InfoNu.nl > Wetenschap > Techniek > Toepassingen van drones

Toepassingen van drones

Toepassingen van drones Drones komen de laatste jaren steeds vaker in het nieuws, vooral op een negatieve manier. Het woord drone wordt daarbij soms synoniem voor kleine, onbemande militaire vliegtuigen. Maar er zijn meer drones dan dat. Drones in allerlei vormen en maten kennen ook industriële en commerciële toepassingen, en die kunnen de samenleving heel wat voordelen opleveren.

Landbouw

Grote agro-industriële bedrijven gebruiken nu al drones. De drones kunnen worden ingezet om een overzicht te houden over de steeds groter wordende percelen landbouwgrond. Vooral in de monocultuur (waarbij een immense hoeveelheid van één gewas wordt verbouwd, en niets anders) zijn er toepassingen voor drones.

Grote landbouwbedrijven werken al heel geautomatiseerd en gebruiken nu al robots voor allerlei taken. Koeien worden door een machine gemolken, landbouwvoertuigen die automatisch rondrijden via GPS worden steeds meer als robots.

Drones met camera's kunnen meer informatie geven over de planten die verbouwd worden. Met drones kan men snel een overzicht krijgen. Door een duidelijker beeld over de staat van hun land, zijn boeren minder snel geneigd grote hoeveelheden chemicaliën preventief te gebruiken.

Op termijn zouden drones ook zelf ziektes kunnen herkennen en benoemen. Er is bijvoorbeeld al betrouwbare software op het vlak van gezichtsherkenning, daarbij vergeleken is de herkenning van afwijkingen op planten makkelijk haalbaar.

Pakketjes leveren

Eind 2013 haalde het Amerikaanse bedrijf Amazon overal ter wereld veel media-aandacht. Het bedrijf kondigde aan van plan te zijn hun online gekochte pakketten meteen te versturen naar haar klanten, met drones.

Net zoals pizzakoeriers wil Amazon beloven, voor een cent extra natuurlijk, dat een besteld pakket binnen het half uur na je bestelling ter plaatse is. De mensen bij Amazon denken binnen dit en vijf jaar over hun eigen vloot van pakketjes-bezorgende drones te kunnen beschikken.

De nodige technologie is voor handen. Het belangrijkste struikelblok voor dit plan is de wetgeving. De wetgeving voor het luchtverkeer is zeer streng, en maakt het plan van Amazon op dit moment onmogelijk.

Hulp bij rampen

Ook bij het in kaart brengen van bosbranden, droogtes of overstromingen kunnen drones hulp bieden. Bij grote overstromingen, bijvoorbeeld wanneer belangrijke dijken breken, zouden drones makkelijker een overzicht kunnen geven over de situatie. Zo komen hulpverleners sneller te weten welke gebieden het zwaarst getroffen werden door een ramp, en waar de hulp het meest nodig is.

Bij grote bijeenkomsten en manifestaties met veel volk kunnen drones de politie een vollediger overzicht geven van een massa mensen.

Vastgoedsector

Ook bij het verkopen van interessant vastgoed kunnen drones handig van pas komen. Met drones wordt het heel makkelijk en goedkoop om een overzichtsfilm te maken van huizen, tuinen en villa's. Zo is het voor potentiële kopers makkelijker en anoniemer om vastgoed te bekijken, en voor verkopers een extra troef om een vastgoed in de verf te zetten bij mogelijke kopers.
© 2014 - 2019 Swah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen quadcopter, hexacopter en octocopterVerschil tussen quadcopter, hexacopter en octocopterWat is het verschil tussen een quadcopter, hexacopter of octocopter? Het zijn allemaal drones omdat ze vier of meer prop…
Imaginarium Drone met HD camera: kopen en specificatiesImaginarium Drone met HD camera: kopen en specificatiesDe drone van het merk Imaginarium is een goedkope (onder de honderd euro) drone waar een HD camera in verwerkt is. Met d…
Drones, regels en mogelijkhedenDrones, regels en mogelijkhedenDrones worden vanaf afstand bestuurd. De bestuurder van een drone kan zich vlakbij de drone in de buurt ophouden, maar o…
Hubsan Micro X4 V2, goedkope drone om mee te stuntenHubsan Micro X4 V2, goedkope drone om mee te stuntenDe Hubsan Micro X4 V2 H107L is een micro drone en past in de palm van je handen. Deze quadcopter heeft geen camera, weeg…
Je eigen drone maken: het frameJe eigen drone maken: het frameOm je eigen drone te maken heb je verschillende onderdelen nodig. Eén van die onderdelen is het frame. Het frame onderst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Powie, Pixabay
  • http://www.bbc.com/news/technology-25180906
  • http://www.bbc.com/future/story/20140109-drones-from-battlefield-to-farm

Reageer op het artikel "Toepassingen van drones"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Swah
Gepubliceerd: 07-08-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!