InfoNu.nl > Wetenschap > Techniek > Misverstanden opladen en ontladen van een accu

Misverstanden opladen en ontladen van een accu

Misverstanden opladen en ontladen van een accu Of het nu een smartphone, een tablet, een notebook of een elektrische fiets betreft: een groot deel van deze hedendaagse apparaten, is gemaakt voor mobiel gebruik. Maar de gebruiksduur staat of valt met juist opladen en ontladen van de accu. Feit is overigens dat je het verouderingsproces van een moderne accu niet kan stoppen. Maar een juiste omgang met accu's kan het capaciteitsverlies ervan wel vertragen. Maar er bestaan daarover veel misverstanden. En wie hoopt door een zorgvuldige behandeling de levensduur van de accu te kunnen verdubbelen, vergist zich.

Afhankelijkheid van de accu

De tijden dat technische apparaten alleen in de buurt van stopcontacten gebruikt werden, zijn allang voorbij. Maar terwijl de hardware steeds geavanceerder wordt en smartphones bijvoorbeeld een complete kantooromgeving kunnen vervangen, kent het verbeteren van de energie-opslag toch zijn grenzen. Het resultaat: Iedereen heeft de mond vol over thema “juist accu-onderhoud”, een thema dat inmiddels hele bibliotheken kan vullen. Maar onder de talloze tips schuilen ook veel misverstanden, aanbevelingen die de moderne accu meer kwaad dan goed doen.

Slijtage van een accu is te vertragen

Bij een accumulator, kortweg accu genoemd, gaat het in eenvoudige bewoordingen om een oplaadbare energie-opslag, die chemische energie omzet in elektrische energie en omgekeerd. In tegenstelling tot de andere componenten van een notebook of smartphone is de accu echter aan slijtage onderhevig. Het feit dus, dat die in de loop van de tijd meer en sneller uitgeput raakt, hangt samen met een fysiek bepaald verouderingsproces. Maar evenals ons eigen verouderingsproces, laat zich slijtage van een accu met de juiste tips vertragen.


Lithium-ion-accu de standaard in consumentenelektronica

Hoe een accu het beste behandeld kan worden, wordt in hoge mate bepaald door het type accu. Wikipedia alleen al, maakt melding van meer dan 10 verschillende types. Vanwege het vermogen om relatief veel energie in een kleine ruimte op te slaan, heeft de Lithium-ion-accu (Li-Ion) en diens opvolger de lithium-polymeer accu (Li-Po) een stevige positie afgedwongen als het gaat om gebruik in consumentenelektronica, in kleine elektronische apparaten als smartphones, tablets en laptops derhalve. Ze hebben de oudere en beduidend gevoeliger nikkel-metaal hydride batterijen (NiMH) afgelost, die bijna uitsluitend nog in hun kenmerkende cilindrische ronde vorm zijn terug te vinden. Ze hebben echter wel voor een groot deel het "correct" gebruik van accu’s bepaald, omdat veel van de zogenaamd goede tips over het onderhoud van de accu nog stammen uit de periode van NiMH-accu's.

Moet je een accu eerst volledig ontladen, alvorens deze op te laden?

Dat je een accu eerst volledig moet ontladen is zo'n misverstand dat nog stamt uit de tijd van de oude NiMH-modellen. Het behoort tot een van de meest hardnekkige mythes over accu’s, want voor een moderne lithium-ion-polymeer-accu geldt juist het tegenovergestelde: die raakt sneller uitgeput wanneer er volledig wordt opgeladen en ontladen. Daarbij stijgt de mechanische en thermische belasting voor de accu wanneer de resterende capaciteit bij het ontladen beneden de 30 procent daalt, en bij het opladen wanneer de 70 procent overschreden wordt. De accu wordt het meest ontzien als zich de beschikbare capaciteit dus beweegt tussen de 30 en 70 procent. Deze cijfers zijn slechts bedoeld als indicatie omdat de waarden verschillen naar gelang het type en de kwaliteit van de accu. Als vuistregel voor dagelijks gebruik geldt: bij een lage accu-stand kort opladen en bij een nagenoeg volle accu-stand liever afzien van een volgende oplaad​​beurt.

