Vliegende auto's, het vervoersmiddel van de toekomst?
Het wordt steeds drukker op de wegen, en hoeveel er ook geïnvesteerd wordt in de uitbreiding van onze infrastructuur, staan we toch vrijwel elke dag onze kostbare tijd te verdoen in de file. Tientallen innovatieve bedrijven denken hier een oplossing voor te hebben, namelijk vliegende auto's. Enkele prototypes zijn eind 2017 al getest worden anno 2019 echt ontwikkeld. Als het aan het Nederlandse bedrijf Pal-V ligt, worden deze vliegende auto's het nieuwe vervoersmiddel van de toekomst, en kunnen we binnenkort vliegend naar de supermarkt.
Inhoud
Het fileprobleem
Nederland wordt steeds drukker, en vooral rondom de grote steden vormen files een probleem dat veel tijd en geld kost. In 2017 is in Nederland zelfs het filerecord verbroken, met zo'n 1600 kilometer file verspreid over het hele land. Dit probleem bestaat al vele jaren en hoewel er maar al te vaak over wordt gediscussieerd, lijkt het voor de gemiddelde Nederlander niet minder te worden. Toch zijn er talloze oplossingen waar overheden jaarlijks grote hoeveelheden geld in investeren. De meest voorkomende oplossingen zijn het uitbreiden van de infrastructuur, het stimuleren van openbaar vervoer, het verbeteren van reisinformatie, etc. Er zijn echter ook wat meer innovatieve oplossingen die in de toekomst een mogelijke uitweg bieden. Zo werkt Tesla aan een ondergronds wegennet om de files in Los Angeles te verminderen, en laten steeds meer bedrijven hun werknemers vanuit huis werken.
Een oplossing waar de meeste mensen echter nog niet aan hebben gedacht, is vliegen. Toch zijn tientallen bedrijven al volop bezig met de ontwikkeling van vliegende auto's (als je ze auto's kunt noemen). Deze vliegende auto's, of passagiersdrones, zouden het vervoer in steden enorm kunnen verbeteren, en de druk op het wegennet kunnen verminderen. Het lijkt, nu de ruimte op het land steeds beperkter wordt, een voor de hand liggende oplossing om de lucht in te gaan. Maar zo gemakkelijk is dat nog niet. Naast het ontwikkelen van de vliegende auto's, moeten er natuurlijk ook nieuwe regels opgesteld worden om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het is dus nog niet zeker dat je in de nabije toekomst al even snel naar de supermarkt kunt vliegen, maar het komt wel steeds dichterbij.
De producenten van vliegende auto's
Er bestaan verschillende bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van vliegende auto's, waaronder het Nederlandse Pal-V Europe. De ontwerpen lopen uiteen van auto's met vleugels tot kleine helikopters of drones. Daarnaast verschillen ze nogal in prijsklasse en uiteraard ook in efficiëntie en kwaliteit. Enkele bedrijven met bijzondere prototypes zijn:
Ehang
De
Ehang 184 AAV van het Chinese bedrdijf Ehang lijkt op een drone, en is bedoeld om één persoon per keer door de lucht te vervoeren. Het voertuig werkt volledig elektrisch, en de passagier kan door middel van een app de gewenste locatie kiezen. De Ehang 184 AAV is uitgerust met onder andere camera's om de positie te bepalen en is geprogrammeerd om bij problemen direct op de dichtstbijzijnde veilige plaats te landen. Enkele specificaties van de Ehang 184 AAV zijn:
- Maximale snelheid: 100 km/u
- Maximale vlieghoogte: 500 m
- Maximale vliegtijd: 25 min
- Gewicht: 260 kg
- Oplaadtijd: 1 uur
- Prijs: ongeveer $250.000
Terrafugia
De
TF-X, van het in de Verenigde Staten gevestigde bedrijf Terrafugia is letterlijk een vliegende auto. Het is de bedoeling dat je ermee kunt rijden zoals je in een normale auto doet, maar dat je wanneer nodig ook de lucht in kunt gaan en vervolgens de drukke wegen kunt omzeilen. De TF-X ziet eruit als iets wat je in een sciencefiction film tegenkomt, met zilveren gestroomlijnde vormen en uitklapbare vleugels. Het wordt door de ontwikkelaars een high-end auto genoemd, en de specificaties zijn onder andere:
- Maximale snelheid: 320 km/u
- Maximaal bereik: 800 km
- Prijs: ongeveer €200.000
Pal-V
De
Pal-V Liberty is van een Nederlands bedrijf, en lijkt veel op een kleine helikopter. Ook hiermee kun je zowel vliegen als rijden. Het moderne voertuig van Pal-V is geschikt voor twee personen, en is ongeveer net zo groot als een normale auto, waardoor parkeren ook geen probleem is. Er zijn twee versies van het voertuig, beide gebruiken benzine als brandstof, en als het aan Pal-V ligt worden de eerste exemplaren in 2019 al verkocht. Enkele specificaties van de Pal-V Liberty zijn:
- Maximale snelheid: 180 km/u
- Maximale vlieghoogte: 3500 m
- Maximale vliegtijd: 4,3 uur
- Gewicht: 664 kg
- Prijs: €500.000
Andere bedrijven:
Er zijn natuurlijk talloze bedrijven geïnteresseerd in vliegende auto's voor particulier gebruik, aangezien er een grote kans is dat deze industrie zich de komende jaren explosief gaat ontwikkelen en er mogelijk grote winsten geboekt kunnen worden. Enkele van deze ontwikkelaars zijn:
- Aerofex
- Carplane
- Aeromobil
- Evolo
- Hoversurf
- Lilium
Risico's
Uiteraard zitten er ook risico's aan vast. Zoals met zelfrijdende auto's ook het geval is, kun je bij vliegende auto's die door programma's bestuurd worden ook moeilijk bepalen wie er schuldig is bij een ongeval. Daarnaast zijn er talloze andere gevaren. Kunnen de voertuigen gehackt worden? Hoe voorkom je botsingen met andere vliegende auto's of met gebouwen? Wat gebeurt er als ze neerstorten? Doordat alle bedrijven een eigen ontwerp hebben en ze nogal veel van elkaar verschillen, zullen deze problemen per bedrijf ook anders aangepakt moeten worden. Verder is het aan de overheden de taak hier meer onderzoek naar te doen en waar nodig wetten op te stellen om de veiligheid zo goed mogelijk te garanderen.