Gasbetonstenen voor verhoogde brandwerendheid

Gasbetonstenen voor verhoogde brandwerendheid Cellen- of gasbeton is een licht materiaal, waarmee wanden op vloeren kunnen worden gemaakt zonder dat het constructieve gevolgen heeft. Vloeren worden namelijk berekend inclusief gewicht voor lichte scheidingswanden en dus kun je altijd een betonvloer belasten met een wand gemaakt van dit materiaal. Wat zijn de typische eigenschappen van gasbetonstenen en waarom werkt het gunstig voor de brandwerendheid?

Gasbetonstenen en brandwerendheid


Waaruit bestaat het?

Het materiaal is gemaakt van een standaard zand-water-cement mengsel, echter er wordt een toeslag aan toegevoegd voor gasvorming. Tijdens het verhardingsproces worden die luchtbellen ingesloten door het harde materiaal, waardoor de steen procentueel gezien grotendeels uit lucht bestaat. Dat houdt in dat de steen een hoge mate van isolatie heeft en dat is gunstig om bijvoorbeeld kou of hitte buiten de deur te houden. Van het hard geworden deel bestaat het materiaal zeventig procent uit zand. De steen wordt gebakken op 180 graden onder hoge druk, zodat snel het juiste resultaat wordt behaald.

Toeslag voor luchtbelvorming

Door aan het mengsel ingrediënten zoals waterstofsuperoxide of aluminiumpoeder toe te voegen, wordt er uit het wateraandeel zuurstof aangemaakt. Het zorgt ervoor dat er luchtbellen ontstaan, welke gelijkmatig door het mengsel voorkomen. Door een snel bakproces wordt ervoor gezorgd dat de ingevangen lucht niet meer kan ontsnappen, waardoor de steen de gunstige eigenschappen verkrijgt. Het zorgt ervoor dat het uitermate licht is en uitstekende isolerende eigenschappen heeft.

Kwaliteitsverschillen versus gewicht gasbetonstenen

De kwaliteit waarin de gasbetonstenen kunnen worden verkregen wordt uitgedrukt in G2/400, G4,600 en G5,800. Het G getal geeft daarbij aan wat de hardheid van de steen is. Hoeveel belasting kan de steen in de uiterste omstandigheid dragen zonder dat het breekt. G4 houdt daarbij in dat 4 N/mm2 kan worden opgenomen. Ten opzichte van gewoon kalkzandsteen is dit laag, omdat daarbij standaard 20 N/mm2 wordt aangehouden. Dit houdt in dat het niet als dragende wand mag worden gebruikt. Het laatste getal geeft aan wat het gewicht. De G4,600 weegt daarbij 6000 N/m3 oftewel 600 kg/m3. Dit is lichter dan gewoon water en daarmee geeft het aan dat het een super licht materiaal betreft. Dit betekent dat de stenen als wand op iedere betonvloer zonder constructieve gevolgen mogen worden aangebracht.

Temperatuur isolerend voor brandwerendheid

Omdat de steen voor een groot deel uit lucht bestaat heeft het uitstekende isolerende eigenschappen. Indien de wand een dikte heeft van 100 mm wordt er aan de steen 1,5 uur brandwerendheid gegeven, bij een dikte van 150 mm of dikker is dat meer dan 2 uur. Daarnaast kan het zeer goed geluid afschermen. Het kan dus zeer goed worden toegepast om geluiddichte kamers te maken.

Zelf een brandwerende koele kamer maken

Brand is zeer gevaarlijk en kan snel tot overlijden leiden. Heb je een groot pand en wil je bij brand een veilig toevluchtsoord hebben dan kun je overwegen om een brandwerende kamer te maken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om zeer waardevolle spullen of papieren te bewaren, zodat je zeker weet dat het niet wordt aangetast door verzengende hitte. Door een kamer te maken, waarbij naden met purschuim worden gevuld tussen wanden en plafond kan een geheel afgeschermde ruimte worden gerealiseerd. Doe je voordeel door jezelf of belangrijke spullen te beschermen door een gasbetonwand ruimte te maken. Zo kun je brand altijd buiten de deur houden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aluminium ramen en deurenSteeds meer huishoudens zien de voordelen van het gebruiken van aluminium ramen en deuren. Ze zijn erg onderhoudsvriende…
Aluminium kozijnen, wat zijn de voordelen?Aluminium kozijnen, wat zijn de voordelen?Aluminium is een stevig maar licht materiaal, wat niet vervormt of breekt. Aluminium kozijnen hebben vaak een ultra mode…
Het maken van cementHet maken van cementVeel mensen maken zelf het cement wanneer ze aan een huis gaan bouwen. Ze kunnen het cement gebruiken om bijvoorbeeld ze…

De functie van een twee-, drie-, vierpaalspoer of kespDe functie van een twee-, drie-, vierpaalspoer of kespWordt een gebouw ontworpen met een kolommenstructuur als hoofddraagconstructie dan vertaalt het naar grote pieklasten on…
Waarop letten bij erker aanbouw? Constructie aandachtspuntenWaarop letten bij erker aanbouw? Constructie aandachtspuntenVergroot uw huis door het woonoppervlak met een serre of erker te vergroten. Daarmee neemt uw woonplezier toe, heeft u a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tacluda, Rgbstock
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cellenbeton
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.