Gebruikerservaring Sky-Watcher Explorer 750/150 telescoop

Inhoud
De Sky-Watcher Explorer spiegeltelescoop
De Newton-telescoop voelt bij het uitpakken uit de doos prettig en solide aan. De metalen buis is glanzend zwart van kleur welke mooi contrasteert met de brede witte banden waar de spiegels in gemonteerd zijn en de witte buisringen. De brandpuntsafstand van de telescoop bedraagt 750 mm en de primaire parabolische spiegel heeft een diameter van 150 mm, oftewel 6 inch. Dit maakt dat de telescoop een kleine brandpuntsafstand van F5 heeft, en daardoor is deze vooral geschikt voor ‘deepsky’ waarnemingen en fotografie, en niet zozeer voor planeetwaarnemingen. De primaire parabolische spiegel is stevig gemonteerd en kan met stevige stelschroeven worden bijgesteld. De vier bladen of spikes waarmee de secundaire spiegel voorin de telescoop is bevestigd zijn flinterdun en toch zeer stevig, deze spikes zitten ook weer met vier stevige stelschroeven vast. Dat de spikes dun zijn heeft als voordeel dat er zo nog meer licht in de telescoop kan vallen, goedkope spiegeltelescopen hebben vaak dikkere spikes.PS, de inleidingsfoto van dit artikel dient slechts ter illustratie en betreft niet de 750/150 telescoop maar een goedkopere 114 mm Newton-telescoop van Sky-Watcher
De 2-inch focusbuis
Het mooiste onderdeel van de telescoop is misschien wel de stevige focusinrichting, er kan met gemak een zware spiegelreflexcamera aan bevestigd worden. De focuswieltjes draaien prettig. De focusinrichting beschikt zowel over een 2-inch focusbuis als een 1,25-inch focusbuis. Niet iedere beginner weet dat het alleen de duurdere telescopen zijn die een 2-inch focusbuis bevatten, goedkope versies hebben alleen een 1,25-inch en deze is vaak niet stevig genoeg om een zware camera te kunnen dragen. In de 2-inch focusbuis van deze telescoop zit een 2-inch ‘nosepiece’, waarin vervolgens een 1,25 inch focusbuis met schroefdraad is bevestigd. De nosepiece kan gebruikt worden om een camera rechtstreeks mee te bevestigen, er moet dan nog wel even een T-ring worden gekocht die op de camera past.
De 1,25-inch focusbuis
In de 1,25-inch focusbuis kunnen de veelgebruikte 1,25-inch oculairs geplaatst worden, deze zijn met de telescoop meegeleverd (een 10 en 25 mm). Ook in de 1,25-inch focusbuis kan een camera bevestigd worden, er moet dan nog wel een losse 1,25-inch nosepiece worden gekocht welke niet met de telescoop is meegeleverd. Er kan dan met zogenaamde Barlow-lenzen worden gefotografeerd. Met de telescoop wordt één 2X Barlow-lens meegeleverd, welke ook schroefdraad heeft om rechtstreeks op een T-ring te bevestigen. Welke manier je ook kiest om een camera op deze telescoop te bevestigen, scherp stellen lukt altijd! En dat wil met goedkopere spiegeltelescopen nog wel eens een probleem vormen. Nog een detail over fotograferen: omdat het een spiegeltelescoop is zullen bij heldere sterren de vier spikes zichtbaar worden als vier lichtgevende strepen.
Overige Accessoires
Andere accessoires die worden meegeleverd zijn: een deksel om de telescoop mee af te sluiten, twee zeer fraaie witte buisringen, een monteringsplaatje (type ‘dovetail’) om de telescoop in de montering te zetten, en een 6x30 zoeker. Deze zoeker heeft een vergroting van 6x30, het is een exemplaar echte lenzen. Het uitlijnen van deze zoeker kan overdag op een gebouw en het af en toe bijstellen kan ’s avonds met behulp van een heldere ster of de maan gedaan worden. Op de witte buisringen kan op een extra schroef een camera worden geplaatst of een tweede kleine telescoop die dan als zoeker of volgtelescoop tijdens fotografie dient.
