White holes misschien wel aan de wieg van ons universum?

White holes misschien wel aan de wieg van ons universum? Een object dat materie de ruimte in spuwt. En misschien wel aan de wieg van ons universum stond. Met zijn vele mysteries een zeer interessant onderwerp in de astronomie. Maar bestaan er witte gaten of hebben ze ooit bestaan of zullen deze monsters voor altijd theoretisch blijven? Voor de antwoorden moeten we misschien zelfs wel verder kijken dan ons eigen universum!

Wat je moet weten

Voor je begint met het lezen van dit artikel is er kennis nodig over zwarte gaten. Als je dit nog niet hebt, raad ik je aan het volgende artikel te lezen over Zwarte gaten.

Wat is een wit gat / white hole?

Een wit gat is eigenlijk een zwart gat maar dan in zijn achteruit. Een wit gat slurpt dus niet alles op wat in zijn buurt komt maar schiet materie de ruimte in. Waar een zwart gat dus materie vernietigd creëert een wit gat materie. De andere tegenstelling is het binnengaan van een wit gat. Een wit gat heeft een punt van singularity en ook een event horrizon. Bij een zwart gat is de event horrizon het punt waar zelfs licht niet meer kan ontsnappen, bij een wit gat is dit juist het punt waar zelfs licht niet binnen kan dringen. Het is dus onmogelijk om van buitenaf in een wit gat te komen.

Volledig theoretisch

Witte gaten zijn tot nu toe nog volledig theoretisch. Volgens de theorie van Einstein is er ruimte voor witte gaten en is het dus mogelijk dat ze bestaan. Er zijn echter nog nooit waarnemingen gedaan van witte gaten en er zijn nog geen aanwijzingen voor het bestaan van een wit gat. Maar alleen al de aanwezigheid van het idee, dat witte gaten bestaan maakt ze tot zeer imponerende objecten waarvan je gedachtes op hol slaan.

Was de big bang een wit gat?

De Big Bang begon vanuit een punt het zogenoemde point of singularity. Dit punt heeft een oneindig grote massa en is voor de mens op het moment dus nog niet te begrijpen. Vanuit dit punt is ons gehele universum ontstaan. Een wit gat heeft net als de Big Bang in zijn centrum een singularity. Hierdoor wordt door veel wetenschappers overwogen dat de Big Bang een wit gat is. Maar als dit zo is, is er nog maar een kleine kans dat wij de enige zijn. Wat dus zal betekenen dat we leven in een zogenoemd multiversum met meerdere universums. Er wordt zelfs gedacht dat er continu Big Bangs zijn, en er dus ook ongelofelijk veel universums zijn. Elk van deze Big Bangs zou beginnen met een wit gat dat op extreme wijze uitzet. Er is echter nog geen sterk bewijs gevonden dat de Big Bang een wit gat was. Daarnaast zijn er nog meer theorieën over de Big Bang die ook overwogen moeten worden, voor we concluderen dat de Big Bang een wit gat was. Maar voor bewijs zullen we waarschijnlijk verder moeten kijken dan ons eigen universum. Aangezien we daar opzoek kunnen gaan naar andere universums.

De stabiliteit van een wit gat

De theorieën over witte gaten maken duidelijk dat sommige soorten witte gaten zeer onstabiel zijn. Deze zullen voor korte tijd enorme hoeveelheden materie uitspuwen maar vervolgens instorten en een zwart gat vormen. Zelfs deze witte gaten zijn waarschijnlijk in staat een universum te creëren wat dus ook weer aansluit op het idee van een multiversum.

Zo zijn er nog veel dingen onbekend over witte gaten en zijn ze tot nu toe volledig theoretisch. Maar niet lang geleden gold dit ook voor zwarte gaten. We zijn al vaker verrast door dingen die we aanvankelijk niet voor mogelijk hielden en dit zal blijven gebeuren. Zo zal ons universum nog veel verassingen voor ons in petto hebben.
© 2014 - 2024 Infonees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lethal white syndromeLethal white syndromeHet lethal white syndrome, ook wel white foal syndrome genoemd, is een genetische fout die ervoor zorgt dat je veulen bi…
White wash meubelen is modeWhite wash meubelen is modeWhite wash is duidelijk in de mode en worden de meubelen niet als zodanig gekochte, dan maken we de meubelen waar we op…
Disney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteDisney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteMickey Mouse in Black and White is een collectie met filmpjes van Mickey Mouse in het zwart-wit. Deze filmpjes zijn gema…
Tanden bleken/tanden bleachen met Magic WhiteTanden bleken/tanden bleachen met Magic WhiteDankzij Magic White kan je tegenwoordig je tanden bleken (tanden bleachen) in minder dan een half uur tijd en dit zonder…

Nevels, het pracht en praal van ons universumNevels, het pracht en praal van ons universumNevels, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Ieder heeft weer zijn eigen kenmerken en duur van leven. De een staat v…
Supernova's, de dood van grote sterrenDe dood van grote sterren is niet iets wat stilletjes gebeurd. De dood van grote sterren is letterlijk en figuurlijk een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/White_hole
  • https://www.youtube.com/watch?v=P1OBL5J_n98
Infonees (13 artikelen)
Laatste update: 08-01-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Sterrenkunde
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.