InfoNu.nl > Wetenschap > Techniek > Wat zijn Emerging Technologies en Critical Technologies?

Wat zijn Emerging Technologies en Critical Technologies?

Wat zijn Emerging Technologies en Critical Technologies? Emerging Technologies en Critical Technologies zijn termen die in de wetenschap en in het beleid van overheden steeds meer gebruikt worden. Ze betekenen niet hetzelfde maar hebben wel veel met elkaar te maken. Daarnaast wordt er binnen de wetenschap ook getwist over het belang van bepaalde vormen van technologische innovatie en progressie.

Wat zijn Emerging Technologies?

Binnen de geschiedenis van de technologie worden emerging technologies gezien als hedendaagse vorderingen in verschillende takken van de technologie. Binnen de informatie- en communicatietechnologie (ICT) is er daarnaast ook sprake van convergentie: het fenomeen dat verschillende technologieën en marktpartijen naar elkaar toe groeien. Zo worden bijvoorbeeld geluid, video en data gecombineerd om tot nieuwe systemen te komen. Emerging technologies zijn die technische innovaties die progressieve ontwikkelingen voorstellen binnen een bepaald veld.

Over het belang hiervan wordt binnen de wetenschapsfilosofie veel getwist. Een groot deel van het ethische debat speelt zich af tussen aan de ene kant wetenschappers die betogen dat de onrechtvaardigheid met betrekking tot de distributie van de vruchten van deze nieuwe technologie een gevaar vormen voor de kloof tussen arm en rijk. Aan de andere zijde zijn er de techno-utopisten die stellen dat emerging technologies de belofte in zich dragen dat ze uiteindelijk armoede kunnen elimineren.

Wat zijn Critical Technologies?

In de jaren '20 van de 20ste eeuw werd het gebruik om bepaalde goederen te identificeren als 'critical' wanneer het moeten importeren van deze goederen uit het buitenland kon worden aangemerkt als een kwetsbaarheid voor het land. Zo is de Amerikaanse overheid een beleid gaan voeren waarbij werd vastgesteld dat er een strategisch reserve moest zijn van deze 'critical materials' zodat in tijden van crisis of conflict dit ten minste was veiliggesteld. Een zelfde filosofie kan worden losgelaten op technologieën. Sommige technologieën zijn essentieel voor militaire paraatheid of voor economische groei. Een critical technology kan zodoende worden gedefinieerd als zijnde "essentieel voor een land in haar streven naar het behouden of bevorderen van de nationale veiligheid of economische voorspoed'. De term land kan daarin natuurlijk ook vervangen worden door economische gemeenschap, internationale organisatie, etc. Wanneer de term critical technology in wetgeving wordt gebruikt dan impliceert men dat sommige technologieën van dusdanig fundamenteel belang zijn voor de nationale veiligheid of voor economische voorspoed dat de mogelijkheid om deze te produceren of te onderhouden moet worden behouden.

Critical Technology in verschillende velden

Of iets ook daadwerkelijk geïdentificeerd kan worden als zijnde 'critical' hangt af van het belang van de output van het systeem waarvan de technologie een constituerend onderdeel is, alsmede van het belang van de technologie heeft voor het aansturen van dit systeem.

Je zou bijvoorbeeld kunnen stellen dat goed onderwijs essentieel is voor de economische welvaart van een land en indirect ook voor de nationale veiligheid. Onderwijs- en trainingssoftware maakt onderwijs op hoog niveau mogelijk. Gesteld kan daarom worden dat dergelijke onderwijs- en trainingssoftware gerekend kan worden tot de critical technologies in deze niche.

Veel overheden hebben lijsten opgesteld van wat zij zien als hun critical technologies. Dit wordt vaak opgesplitst in technologieën binnen in ieder geval de energievoorziening en -distributie, milieubescherming, informatie- en communicatiesystemen, defensie/militair, leefbaarheid, biotechnologie, landbouwtechnologie, medische technologie, fabricage, transport, luchtvaart, human interface en materialen.
© 2013 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
HACCP, Hazard Analysis Critical Control PointsHACCP, Hazard Analysis Critical Control PointsWat betekent HACCP, dit staat voor Hazard Analysis Critical Control Points, het betekend in het nederlands het analysere…
Wat is captology?Wat is captology?Captology is een vrij onbekend begrip, het is dan ook voornamelijk gebruikt in de wetenschap. Lees hier wat het begrip i…
Technologie in razend tempo verderDe term technologie kan op verschillende manieren verklaard worden. In elk geval denken de meeste mensen bij technologie…
Technische Universiteit Eindhoven: bachelorstudies 2017Technische Universiteit Eindhoven: bachelorstudies 2017De Technische Universiteit Eindhoven is een van de drie technische universiteiten in Nederland. De andere twee liggen in…
Li-ion technologie voor trapondersteuning elektrische fietsElektrische fietsen zijn tegenwoordig in vele merken verkrijgbaar en in alle prijsklassen. Maar uiteraard altijd nog duu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevebidmead, Pixabay
  • www.clinton1.nara.gov
  • www.etcetera-project.eu
  • www.wikipedia.com

Reageer op het artikel "Wat zijn Emerging Technologies en Critical Technologies?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Gepubliceerd: 11-07-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!