertoe meewerkt, dat op de grens van de erven een scheidsmuur van twee meter hoogte wordt opgericht, voor zover de plaatselijke verordening de wijze of hoogte niet anders regelt. De eigenaars dragen in kosten van de afscheiding voor gelijke delen bij.
Dus als de opdrachtgever reeds het huis in eigendom heeft, dan kunnen de kosten (voor zover er geen plaatselijke verordeningen zijn die anders wijzen) op hen verhaald worden. Heeft het opdrachtgever het huis nog niet in eigendom, dan kunnen de kosten op d e persoon die het huis wel in eigendom heeft verhaald worden.
Let wel op, artikel 5:49, lid 1, Burgerlijk Wetboek geldt alleen als de schutting op de erfgrens wordt gebouwd. Dit heeft het gevolg dat de aangrenzende buren mede eigenaar van de schutting worden. Daarvan dient men wel bewust te zijn. Dit is ook tegelijkertijd de reden waarom zijn ook in de kosten mee dienen te dragen.

G. Koot, 06-03-2013 05:27 #6
Hai, waar haal ik de hoogte vandaan? Is dat de onderkant van de deur of van de openbareweg? Mijn tuin loop flink af naar de stoep. Of moet ik trapgewijs naar beneden? Gr Reactie infoteur, 07-03-2013
Ondanks dat de hoogte verschilt, kunt u meten vanaf het eigen terrein en niet vanaf de lagere openbare weg.

A. Schilder, 09-02-2013 11:52 #5
Mijn buren hebben een schutting op een tuinmuur geplaatst ( alles is zijn eigendom ) hij heeft de lelijke kant van het schut naar ons erf geplaatst ( donkerbruin betonplex ) mag dit zomaar?

vr. gr. A. Schilder Reactie infoteur, 07-03-2013
Dat is erg vervelend, maar is wellicht niet zo hinderlijk dat het verboden is. Mocht de schutting niet op de erfgrens staan, dan kunt u vorderen dat de buurman meewerkt aan het plaatsen van een scheidsmuur op grond van artikel 49 Boek 5 Burgerlijk Wetboek. Een nieuwe schutting zou het zicht op de lelijke huidige schutting weg kunnen nemen.

Badavo, 21-11-2012 12:43 #4
Wij zijn er helaas met onze buren niet uitgekomen over een nieuwe schutting en nu hebben zij op eigen grond een schutting tegen de schutting op de erfgrens gezet. Vindt ik prima maar daarvoor heeft hij wel de planken aan zijn kant weggehaald van de oude schutting waardoor wij door de oude schutting heen kijken tegen de nieuwe aan. Mag dit zomaar? Reactie infoteur, 01-12-2012
Als de oude schutting zich achter de erfgens op de grond van de buurman bevind kunt u er niet veel aan doen. Staat de oude schutting echter op de erfgrens, zoals ik uit uw verhaal begrijp, dan is de schutting gemeenschappelijk. Aanpassingen aan de schutting dienen dan ook in gemeenschappelijk overleg te geschieden. Vind er geen voorafgaand overleg plaats, dan zou u de buurman omdat de schutting gemeenschappelijk is, vriendelijk doch dringend verzoeken de planken terug te plaatsen.

Kw, 19-10-2012 10:03 #3
Onze buren (met wie we een goede relatie hebben en dat wil ik graag zo houden) plaatsen een schutting tussen onze vrijstaande woningen door. De afstand van de schutting tot mijn grote keukenraam (raam boven ons aanrecht) is heel klein (ongeveer 1,5 mtr.) en ik vroeg mij af of daar ook regels voor gelden. Ik heb straks natuurlijk erg weinig licht meer in de keuken en volgens mij komt de schutting dan echt op je af. Hoe kan ik hier het beste mee om gaan? Reactie infoteur, 11-11-2012
Het staat de eigenaar van een erf vrij om zijn erf af te sluiten door middel van een schutting. Beroep op hinder vanwege het weg nemen van (veel) daglicht zou eventueel wel een verweer hier tegen kunnen zijn.

Michael, 04-08-2012 11:01 #2
Onze buren hebben een schutting geplaatst van maar liefs 3, 30 hoogte we zien nu helemaal niks meer, ik ga deze week navragen of dit zomaar kan.Hij heeft een koophuis en wij een huurhuis Reactie infoteur, 05-08-2012
Een schutting met een hoogte van 3,3 meter overschrijdt ruim de vergunningsvrije hoogte van 2 meter. Indien uw buren geen vergunning voor hun schutting hebben zal de schutting verwijderd moeten worden. De verlening van vergunningen worden in de regionale/plaatselijke krant gepubliceerd. Bij de afwezigheid van een vergunning kunt u de gemeente tippen. Het feit dat u een huurhuis heeft en uw buren een koophuis maakt voor uw rechten qua schutting niet uit.

Marten de Vries, 21-04-2012 20:32 #1
Onze buren hebben zonder overleg per 20-04-2012 een schutting van 1,80 m hoog op 13 cm van de perceelscheiding geplaatst. Vraag: wat is BW technisch de juiste afstand vanaf de scheidingslijn. In het BW staat voor heesters en heggen 0,50 cm en bomen 2 mtr. vanauit gewoonte recht kan hier plaatselijk vanaf geweken worden. Wat is de juiste afstand van een deels stenen en deels houten schuuting. En zijn er brandvoorschriften waaraan voldaan moet worden. De schutting neemt ook licht weg. Ik voorzie daardoor op korte termijn een algengroei op de oprit. Kan ik hiervoor een claim indienen. De schutting brengt claustrofobische klachten, wat kan ik hier mee? Reactie infoteur, 02-05-2012
Men is bevoegd een schutting ter hoogte van 2m neer te zetten. BW technisch is er geen juiste afstand vanaf de scheidslijn voor het plaatsen van een schutting. Men mag de schutting namelijk ook op de scheidslijn zelf zetten. Ik ga er vanuit dat qua gewoonterecht hier niet anders over gedacht wordt. Derhalve is gewoonterecht moeilijk te toetsen. Indien de schutting dusdanig zoveel licht weg neemt dan is er een wellicht een beroep op hinder mogelijk. Een claim voor de algengroei zie ik niet slagen. Algengroei is net zoals het vallen van bladeren een natuurlijk verschijnsel dat men dient te dulden. Inhoeverre een beroep op claustrofobische klachten slaagt weet ik niet, maar ik zie er niet veel heil in. Alleen een beroep op hinder wegens het wegnemen van licht zie ik eventueel slagen: uiteraard is dit afhankelijk van de ernst.

Infoteur: Leveen
Gepubliceerd: 20-05-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Reacties: 105
Schrijf mee!