White holes misschien wel aan de wieg van ons universum?
Een object dat materie de ruimte in spuwt. En misschien wel aan de wieg van ons universum stond. Met zijn vele mysteries een zeer interessant onderwerp in de astronomie. Maar bestaan er witte gaten of hebben ze ooit bestaan of zullen deze monsters voor altijd theoretisch blijven? Voor de antwoorden moeten we misschien zelfs wel verder kijken dan ons eigen universum!
Wat je moet weten
Voor je begint met het lezen van dit artikel is er kennis nodig over zwarte gaten. Als je dit nog niet hebt, raad ik je aan het volgende artikel te lezen over
Zwarte gaten.
Wat is een wit gat / white hole?
Een wit gat is eigenlijk een zwart gat maar dan in zijn achteruit. Een wit gat slurpt dus niet alles op wat in zijn buurt komt maar schiet materie de ruimte in. Waar een zwart gat dus materie vernietigd creëert een wit gat materie. De andere tegenstelling is het binnengaan van een wit gat. Een wit gat heeft een punt van singularity en ook een event horrizon. Bij een zwart gat is de event horrizon het punt waar zelfs licht niet meer kan ontsnappen, bij een wit gat is dit juist het punt waar zelfs licht niet binnen kan dringen. Het is dus onmogelijk om van buitenaf in een wit gat te komen.
Volledig theoretisch
Witte gaten zijn tot nu toe nog volledig theoretisch. Volgens de theorie van Einstein is er ruimte voor witte gaten en is het dus mogelijk dat ze bestaan. Er zijn echter nog nooit waarnemingen gedaan van witte gaten en er zijn nog geen aanwijzingen voor het bestaan van een wit gat. Maar alleen al de aanwezigheid van het idee, dat witte gaten bestaan maakt ze tot zeer imponerende objecten waarvan je gedachtes op hol slaan.
Was de big bang een wit gat?
De
Big Bang begon vanuit een punt het zogenoemde point of singularity. Dit punt heeft een oneindig grote massa en is voor de mens op het moment dus nog niet te begrijpen. Vanuit dit punt is ons gehele universum ontstaan. Een wit gat heeft net als de Big Bang in zijn centrum een singularity. Hierdoor wordt door veel wetenschappers overwogen dat de Big Bang een wit gat is. Maar als dit zo is, is er nog maar een kleine kans dat wij de enige zijn. Wat dus zal betekenen dat we leven in een zogenoemd
multiversum met meerdere universums. Er wordt zelfs gedacht dat er continu Big Bangs zijn, en er dus ook ongelofelijk veel universums zijn. Elk van deze Big Bangs zou beginnen met een wit gat dat op extreme wijze uitzet. Er is echter nog geen sterk bewijs gevonden dat de Big Bang een wit gat was. Daarnaast zijn er nog meer theorieën over de Big Bang die ook overwogen moeten worden, voor we concluderen dat de Big Bang een wit gat was. Maar voor bewijs zullen we waarschijnlijk verder moeten kijken dan ons eigen universum. Aangezien we daar opzoek kunnen gaan naar andere universums.
De stabiliteit van een wit gat
De theorieën over witte gaten maken duidelijk dat sommige soorten witte gaten zeer onstabiel zijn. Deze zullen voor korte tijd enorme hoeveelheden materie uitspuwen maar vervolgens instorten en een zwart gat vormen. Zelfs deze witte gaten zijn waarschijnlijk in staat een universum te creëren wat dus ook weer aansluit op het idee van een multiversum.
Zo zijn er nog veel dingen onbekend over witte gaten en zijn ze tot nu toe volledig theoretisch. Maar niet lang geleden gold dit ook voor zwarte gaten. We zijn al vaker verrast door dingen die we aanvankelijk niet voor mogelijk hielden en dit zal blijven gebeuren. Zo zal ons universum nog veel verassingen voor ons in petto hebben.