Zonne-energie als energievorm

Er wordt tegenwoordig al veel gebruik gemaakt van zonne-energie. Mensen hebben zonnepanelen op hun daken en denk bijvoorbeeld aan rekenmachines die op zonne-energie werken. Het is ook belangrijk om in zonne-energie te investeren, omdat onze fossiele brandstoffen aan het opraken zijn en deze altijd al slecht voor het millieu zijn geweest met al hun CO2-uitstoot. Maar wat is zonne-energie precies en op welke manieren kan het gebruikt worden?

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie die van de zon komt, warmte en licht. Deze kan opgevangen worden door bijvoorbeeld zonnepanelen en is een erg duurzame vorm van energie. Het geeft geen CO2 uitstoot en afvalstoffen en het is een hernieuwbare energiebron. De hoeveelheid energie die de zon de aarde geeft is 9000 maal groter dan de hele aarde nodig heeft. Waarom wordt zonne-energie dan toch niet optimaal benut? Het is vooral een dure vorm van duurzame energie, de zonnepanelen zijn erg duur en ze nemen ook veel ruimte in beslag. Toch kan er ook een heleboel winst gehaald worden uit zonne-energie als het op grote schaal wordt toegepast.

Vormen van zonne-energie

Zonneboilers

Zonneboilers zetten de energie van de zon om naar warmte. Een zonnecollector houdt de warmte van de zon vast met bepaalde materialen die een hoge ‘absorptiefactor’ hebben. Met die warmte wordt het water in de boiler verwarmd. Zelfs in de winter, met maar een paar uur zon, is er genoeg warm water om bijvoorbeeld te douchen en te wassen. De zonneboiler is duur bij aanschaf, maar zal zijn kosten in de toekomst terugbetalen.

PV-cellen (Photo-Voltaic)

Op het zonnepaneel zitten zonnecellen. Die cellen worden fotovoltaïsche cellen genoemd. Het woord fotovoltaïsch komt van twee woorden: het Griekse woord photos, wat licht betekent, en het woord Volta, de naam van de persoon die de batterij uitvond. De fotovoltaïsche cellen zijn gemaakt van silicum, die stof kan zonlicht in elektriciteit omzetten. Er zijn twee lagen sicilium, en daartussen gaat stroom lopen. Er is een ‘omvormer’ aangesloten op de zonnepanelen, die van de energie een wisselspanning van 230 volt maakt. Het voordeel van de aanschaf van deze zonnepanelen is dat ze vaak door de overheid gesubsidieerd worden. Het is dus betaalbaar en zal sowieso de kosten van de aanschaf weer opleveren op de lange termijn.

CSP (Concentrated Solar Power)

Deze manier van benutten van zonne-energie wordt op z’n Nederlands ‘thermische zonne-energie' genoemd. Met spiegels kunnen de zonnestralen op één punt worden samengebracht. Daarom heet het dus ‘geconcentreerde zonne-energie’. Dit ene punt wordt dan erg heet, hiermee wordt stroom opgewekt. Deze stroom wordt omgezet in elektriciteit die gedeeltelijk kan worden opgeslagen. Zo is er ook 's nachts elektriciteit beschikbaar. Deze techniek wordt vooral gebruikt in erg zonrijke gebieden. Het bouwen van deze centrales is namelijk duur, dus moeten ze wel op de plaatsen worden gebouwd waar ze het meest opleveren. In Nederland zal dus niet zo'n centrale komen.

Waar vang je zonne-energie?

De beste plaats om zonne-energie op te vangen is een plaats met zo weinig mogelijk bewolking. Dit ligt natuurlijk nogal voor de hand, waar de meeste zon schijnt kan de meeste zonne-energie opgevangen worden. Een plaats dicht bij de evenaar is ook geschikt. Hier vallen de zonnestralen rechter op de aarde dan dichter bij de polen. Daardoor is het ook kouder dichter bij de polen. Als laatste kun je goed zonne-energie opvangen op een hoge plaats. Hier hoeven de zonnestralen niet zo ver door de atmosfeer, waardoor er minder energie verloren gaat. Nu zou je denken dat Nederland geen zonne-energie kan opvangen, maar het tegendeel is waar. Er zullen geen CSP-centrales worden gebouwd in Nederland, maar, ook al ligt ons land laag, niet dicht bij de evenaar en is er veel bewolking, nog steeds is er een heleboel energie beschikbaar en daar zouden we zeker gebruik van kunnen maken. Dit doen we al met behulp van zonnepanelen en hier is in de toekomst nog veel meer in mogelijk.
© 2014 - 2024 Juliaheerink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…
De verschillen tussen groene en grijze energieDe laatste jaren wordt er veel gesproken over groene energie. Veel mensen zijn al overgestapt en een groot aantal mensen…
Wat is duurzame energie?Duurzame energie is energie die is opgewekt op een milieu vriendelijk manier. Dit is steeds belangrijker aan het worden…

Messing kneedlegeringenMessing kneedlegeringenEr zijn tientallen koper-zink (messing) legeringen. Door toevoeging van één of meerdere legeringelementen worden corrosi…
Bio-energie als energievormNu we aan het eind komen van de periode waarin olie en gas de belangrijkste energiebronnen kunnen zijn, is het tijd om d…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/zonne-energie
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonne-energie
  • http://solareis.anl.gov/guide/solar/csp/
  • http://www.energie-unie.nl/pv-panelen-zonnepanelen-zonne-energie.html
  • http://www.wingparticipaties.nl/index.php/energie-technologie/zonne-energie/concentrating-solar-power
Juliaheerink (77 artikelen)
Laatste update: 05-02-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.