Slijt een accu sneller door frequent opladen?

Een kwalitatief hoogwaardige accu kan gemiddeld zo’n 1000 oplaadcycli aan voordat die merkbaar aan capaciteit inboet. Een laadcyclus komt in dit verband overeen met één keer volledig opladen en ontladen van de accu. Het ontladen van de accu tot 50 procent om deze daarna weer op te laden tot 100 procent, komt dus overeen met een halve laadcyclus. Pas na herhaling van deze procedure is dus een volledige laadcyclus "opgebruikt". Daarom kan het geen kwaad om het apparaat regelmatig aan het stopcontact te hangen. Integendeel, daarmee wordt de accu juist ontzien omdat er geen gevaar bestaat dat de laadcapaciteit daalt of stijgt tot een kritiek niveau.

Wat funest is voor elke accu

Er past wel één dringende aanbeveling in dit verband: haal de accu van het stroomnet als die volledig opgeladen is. Doe je dat niet dan blijft het apparaat continue stroomstootjes ontvangen. En dat is funest voor de levensduur van elke accu.

Het memory-effect van accu's

Ook het zogenaamde "memory-effect", was een probleem van de oude nikkel-accu’s. Het hield in dat de accu zich het laatste oplaadniveau herinnerde en bij een nieuwe oplaadactie slechts tot dat niveau oplaadde. Om vermindering van accuprestaties te voorkomen, moest altijd volledig opgeladen en ontladen worden. Moderne lithiumaccu’s kennen dat probleem niet.

Accu wel/niet trainen bij ingebruikname van een nieuw apparaat?

Een veel gehoorde bewering is, dat je een nieuw apparaat eerst minimaal twaalf uur in het stopcontact moet steken om de accu te trainen. Door die handelwijze zou je een optimale performance bereiken. Ook dat is een overblijfsel uit vervlogen tijden. Wat bij op nikkel gebaseerde batterijen nuttig was, is zinloos bij de laadelektronica van accu’s anno 2016. Hierbij stopt de elektronica met opladen wanneer de batterij volledig is opgeladen. Omdat bij lithium batterijen niet langer sprake is van het hiervoor genoemde “memory-effect” is regelmatig “aanleren” niet meer nodig. Alleen de meettechniek haalt voordeel uit volledig opladen en ontladen, want de daarbij verzamelde gegevens helpen de resterende capaciteit van de accu beter te bepalen. Dat komt tot uiting in een exactere aanduiding van de batterij-indicator.
© 2016 - 2018 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Accu van laptop of notebookAccu van laptop of notebookEen laptop of notebook is voorzien van een accu, zodat je er ook mee kunt werken zonder dat er directe stroomvoorziening…
De accu van een digitale fotocameraDe accu van een digitale fotocameraHet grootste gedeelte van de digitale fotocamera’s is voorzien van een oplaadbare accu en slechts enkele, veelal goedkop…
Accu’s voor scootmobielen en opladenAccu’s voor scootmobielen en opladenAccu’s moeten in het algemeen betrouwbaar zijn. In het bijzonder geldt dat voor accu’s van scootmobielen. De gebruikers…
Accuboormachine kopenAccuboormachine kopenBijna iedereen die voor hobbymatige doeleinden een schroefboormachine of een boormachine koopt, heeft een exemplaar in h…
Problemen met de autobatterij of accuDe accu van een auto levert de stroom om de motor te kunnen starten. De accu moet minstens een paar jaar mee kunnen gaan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tubarelli0, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oplaadbare_batterij

Reageer op het artikel "Misverstanden opladen en ontladen van een accu"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Serkozy
Laatste update: 23-12-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!