Het akoestisch doormeten van in de grond gevormde palen

Het akoestisch doormeten van in de grond gevormde palen Veel gebouwen dienen te worden gefundeerd op palen. In binnenstedelijke gebieden kan men vaak niet heien en dus dienen de palen in de grond te worden gevormd. Omdat vanaf maaiveldniveau niet in de bodem kan worden gekeken of de paal compleet goed is gemaakt, wordt een geluidsmeting gedaan. Middels specialistische programmatuur kan daarmee een beeld worden verkregen van de opbouw en consistentie van de aangebrachte paal. Wat houdt het akoestisch doormeten van palen in en waar dient daarbij opgelet te worden?

Akoestisch doormeten in grond gevormde palen


Waarom in de grond maken?

De ene grondopbouw is de ander niet. Bij slappe lagen aan het oppervlak kan vrij eenvoudig met heiwerk een prefabpaal op de juiste diepte worden aangelegd. Dit wordt anders indien er aan het oppervlak redelijk stevige (onvoldoende draagkracht gevende) zandlagen aanwezig zijn. Heien kan dan veel trilling en schade veroorzaken in de omgeving. Binnen woonkernen is het dan uitgesloten dat er wordt geheid. Andere oplossing is door de paal in de grond te vormen. Dit houdt in dat bodemmateriaal wordt verwijderd, waarvoor beton in de plaats komt. Op welke manier kan die paal worden aangelegd?

Aanbrengen van de palen

Een beproefde methode om palen in de grond te maken is via de avegaarmethode. Bij de installatie van de zogeheten mortelschoefpaal wordt de avegaar de grond ingedraaid tot de benodigde diepte is bereikt. De holle buis wordt dan met vers beton gevuld, waarna de schroef uit de grond wordt getrokken. De ontstane ruimte onder de schroef vult zich dan met beton. Middels deze werkwijze kan een vrij consistente paal over de hoogte worden gerealiseerd, waaraan afdoende draagvermogen kan worden ontleend. Zodoende kan een betonpaal in de grond wordt aangelegd zonder dat de omgeving er last van heeft.

Noodzaak controle integriteit palen

Omdat het een in de grond gevormde paal betreft is het onzeker hoe goed de paal is gemaakt. We kunnen namelijk niet in de grond kijken hoe de paal er feitelijk uitziet. Toch is het belangrijk dat we weten hoe goed de uitvoering is geslaagd. Er kunnen namelijk in de bodem plaatselijk waterige lagen aanwezig zijn, waardoor het beton mogelijk uitspoelt. Een te snelle uitvoering kan ook voor problemen zorgen, doordat mogelijk onvoldoende betonmateriaal in de ontstane ruimte is gekomen. De grondwand kan dan deels instorten, waardoor de paal uit beton met grond bestaat. De palen dienen dus altijd stuk voor stuk met veel detail uitgevoerd te worden, zodat constructieve zekerheid is gewaarborgd. De palen dienen namelijk veel belasting naar de ondergrond af te dragen en vormen daarmee het meest essentiële onderdeel van de complete constructie. Hoe kan de integriteit worden gecontroleerd?

Toepassen van een geluidsmeting

Is het beton gehard dan kan worden gecontroleerd hoe goed geluid door de paal verplaatst. Van paalkop tot paalpunt dient er een vrij constant beeld (reflectie beeld) te worden verkregen, zodat kan worden aangetoond dat overal voldoende beton is aangebracht. Afhankelijke van de bodemopbouw, korrelstructuur en of er sprake is van een waterdoorlatende laag kan middels computers worden herleid hoe goed de paal is opgebouwd. Middels een geluidsmeting waarbij een signaal van top tot teen en weer terug aflegt kan een uitslag van de paal worden gemaakt. Het geeft vrij snel een helder beeld omtrent hoe goed de paal tot stand is gekomen.

Hoe kan het akoestisch worden gemeten?

Met een kunststofhamer wordt op de paalkop getikt, waarna het geluid door de paal reist. Dit gaat razend snel, omdat een ingebrachte schokgolf circa 3700 tot 4000 m/s gaat. De geluidssnelheid binnen het materiaal ligt dus beduidend hoger dan in lucht. Door een versnellingsopnemer te gebruiken worden de reacties van de paal opgenomen en verstuurd naar een verwerkingseenheid. De computer versterkt het signaal en filtert ruis weg. De verkregen lijn geeft een helder beeld omtrent de consistentie van de paal en of deze dus goed is uitgevoerd. Het dient een vrij rechte lijn te zijn. Het toont aan dat het materiaal over de lengte van de paal goed is aangebracht.

Wat als er gebreken zijn?

Tijdens de uitvoering kunnen problemen voorkomen. De schroef is te snel verwijderd, waardoor beton onvoldoende het gat heeft gevuld of er is binnen een bodemlaag beton door grondwater uitgespoeld. De meting zal afwijkingen in de paal laten zien. Het kan voorkomen dat er iets fout is gegaan, waardoor de grafiek vreemde grillen vertoont of mogelijk niet tot paalpuntniveau komt. Het houdt in dat de paal niet compleet volgens plan is uitgevoerd. Dit betekent dat er aan de paal geen draagkracht kan worden ontleend en dus is de paal binnen de constructie waardeloos geworden. Er dient dus een nieuwe paal in de buurt aangelegd te worden of moeten er aanvullende constructieve voorzieningen worden toegepast. Zijn er vele palen op een verkeerde manier uitgevoerd kan het betekenen dat het complete palenplan opnieuw moet worden uitgevoerd (dit betekent het opschuiven van het gebouw). Uiteraard spelen hier grote kostenposten mee en dus is het van belang dat de uitvoering altijd met voldoende professionaliteit en aandacht wordt gedaan. De palen moeten dus in één keer goed worden aangebracht.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anouk  Update en Close up (recensie cd en dvd)recensieAnouk Update en Close up (recensie cd en dvd)Anouk Teeuwe heeft een aantal albums uitgebracht dat geen studioalbums zijn. In 2004 komt ze met twee releases tegelijke…
Akoestisch trauma: Gehoorschade door te hard lawaai bij oorAkoestisch trauma: Gehoorschade door te hard lawaai bij oorEen akoestisch trauma is een letsel aan het gehoor door onherstelbare beschadiging van de haarcellen in het binnenoor. E…
De akoestische gitaarVoordat je begint met gitaarspelen moet je een keuze maken of je akoestisch of elektrisch wilt gaan spelen. Belangrijk i…
De Avant Grand Hybride piano en vleugel van YamahaIedere pianist, zowel professioneel als amateur, kent wel het probleem; je wilt graag spelen maar je huisgenoten of bure…

Wat houdt een fundering op staal in?Wat houdt een fundering op staal in?Op staal gefundeerd is een technische benaming voor alle op toplaag aangebrachte constructies. Het kan daarbij gaan om c…
De functie van flankwapening in betonbalkDe functie van flankwapening in betonbalkEen betonbalk heeft aan alle zijden wapening om zo constructieve veiligheid te kunnen waarborgen. Er dienen momenten te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rrae, Pixabay
  • http://www.vroom.nl/v/akoestisch_doormeten
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.