Kalium: een zeer onedel metaal
Met stoffen heb je in het dagelijkse leven erg vaak te maken. Veel stoffen zijn vrij verkrijgbaar waarbij je bijvoorbeeld aan een eitje kan denken. Kalium is echter alleen verkrijgbaar voor wetenschappelijke doeleinden en educatie. Maar wat is Kalium nu eigenlijk?
Ontdekt
Kalium is ontdekt in het jaar 1807 door ene Humphry Davy. Dit ontdekken ging echter niet gemakkelijk. Hij gebruikte namelijk elektrolyse, hierbij wordt door middel van elektrische stromen verbindingen ontleed tot elementen. De naam voor deze stof komt uit de Arabische taal en werd ook voor Natrium gebruikt.
Stofeigenschappen
Kalium komt in de open natuur maar weinig voor wat komt door de hoge radioactiviteit en het feit dat het een zeer onedel materiaal is, hij kan dus niet al te lang in de buitenlucht ‘overleven’. De stof komt haast alleen maar voor als zouten waar kaliumnitraat een voorbeeld van is.
Bruikbaarheid
Kalium wordt voor verschillende dingen gebruikt:
- Het gebruik bij executies, kalium staat er o.a. bekend dat het je hart kan verstoren en uiteindelijk laten stoppen.
- Zorgt voor kleur, groei en weerstand ziekten van de plant.
- Ook zijn ze belangrijk voor de transport in cellen.
Kalium komt nooit los in de natuur voor zonder koppeling met een ander element, dit is zoals eerder genoemd in verband met de hoge reactie op water en zuurstof. Ook is het geen materiaal dat vaak wordt gebruikt voor materialen zoals een bank aangezien het niet zonder koppeling met een ander element kan bestaan. Zuiver Kalium moet dan ook veilig worden bewaard, lucht en zeker water vrij.
Weetjes over kalium
- Kalium wordt samen met Natrium gebruikt in kerncentrales voor het opwekken van stroom.
- Bij aanraking met water reageert kalium extreem heftig en begint het water haast meteen te koken.
- In het lichaam kan je niet zonder maar te veel is ook niet goed. Beide veroorzaakt ziekten. Kalium regelt de watertoevoer in het lichaam.
- De aardkorst bestaat uit ongeveer twee procent uit Kalium.
- Het wordt geadviseerd om dagelijks 1875-5625 mg binnen te krijgen?