De invloed van oplegspanning bij een kalkzandsteen wand?

De invloed van oplegspanning bij een kalkzandsteen wand? Indien een ligger wordt opgevangen door een wand, dan dient de oplegspanning van het kalkzandsteen onder de maximale grensspanning te blijven. Afhankelijk van het type materiaal kunnen er hoge belastingen worden overgedragen, mits daarbij specifiek naar de oplegspanning wordt gekeken. Hoe wordt de spanning bepaald en hoe kun je ervoor zorgen dat het de maximale materiaal spanning niet overschrijdt?

Oplegspanning kalkzandsteen


Wat houdt de oplegspanning in?

Indien een wand van boven wordt belast dan zal er in de wand een spanning ontstaan. Die spanning mag niet groter zijn dan de maximale drukcapaciteit van de toegepaste steen. Oftewel indien een gebouw wordt ontworpen dient reeds de kwaliteit van de steen te worden beschouwd. Des te hoger een gebouw is des te meer belasting dient er in de lager gelegen wanden te worden opgenomen. Ook de opvang van betonvloeren welke worden geraveeld middels liggers naar wanden dienen als zodanig te worden opgevangen. Waaruit bestaat kalkzandsteen en hoe kan de oplegspanning correct worden gebruikt bij liggers?

Wat is een kalkzandsteen wand?

Het materiaal bestaat uit 92% zand aangevuld met 7% vrije ongebluste kalk tezamen met 1% water. Dit mengsel wordt in de juiste vorm geperst, waardoor een harde precies op elkaar passende steen wordt gerealiseerd. Het kan worden toegepast om hoge belastingen op te nemen. Indien in plaats van zand gemalen basalt wordt toegepast kan de dichtheid nog eens met 25% worden verhoogd, waarmee het zeer geschikt is voor extreme hoogbouw en zwaarbelaste wanden. Met de stenen kunnen wanddiktes worden gemaakt van 100, 120, 150, 175, 214, 250, en 300 millimeter. Het kan worden gemetseld, echter vaak wordt speciale lijm toegepast om een optimale verbinding tussen de onderlinge blokken te realiseren.

De parameters

Kalkzandsteen is een prachtig materiaal om snel en handig een gebouw van fundering tot top op te bouwen. Het gedraagt zich goed in condities, waarbij het materiaal zwaar wordt belast. Je kunt het verkrijgen in verschillende kwaliteitsoorten en waarbij de belasting opnamecapaciteit kan variëren. Uitgaande van een standaard woning worden standaard blokken toegepast met een drukcapaciteit van f;ck = 15 N/mm2 terwijl voor gewoon metselwerk f;ck = 12,5 N/mm2 geldt.

Opvangen van een ligger

Indien een ligger wordt toegepast in een huis dan moet dat worden opgevangen. Dit kan op twee manieren worden bewerkstelligd. Enerzijds bestaat er de mogelijkheid om belasting op te vangen middels een stalen kolom en anderzijds door de ligger op een kalkzandsteenwand te laten opleggen. Omdat een ligger in principe bij de oplegpunten een concentratie van belasting geeft dient de wand voldoende drukcapaciteit te hebben. Een wand van 100 mm dik en een ligger breedte van 100 mm welke haaks aansluit kan strikt genomen maximaal 150*80%=120 kN opnemen. Die belasting wordt daarna zijdelings in de wand verspreid. Let wel dat het een doorgaande wand betreft dan wel een gesteunde belaste wand. Aan een alleenstaande penant gelden uiteraard andere voorwaarden.

Verspreiding van de belasting

Indien er sprake is van een hogere belasting dan dient het middels hulpmiddelen over een groter deel van de wand te worden verspreid. Is er sprake van:
  • een wand welke binnen in het zicht staat dan kan een betonlatei worden ingemetseld, waarop de aankomende ligger rust. Op die manier kan wapening worden toegepast zodat de puntlast over een grotere wandbreedte wordt verspreid;
  • een wand met spouw: in dat geval kan een omgekeerde hoekstaal uitkomst bieden. De hoekstaal heeft een hoge stijfheid, waardoor de belasting eenvoudig kan worden overgedragen naar de wand.
Laat de betonlatei of hoekstaal daartoe altijd narekenen.

Invloed van belastinginleiding

Indien er sprake is van een ligger met een hoge belasting waarbij een dragende ligger wordt toegepast dan is het van belang om de belasting goed in te leiden. Om te voorkomen dat belasting aan een enkele zijde van de toegepaste opvang ligger rust - waardoor piekspanningen in het kalkzandsteen kunnen ontstaan - dient een centreerblok aangebracht te worden. Dit is veelal een vierkante stalen oplegpunt, zodat de belasting geconcentreerd wordt op de juiste plek. Daarmee wordt voorkomen dat de ligger ongunstig afdraait, zodat de muur onbeschadigd blijft. Daarnaast verdeelt de ligger de oplegbelasting eveneens op de juiste manier. De belasting kan dan optimaal door de wand worden afgevoerd. Let wel dat je de werkelijke afstand gebruikt van centreerblok naar centreerblok voor de bepaling van de zwaarte van de ligger.

Wil je in huis een constructieve ligger aanbrengen waardoor hoge piekspanningen in een wand kunnen ontstaan, laat dan die ligger altijd uitrekenen door een constructeur. Daarbij is het eveneens van belang dat de ligger op de juiste manier wordt aangebracht om de ligger op de juiste manier te kunnen activeren. Een goede aannemer is dan ook van belang. Laat je daartoe altijd adviseren.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belasting opnamecapaciteit metselwerk, kalkzandsteen, betonBelasting opnamecapaciteit metselwerk, kalkzandsteen, betonAls een gebouw wordt aangelegd, moeten belastingen van bovenaf naar de fundering worden afgevoerd. Per verdieping neemt…
Hoe lang moet de opleglengte van een betonbalk zijn?Hoe lang moet de opleglengte van een betonbalk zijn?Wordt binnen een constructie een betonnen balk toegepast, dan is het van belang om voldoende opleglengte in acht te neme…
Wat is het verschil tussen een wel of niet dragende wand?Wat is het verschil tussen een wel of niet dragende wand?Woningen en gebouwen bestaan uit vloeren, daken en wel of niet belaste wanden. De veelal van kalkzandsteen gemaakte wand…
Gasbetonstenen voor verhoogde brandwerendheidGasbetonstenen voor verhoogde brandwerendheidCellen- of gasbeton is een licht materiaal, waarmee wanden op vloeren kunnen worden gemaakt zonder dat het constructieve…

Niet zomaar een liftAlle liften gaan nu nog gewoon op en neer. Maar er komen liften die je kriskras door enorme gebouwen kunnen transportere…
Gebruik Koppejan om de zetting uit te rekenenGebruik Koppejan om de zetting uit te rekenenIndien grond wordt opgehoogd met bijvoorbeeld een aardebaan voor een weg of nieuwbouw project, dan zal de onderliggende…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tacluda, Rgbstock
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kalkzandsteen
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.