Giftige stof: Strychnine (vergiftiging)

Giftige stof: Strychnine (vergiftiging) Strychnine is een witte, reukloze, zeer bittere maar ook zeer giftige stof. Strychnine is een voorbeeld van een gif dat bewegingen onmogelijk maakt. Bij het ademen gebruiken we een heleboel spieren, een groot risico dus dat dit gif met zich meebrengt is daarom ook ademhalingsstilstand. Vanuit zenuwcellen kan het stofje het zenuwstelsel beïnvloeden. Ons lichaam kan, mits niet in een te hoge dosis, Strychnine afbreken.

Strychnine vergiftiging

Strychnine heeft een verwoestende werking in het ruggenmerg, vandaar dat men kan overlijden aan een strychnine vergiftiging. Daar barst het van de zenuwen, die van de hersenen naar de spieren lopen. Zenuwen zijn draden die minuscule elektrische stroompjes geleiden. In het ruggenmerg worden de stroompjes over alle beschikbare draden verdeeld. Hier zijn dus veel verbindingen, oftewel synapsen. Er zitten smalle spleten tussen twee zenuwuiteinden: de synapsspleet.

Overdracht van signalen tussen zenuwcellen

Als een stroompje bij de synaps aankomt, maakt de zenuw een neurotransmitter aan. Dat is een stof die vliegensvlug naar de overkant van de synapsspleet gaat, naar de uitloper van de andere zenuw. Daardoor wordt die geactiveerd, en de stroom kan verder naar de spier gaan. Om nu te voorkomen dat een spier altijd aangespannen blijft, wordt een andere neurotransmitter gemobiliseerd: glycine. Die zwemt ook naar de overkant van de synapsen, en heeft daar een dempende werking. De stroom stopt, en de spier kan weer ontspannen.

Strychnine: effect stof op zenuwstelsel en spieren

Tenzij de synaps vergiftigd is met strychnine. Want dan zijn de zenuwuiteinden ongevoelig voor de glycine, en blijven de spieren aangespannen. De verschijnselen merk je al naar een kwartier. Het gezicht verstart omdat de gelaatsspieren blijvend samentrekken. Steeds meer spieren spannen zich, zodat je in de vreemdste bochten kronkelt. De krampen gaan steeds langer duren en volgen elkaar ook sneller op. De bloeddruk gaat omhoog, de pols is amper nog te tellen.

Vergiftiging overleven

Een klein geluk is dat het lichaam strychnine redelijk snel afbreekt. Dus voordat het lichaam uitgeput raakt of voordat de ademhalingsspieren verkrampen, kan het gif zijn werking verliezen zodat je het overleeft. Dit gif is minder giftig dan botuline (merknaam Botox).
© 2007 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Giftige stof: Botuline toxine (botox)Giftige stof: Botuline toxine (botox)Veruit het giftigste gif dat men kent is botuline. Er schijnen mensen aan hun eind gekomen te zijn nadat ze hun vinger h…
Tetanus bij honden: symptomen, diagnose en behandelingTetanus bij honden: symptomen, diagnose en behandelingTetanus kan ook honden treffen. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie 'clostridium tetani'. Die gedijt onder meer…

Water: behandeling en zuiveringWater: behandeling en zuiveringWaterbehandeling is een sector in groei. Slechts een vijfde van wereldbevolking heeft momenteel voldoende zuiver water.…
Soorten eiwittenSoorten eiwittenEiwitten of proteïnen vormen een groot deel van alle biologische moleculen, die uit ketens van aminozuren bestaan. Eiwit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Double M, Flickr (CC BY-2.0)
  • Artikel Quest Magazine (2005) over giffen.
  • Wikipedia 'strychnine'-pagina.
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 23-01-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Scheikunde
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.