Top 10 grootste en meest bijzondere machines ter wereld

Wereldwijd worden machines gebouwd om in de behoeften van de mens te kunnen voorzien. Een machine (latijns machina) ook wel een werktuig of kunstmatige voorziening genoemd is een apparaat bestaande uit een frame met daarin onder andere een aandrijfmechanisme. Dit mechanisme zorgt ervoor dat een vorm van energie omgezet kan worden in een andere vorm zoals bijvoorbeeld bewegingsenergie. De meeste machines zijn slim en ingenieus ontworpen en voorzien in hun behoeften. Van de s'werelds grootste/ vreemdste machines is een top 10 lijst samengesteld.

10. Grote Hadronen-botser (Hadron Collider) (ondergrondse deeltjesversneller)

Deze ondergrondse deeltjes versneller gebouwd op de Frans-Zwitserse grens in de buurt van Genève bevindt zich op een diepte van ongeveer 50 tot 175 meter. Dit in 2008 gebouwde apparaat wordt gebruikt om natuurkundig onderzoek te doen aan elementaire deeltjes. De lengte van de cirkelvormige baan is 27 km. In deze baan worden twee hoog-energetische stralen beiden met bijna de lichtsnelheid tegen elkaar aan gebotst. Deze deeltjes worden door speciale magneten op snelheid gebracht. Er liggen inmiddels plannen voor een nieuwe en nog grotere deeltjes versneller.

9. Graafwielbagger 293

Deze in Duitsland gebouwde machine (1995) is de s'werelds grootste graafmachine. Deze graafmachine wordt ingezet in grote bruinkool afgravingen. Door een groot schoepenrad worden grote mijn velden uitgegraven. De machine is 225 meter lang, 96 meter hoog en weegt ruim 13.500.000 kg.


8. Grootste tunnelboormachine

De boor met een diameter van 17,5 meter een lengte van 110 meter en een gewicht 6.700.000 kg graaft mega tunnel buizen. De machine is in Japan gebouwd door Hitachi Zosen voor 63 miljoen euro. In 2013 is de machine in Seattle aan een klus begonnen, het graven van een 2,8 km lange buis onder 160 gebouwen door. In de buis zal uiteindelijk een dubbeldeks verkeerstunnel worden gerealiseerd.7. Gigantische mechanische spin

Deze bizarre verschijning genaamd La Princesse loopt met een snelheid van 3,2 km/u. Deze mechanische verschijning weegt 37 ton en heeft een hoogte van ruim 15 meter. De machine telt 50 hydraulische assen welke de machine in beweging brengt. Voor het in beweging brengen van het gevaarte zijn 12 mensen nodig.

Het gevaarte wordt ingezet bij verschillende evenementen / festivals. Voor het transport tussen locaties zijn 16 kranen nodig, 8 vrachtwagens en 150 medewerkers.


6. Grootste snoepautomaat

Het 10 jarig bestaan van een groot winkelcentrum in Kuala Lumpur is gevierd met de bouw van een mega snoep automaat. Het ontwerpen en bouwen van deze machine heeft ruim 8 maanden in beslag genomen. De automaat is 3,2 ton in gewicht en een totale hoogte van 9 meter. Hierbij heeft de ronde voorraad capsule bovenop een doorsnee van bijna 5 meter.

5. Grootste schip

De Prelude is s'werelds grootste drijvend vaartuig. Technisch gezien is het vaartuig niet een echt schip, maar meer een drijvende gas verwerkingsinstallatie voor het omhoog halen, verwerken en opslaan van natuurlijk vloeibaar gas. Het vaartuig is 488 meter lang en heeft een breedte van 74 meter. Bij volledige belading weegt het ruim 600.000 ton. De aandrijving wordt voorzien door drie 6.700 pk motoren.


4. Grootste motorfiets

Fabio Reiggiani bouwde s'werelds grootse motorfiets. Met een gewicht van 4 ton, een hoogte van 5 meter en een lengte van 10 meter. De reusachtige banden hebben elk een diameter van 2 meter. De machine wordt aangedreven door een 5,000 cc 5,7 liter V8 Chevrolet motor en een drie versnellingen versnellingsbak.

3. Grootste op afstand bestuurbare robot

Het Duitse bedrijf Zollner Elektronic AG heeft met een team van 15 personen gedurende zes jaar gewerkt aan s'werelds grootste op afstand bestuurbare robot. Deze robot wordt gebruikt in een bekend Duits toneelstuk genaamd; Drachenstich.

De machine is 15,5 meter hoog, spanwijdte van 11,8 meter , weegt 11 ton en kan vuur spuwen. Dit geheel wordt aangedreven door een 140 pk sterke motor. De 238 ingebouwde sensoren herkennen elke verandering in de omgeving om hier vervolgens op te reageren.

2. Grootste vliegtuig

Vandaag de dag worden vliegtuigen groter en groter, denk bijvoorbeeld aan de Boeing Dreamlifter, Airbus A380 en de militaire C-5. Toch is het grootste vliegtuig ter wereld niet Amerikaans maar Russisch. De Antonov An-225 genaamd The Mriya ("dream") is het enige toestel in zijn soort. Het toestel is ontworpen om de Russische space shuttle the transporteren. De Mriya kan tot 640 ton de lucht in brengen. Dit gevaarte van 83 meter in lengte, 18 meter hoog en een spanwijdte van 88 meter wordt aangedreven door zes jet motoren.


1. Grootste kiepwagen

Twee zestien cilinder machines zijn er nodig om dit gevaarte met lading in beweging te krijgen. Deze "Dump truck" kan volgeladen ruim 450 ton aan materiaal vervoeren met een snelheid van zo'n 40 km/u. De twee stuurbare assen maken het mogelijk om deze reus van 20 meter te keren met een draaicirkel van 20 meter. Aan deze Dump truck hangt een prijs kaartje van 2,3 miljoen.

© 2014 - 2024 Globalview, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kapitaal in organisatiesKapitaal in organisatiesWerknemers zijn het grootste kapitaal binnen een bedrijf, maar waarom? Dit blijkt niet altijd zo te zijn, omdat vaak het…
Het werk als machine operatorHet werk als machine operatorMachiine operator is een boeiend vak. Met de komst van de moderne procestechnologie zal de vraag naar goede machine oper…
Minecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsMinecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsWil jij graag Minecraft spelen in een bijzondere omgeving? Dan is het wellicht leuk om je wereld te beginnen in - of in…
Pikken computers en robots ons werk in?Pikken computers en robots ons werk in?Nu al is het zo dat meer dan 75 procent van ons werk te maken heeft met computers. En dat effect zal alleen nog maar ver…

Toepassingen van dronesToepassingen van dronesDrones komen de laatste jaren steeds vaker in het nieuws, vooral op een negatieve manier. Het woord drone wordt daarbij…
Rendement gloeilamp, spaarlamp, ledlamp en tl-lampRendement gloeilamp, spaarlamp, ledlamp en tl-lampLampen geven licht, dat is een feit. Maar lampen stralen ook warmte uit. Dit voel je wanneer je de lamp aanraakt. Die wa…
Globalview (10 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.