Zacht water zonder kalk: energiebesparing

Water waar kalk in zit zorgt voor meer energieverbruik. Bovendien heb je met hard water ook veel meer shampoo, wasmiddelen en zeep nodig. Hard water met veel kalk is dus gewoon duur. En hard water met veel kalk is er best veel in Nederland.

De voordelen van zacht water

Zacht water heeft flink wat voordelen boven hard water waar veel kalk in zit. Dit zijn onder andere:
 • Geen kalkstrepen meer
 • Geen doffe kranen meer
 • Er kan veel minder zeep worden gebruikt
 • Er kan veel minder wasmiddel worden gebruikt
 • Er kan veel minder shampoo worden gebruikt
 • Elektrische apparaten gaan veel langer mee als er zacht water wordt gebruikt
 • Er is minder energieverbruik door zacht water te gebruiken

Hoe hard is het water in Nederland?

In Nederland komt er over het algemeen hard water met veel calcium en magnesium uit de kraan. Alle waterbedrijven leveren water met een hardheid van tussen de 5,6 en 14 dH. Gemiddeld is de hardheid 9 dH. Dit is een gemiddelde hardheid. De benaming dH staat voor Duitse graden,

Wat is hard water?

De hardheid van water wordt gevormd door de hoeveelheid kalk en magnesium die in het water is opgelost. De hardheid is in Nederland heel divers. In sommige streken is het water veel zachter dan in andere streken. Dit komt omdat het water uit verschillende bronnen komt. Wel moet elk water qua hardheid aan bepaalde normen voldoen. De hardheid moet tussen 5,6 dH en 14 dH liggen.
 • 0 tot 4 dH = heel zacht water
 • 4 tot 8 dH = zacht water
 • 8 tot 12 dH = gemiddeld water
 • 12 tot 18 dH = vrij hard water
 • 18 tot 30 dH = hard water

Geld besparen met zacht water

Het koken van water in een waterkoker waar al kalkaanslag in zit van zon 3 millimeter betekent dat het apparaat 15 procent harder moet werken om het water te laten koken. En dat betekent ook dat er 15 procent meer aan energiekosten moet worden betaald.

Zacht water: minder wasmiddelen nodig en minder schoonmaakmiddelen

Zacht water heeft echt als effect dat je veel minder schoonmaakmiddelen of persoonlijke verzorgingsmiddelen hoeft te gebruiken. Wie zacht water heeft en hetzelfde wasmiddel in de wasmachine gooit als bij hard water krijgt veel te veel schuim. Dat geldt ook voor het gebruik van shampoo of andere schoonmaakmiddelen.

Water zachter maken met een waterontharder

Om water zachter te maken zijn er tegenwoordig grote en kleinere waterontharders in de handel. Die varieren van apparaten die op de kraan kunnen worden gezet tot apparaten die al het water dat een woning binnenkomt zuivert.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kalkaanslag op uw sanitair voorkomen en verwijderenKalkaanslag is een veel voorkomend probleem op sanitair. Wastafels, douches, kranen en toiletpotten hebben veel te lijde…
Kalk in drinkwater, schadelijk?Kalk in drinkwater, schadelijk?Kalk in drinkwater: is dit schadelijk voor de gezondheid? Het aanwezige kalk in ons water veroorzaakt vaak een kalkaansl…
Waterontharder: gebruik maken van waterontkalkersWaterontharder: gebruik maken van waterontkalkersDe prijs voor een waterontharder hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn verschillende manieren waarop de kosten laag geho…
Waterontharder goed voor apparatuurHard leidingwater leidt tot kalkafzetting op sanitair, leidingen, keramiek, chroom en andere materialen. De hardheid van…

Scheikunde - De soorten bindingen en stoffenIn dit artikel worden de verschillende stoffen en bindingen in de scheikunde toegelicht. Welke stof heeft welke binding?
Bronnen en referenties
 • Friesch Dagblad Vitens Aquacombi
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Scheikunde
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.