Wat zijn Emerging Technologies en Critical Technologies?

Wat zijn Emerging Technologies en Critical Technologies? Emerging Technologies en Critical Technologies zijn termen die in de wetenschap en in het beleid van overheden steeds meer gebruikt worden. Ze betekenen niet hetzelfde maar hebben wel veel met elkaar te maken. Daarnaast wordt er binnen de wetenschap ook getwist over het belang van bepaalde vormen van technologische innovatie en progressie.

Emerging en Critical Technologies


Wat zijn Emerging Technologies?

Binnen de geschiedenis van de technologie worden emerging technologies gezien als hedendaagse vorderingen in verschillende takken van de technologie. Binnen de informatie- en communicatietechnologie (ICT) is er daarnaast ook sprake van convergentie: het fenomeen dat verschillende technologieën en marktpartijen naar elkaar toe groeien. Zo worden bijvoorbeeld geluid, video en data gecombineerd om tot nieuwe systemen te komen. Emerging technologies zijn die technische innovaties die progressieve ontwikkelingen voorstellen binnen een bepaald veld.

Over het belang hiervan wordt binnen de wetenschapsfilosofie veel getwist. Een groot deel van het ethische debat speelt zich af tussen aan de ene kant wetenschappers die betogen dat de onrechtvaardigheid met betrekking tot de distributie van de vruchten van deze nieuwe technologie een gevaar vormen voor de kloof tussen arm en rijk. Aan de andere zijde zijn er de techno-utopisten die stellen dat emerging technologies de belofte in zich dragen dat ze uiteindelijk armoede kunnen elimineren.

Wat zijn Critical Technologies?

In de jaren 20 van de 20ste eeuw werd het gebruik om bepaalde goederen te identificeren als 'critical' wanneer het moeten importeren van deze goederen uit het buitenland kon worden aangemerkt als een kwetsbaarheid voor het land. Zo is de Amerikaanse overheid een beleid gaan voeren waarbij werd vastgesteld dat er een strategisch reserve moest zijn van deze 'critical materials' zodat in tijden van crisis of conflict dit ten minste was veiliggesteld. Een zelfde filosofie kan worden losgelaten op technologieën. Sommige technologieën zijn essentieel voor militaire paraatheid of voor economische groei. Een critical technology kan zodoende worden gedefinieerd als zijnde "essentieel voor een land in haar streven naar het behouden of bevorderen van de nationale veiligheid of economische voorspoed'. De term land kan daarin natuurlijk ook vervangen worden door economische gemeenschap, internationale organisatie, etc. Wanneer de term critical technology in wetgeving wordt gebruikt dan impliceert men dat sommige technologieën van dusdanig fundamenteel belang zijn voor de nationale veiligheid of voor economische voorspoed dat de mogelijkheid om deze te produceren of te onderhouden moet worden behouden.

Critical Technology in verschillende velden

Of iets ook daadwerkelijk geïdentificeerd kan worden als zijnde 'critical' hangt af van het belang van de output van het systeem waarvan de technologie een constituerend onderdeel is, alsmede van het belang van de technologie heeft voor het aansturen van dit systeem.

Je zou bijvoorbeeld kunnen stellen dat goed onderwijs essentieel is voor de economische welvaart van een land en indirect ook voor de nationale veiligheid. Onderwijs- en trainingssoftware maakt onderwijs op hoog niveau mogelijk. Gesteld kan daarom worden dat dergelijke onderwijs- en trainingssoftware gerekend kan worden tot de critical technologies in deze niche.

Veel overheden hebben lijsten opgesteld van wat zij zien als hun critical technologies. Dit wordt vaak opgesplitst in technologieën binnen in ieder geval de energievoorziening en -distributie, milieubescherming, informatie- en communicatiesystemen, defensie/militair, leefbaarheid, biotechnologie, landbouwtechnologie, medische technologie, fabricage, transport, luchtvaart, human interface en materialen.
© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HACCP, Hazard Analysis Critical Control PointsHACCP, Hazard Analysis Critical Control PointsWat betekent HACCP, dit staat voor Hazard Analysis Critical Control Points, het betekend in het nederlands het analysere…
Strategie: het model van Abell en HammondStrategie: het model van Abell en HammondVoor een bedrijf is het belangrijk dat er goed inzicht is in de markt, de behoeften van de klanten en de mogelijkheden t…
IShares Emerging Markets Dividend-ETF (IE00B652H904)IShares Emerging Markets Dividend-ETF (IE00B652H904)Door te investeren in de iShares Emerging Markets Dividend-ETF koop je een mandje met verschillende dividendaandelen. De…
Technische Universiteit Eindhoven: bachelorstudies 2017Technische Universiteit Eindhoven: bachelorstudies 2017De Technische Universiteit Eindhoven is een van de drie technische universiteiten in Nederland. De andere twee liggen in…

Wat houdt betondekking op wapening in?Wat houdt betondekking op wapening in?Betonconstructies worden met betonstaal afgewapend, zodat de samengestelde doorsnede voldoende sterk is en stijfheid bie…
St 52-3: Eigenschappen en toepassingenSt 52-3: Eigenschappen en toepassingenStaal St 52-3 is een veel gebruikt laaggelegeerd constructiestaal staal. De oorspronkelijke ongelegeerde stalen C35(St50…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevebidmead, Pixabay
  • www.clinton1.nara.gov
  • www.etcetera-project.eu
  • www.wikipedia.com
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 25-08-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.