De EQ3-montering
Met het oog op astrofotografie is het handig om op de montering zowel een elektronische motor voor ‘volgen’ (op de uur-as) als bijsturing (op de declinatie-as) te kunnen zetten. Niet alle monteringen zijn daar geschikt voor, echter als beginner ben je van dit soort kennis vaak nog niet op de hoogte. Pas vanaf EQ3-monteringen kunnen vaak twee motoren worden gemonteerd, bij een EQ1 en EQ2 kan dit meestal dus niet. Het is overigens altijd zinvol om een zware montering te kopen wegens de stabiliteit van de telescoop tijdens het waarnemen. Een EQ3-montering kan maximaal een telescoop van 5 tot 6 kg dragen. Een EQ4 een telescoop van 7 kg en een EQ5-montering gaat al richting de 10 tot 12 kg.Handige lockers
De meegeleverde EQ3-montering straalt een zekere mate van professionaliteit uit. Het is stevig genoeg om een telescoop van maximaal 5 kg en meegeleverde zware contragewichten te kunnen dragen. Ook zeer stevig is de stalen buis die de contragewichten moet dragen, zijn de contragewichten goed bevestigd dan blijft de telescoop mooi in balans en draait de montering soepel. Met handige zwarte lockers kan de montering worden vastgezet maar evengoed weer snel worden los gezet, er worden op deze montering dus geen wieltjes gebruikt om beide assen vast te zetten. De fijnregelaars voor de uur- en declinatie-as voelen wat minder stevig.
Schaalcirkels
Op de montering zitten twee schaalcirkels; een declinatiecirkel en een uurcirkel. Hiermee kan de telescoop precies op het juiste aantal graden en uren worden ingesteld zodat makkelijk een object aan de hemel kan worden gevonden. Vereiste is dan wel dat de telescoop goed op de Poolster staat uitgelijnd. Het gebruik van schaalcirkels is ook precies waar een EQ-montering voor bedoeld is, het enige dat nodig is zijn de gegevens van de posities van de hemelobjecten. Het is zinvol om eens een keer goed te oefenen met het uitlijnen van je telescoop op de Poolster en het geeft veel voldoening wanneer dit lukt.
Dovetail
Het plaatsen van de telescoop in de montering gaat met behulp van een zogenaamde ‘dovetail’, dit is een zwart metalen plaatje dat in de houder van de montering kan worden geschoven, en deze wordt dan met twee schroeven vastgezet. Deze schroeven lijken wat goedkoper en minder stevig te zijn, maar het functioneert allemaal prima, zeker wanneer gekozen wordt om de buisringen van de telescoop op de montering te laten zitten en de telescoop telkens uit de buisringen te halen. De schroeven waarmee de witte buisringen kunnen worden geopend zijn namelijk wel weer zeer goed.
Instellen van de hoogte en poolzoeker
Met een op de montering aanwezige zwarte gradenboog kan de hoogte-as van de montering worden ingesteld, in Nederland ligt die hoogte rond de 52 graden, maar kan per locatie toch nog aanzienlijk verschillen. Het instellen hiervan gebeurt met twee metalen stelschroeven, het instellen is nodig om de telescoop precies op de Poolster uit te kunnen lijnen, zaak hierbij is om altijd een van de twee schroeven los te draaien en dan met de andere schroef de aanpassing te maken, of andersom wanneer weer een stukje terug moet worden “gecorrigeerd”. Beide schroeven worden vastgedraaid wanneer de hoogte juist is ingesteld. In de EQ3-montering van Sky-Watcher kan ook een poolzoeker worden bevestigd, deze is los verkrijgbaar en wordt dus niet meegeleverd. Een poolzoeker wordt in de uur-as geplaatst en daarmee kan de telescoop nog preciezer op de Poolster worden uitgelijnd. De montering heeft tot slot ook een libel om het statief, dat van aluminium is gemaakt, waterpas te kunnen zetten.