Met een joint op ook rijontzegging: autorijden en drugs
Een joint roken en dan binnen 3 uur in de auto gaan zitten, wordt binnenkort net zo hard bestraft als rijden onder invloed. Dus het roken van een joint kan al een rijontzegging opleveren. En het gebruik van cocaïne en autorijden? Dan moet je zeker 6 uur wachten voordat je kunt autorijden. Autorijden en het gebruik van verdovende middelen: net zo strafbaar als rijden onder invloed van alcohol.
Met een joint op achter het stuur is net zo strafbaar als rijden onder invloed van alcohol
In augustus 2011 is er een wetsonderwerp in de maak waarbij het rijden onder invloed van verdovende middelen net zo strafbaar wordt gesteld als het rijden onder invloed van alcohol. Overigens was het altijd al strafbaar om onder invloed van verdovende middelen te rijden, maar nu zijn echt de waarden opgesteld waarbij iemand strafbaar wordt gesteld.
Geen nulwaarde voor drugsgebruik in het verkeer, maar grenswaarden
De Raad van Korpschefs had graag gezien dat het gebruik van verdovende middelen in het verkeer helemaal op nul werd gesteld. De regering denkt daar anders over en heeft bepaald dat het om grenswaarden gaat. Dit is precies hetzelfde als bij alcoholgebruik en verkeersdeelname.
Hoeveelheid microgram drugs bepaalt of iemand nog mag autorijden
In het nieuwe wetsontwerp staat hoeveel microgram alcohol iemand nog in zijn bloed mag hebben om een auto te mogen besturen. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt in de verschillende drugsoorten. De waarden zijn:
- Cannabis - maximaal 3.0 microgram van het werkzame bestanddeel thc per liter bloed
- Cocaïne – hoogstens 50 microgram van de werkzame stof
- XTC – hoogstens 50 microgram van de werkzame stof
Waarom geen nulwaarde voor gebruik van drugs in het verkeer?
Er is niet voor een nulwaarde voor het gebruik van drugs tijdens verkeersdeelname gekozen, omdat drugs vaak nog lang in het bloed aanwezig blijven, terwijl de drug wel al is uitgewerkt. Bij een nul limiet zouden veel mensen op de bon worden geslingerd, terwijl ze mogelijk de vorige dag drugs hebben gebruikt.
Is de grens voor druggebruik in het verkeer heel duidelijk?
In feite is de grens voor druggebruik in het verkeer niet heel duidelijk. Voor alcohol is dat al niet heel duidelijk aan te geven. Er wordt wel altijd aangegeven dat iemand met 2 glazen alcohol op nog mag autorijden, maar iemand die niet veel gegeten heeft, die ziek is of heel moe is, zit met 2 glazen ook al boven die grens. Bovendien blijft ook voor autorijden onder invloed van alcohol het feit dat een verzekering niet uitkeert bij een ongeval als iemand drank heeft gedronken. Zelfs niet als diegene niet schuldig is aan het ongeval. Maar bij drugs is dat nog moeilijker te bepalen. De ene joint is bijvoorbeeld de andere niet, omdat er in de ene soort cannabis veel meer thc zit dan in de andere soort.
Voor de gebruiker is niet uit te rekenen of hij al mag autorijden met verdovende middelen in het lichaam
Voor de gewone gebruiker is niet uit te rekenen hoeveel van de werkzame stof hij of zij nog in het lijf heeft en of hij of zij al mag autorijden. Het Trimbos Instituut heeft dat werk daarom gedaan en heeft uitgerekend dat iemand na ongeveer 3 uur na het roken van 1 joint weer aan het verkeer zou mogen deelnemen. Bij cocaïnegebruik moet iemand zeker 6 uur wachten, voordat hij weer in de auto mag rijden.
Steeds hogere boetes als iemand twee keer wordt betrapt op het rijden onder invloed van verdovende middelen
De overheid wil eigenlijk liever dat er helemaal niet autogereden wordt als iemand verdovende middelen heeft gebruikt. Daarom wordt nu gewerkt aan een sanctielijst voor mensen die de regels toch overtreden. Zij kunnen op steeds zwaardere boetes rekenen. Wie twee keer in vijf jaar wordt betrapt op het rijden onder invloed van verdovende middelen raakt zijn rijbewijs kwijt. Dat krijgt de persoon in kwestie pas terug, als hij weer opnieuw rijexamen heeft gedaan.
Geen ademtest, maar een speekseltest bij politiecontrole op druggebruik in het verkeer
Wie wordt aangehouden en verdacht van het rijden onder invloed van verdovende middelen, moet meedoen aan een speekseltest. Is die positief, dus wordt er drugs aangetroffen, dan volgt een bloedtest. Die test bepaalt hoeveel verdovende middelen iemand in zijn bloed heeft zitten en of dat strafbaar is.