Soorten eiwitten

Soorten eiwitten Eiwitten of proteïnen vormen een groot deel van alle biologische moleculen, die uit ketens van aminozuren bestaan. Eiwitten zijn voor iedereen essentieel en zijn er in alle soorten en maten, al naar gelang de functie die ze hebben. Dit artikel behandelt een aantal eiwitten.

Receptoreiwitten

Receptoreiwitten zijn speciale eiwitten. Ze bevinden zich in celmembranen en sommige typen reageren met antistoffen, andere met met hormonen. Receptoreiwitten zorgen ervoor dat een hormoon zich kan binden aan de eiwitten zelf en in de juiste cellen komt. Dit is het geval bij bijvoorbeeld HLA eiwitten. Deze eiwitten vormen een hoofdonderdeel van het immuunsysteem. De eiwitten komen in principe op het oppervlak van alle lichaamscellen voor en ieder mens heeft een eigen combinatie hiervan. De eiwitten van het HLA-systeem werken als presenteerblaadjes waarop kleine stukjes eiwit (peptiden) worden aangeboden aan T-lymfocyten. Deze peptiden zijn afbraakproducten van de eiwitten die in de cel zitten en vormen zo een afspiegeling van de in de cel aanwezige eiwitten.

Enzymen

Enzymen zijn eiwitten die chemische reacties katalyseren. Veel enzymsoorten zijn werkzaam binnen de cel en katalyseren daar stofwisselingsprocessen: het opbouwen van moleculen vanuit kleinere moleculen en het afbreken van moleculen tot kleinere moleculen. Het speekselenzym amylase bijvoorbeeld, breekt grote moleculen (zetmeel) af. Afhankelijk van de plaats waar amylase inwerkt ontstaan er disachariden (maltose), kleinere polysachariden en glucose (monosacharide). Met het speekselslijm worden kleine voedseldeeltjes weer aan elkaar geplakt.

Structuureiwitten

Structuureiwitten zijn eiwitten die model geven aan cellen en weefsels. Binnen de cel in het cytoplasma vormen structuur eiwitten het celskelet. Ook de eiwitten binnen de chromosomen, de histonen, waaromheen het DNA is opgerold, zijn in principe structuur-eiwitten.

Transporteiwitten

Transporteiwitten spelen een rol bij het vervoer stoffen binnen het lichaam. Bekende voorbeelden zijn de eiwitten hemoglobine en myoglobine die een rol spelen bij het transport van O2 en CO2. Maar ook de celmembraan bevat transporteiwitten, bijvoorbeeld de Natrium-Kalium-pomp. Zij zorgen voor een goed verloop van de rustpotentiaal en de actiepotentiaal bij neuronen.

Plasma-eiwitten

Plasma-eiwitten zijn eiwitten in die zich bevinden in het bloedplasma. Plasma-eiwitten veroorzaken de colloïd-osmotische waarde van het bloed voor de resorptie van weefselvloeistof in de haarvaten. Sommige plasma-eiwitten binden en transporteren stoffen zoals metalen, vitaminen, vetten en hormonen. Een aantal plasma-eiwitten, zoals fibrinogeen, is betrokken bij de bloedstolling.

Anti-stoffen

Een antistof is een stof die een rol speelt in het afweersysteem, ookwel immunoglobulinen genaamd. Het kan zich hechten aan één specifiek type antigeen. Antigenen zijn membraan-eiwitten, waar cellen en virussen aan herkend kunnen worden. Antistoffen worden gemaakt door plasmacellen (witte bloedcel). Ze komen in het bloed terecht en kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat lichaamsvreemd bloed (van een bepaalde andere bloedgroep) gaat klonteren.

Lees verder

© 2007 - 2020 Victorho, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Spieren; bouw van skeletspierenHet menselijk lichaam heeft 660 skeletspieren. Elke skeletspier in het lichaam brengt specifieke delen van het lichaam i…
Het pepsine-enzymHet pepsine-enzymPepsine, ook wel peptase genoemd, is een enzym dat in de maag eitwitmoleculen splitst. Naast het pepsine-enzym zijn er n…
Inspanningsfysiologie; eiwitten en sportEiwitten bestaan uit aan elkaar gekoppelde aminozuren. Deze aminozuren zijn met peptidebindingen aan elkaar gekoppeld. E…
Ziekteverwekker: PrionZiekteverwekker: PrionEen prion (proteinaceous infectious particle) is een infectieus eiwitdeeltje dat in defecte vorm de verwekker is van enk…

Giftige stof: Strychnine (vergiftiging)Giftige stof: Strychnine (vergiftiging)Strychnine is een witte, reukloze, zeer bittere maar ook zeer giftige stof. Strychnine is een voorbeeld van een gif dat…
Vetten en oliënVetten en oliënWe letten momenteel erg op wat we eten. Zit er veel vet in? Of juist niet? En zijn de vetten verzadigd of onverzadigd? E…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Soorten eiwitten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Victorho
Laatste update: Juli 2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Scheikunde
Special: Enzymen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!