Chileense kopermijnen, meer informatie

De Chileense kopermijnen zijn sinds 5 augustus 2010 wereldnieuws. Die dag raakten 33 kompels ingesloten op 688 meter onder de grond. Het zette niet alleen de San José kopermijn in het brandpunt, maar bracht ook de gehele Chileense koperproductie weer in het nieuws. Chili heeft een eeuwenlange traditie in de mijnbouw. Veertig procent van alle koperreserves van de wereld bevinden zich aldaar. Dit langgerekte, vulkanische, Zuid-Amerikaanse land is hoofdleverancier van koper voor de gehele wereld.

Mijnbouw is van vitaal economisch belang voor Chili

De mijnbouw in Chili was in 2007 goed voor zo'n 23% van het bruto binnenlands product. Het land is bekend om zijn grondstoffen. Behalve koper levert het ook ijzererts, goud, zilver, lithium en nitraten. De mineralen worden hoofdzakelijke in de noordelijk gelegen woestijnen van het land gedolven. Voor de uitvoer en export van de ertsen wordt gebruikt gemaakt van de havens die daar in de nabijheid liggen.

Waar wordt koper gedolven?

De voornaamste gronden met kopererts, de ruwe grondstof voor koper, liggen in Chili, Peru en de Verenigde Staten.

Wat is koper?

Koper is een natuurproduct dat uit de aarde gedolven wordt.Het is ook bekent onder de naam roodkoper. Het heeft een rood-gele kleur,de scheikundige benaming is Cu. Opgravingen in wat nu als Irak bekend staat hebben aangetoond dat koper al rond 8700 v. Chr. toegepast werd. Koper is net als andere metalen van nature nogal zacht. Door koper met in te mengen (90% koper/10% tin) ontstaat brons, een keihard materiaal. Egyptenaren ontdekten dit al in 3000 v. Chr. en zo werd brons het belangrijkste metaal. Met maakte er wapens en werktuigen van. Koper is buigzaam, heeft een groot geleidingsvermogen (voor electriciteit en warmte) en is gemakkelijk te vervormen. Het wordt tegenwoordig veel in de industrie toegepast. Denk aan koperdraad, electromagneten en gevelbekleding, maar ook in processors en videokaarten. Voorts bestaat veel muntgeld uit koper evenals vele muziekintrumenten, denk aan de trompet, hoorn en trombone. Om het vervormend vermogen wordt het ook regelmatig toegepast in kunstwerken en standbeelden. Het vrijheidsbeeld in New York bevat negentigduizend kilo koper.

Chileense kopermijnen.

In het Noord-Chileense Chuquicamata, bevindt zich de grootste open kopermijn ter wereld. De mijn is ca.1 km. lang, 3 km. breed en 5 km. lang. Immense vrachtauto's met 4 meter hoge banden rijden hier 24 uur per dag af en aan. In 1952 bezocht Che Guevara de mijn tijdens zijn rondreis op een motor. E.e.a. is beschreven in The Motorcycle Diaries
Het stadje Chuquicamata is inmiddels een lege spookstad geworden. I.v.m. internationale veiligheidswetten zijn alle voormalige inwoners verkast naar het 15 km. zuidelijker gelegen Calama.
Kopermijn El Teniente is de grootste vindplaats qua ondergrondse winning. Deze mijn is eigendom van het staatsbedrijf Codelco. Verder bevinden zich belangrijke mijnen in Radomiro Tomic en Mina Sur.

Meer informatie over de San José kopermijn.

In deze mijn, die zich bevindt in de beruchte aardbevingsgebieden van Chili, wordt behalve koper ook goud gedolven. De San José mijn ligt bij de plaats Copiapó, midden in de Atacama Woestijn dat algemeen wordt geschouwd als de droogste plek op aarde.

Meer informatie over Copiapó.

Copiapó, hoofdstad de Atacama-regio, werd gesticht op 8 december 1744 door José Antonio Manso de Velasco. In 2002 telde het zo'n 130.000 inwoners. De stad, die gelegen is een dal, waar in eerder tijden de gelijknamige rivier stroomde. Deze is inmiddels opgedroogd. Copiapó ligt ca. 800 km. boven de Chileense hoofdstad Santiago.

Wat is het verschil tussen dagbouw en ondergrondse winning?

In de dagbouw worden de ertsen aan de oppervlakte gedolven in een groeve welke in grootte enorm kunnen verschillen. Ondergrondse winning (ook wel schachtbouw genoemd) is gebruikelijker. Hiertoe worden verticale schachten geboord, soms kilometers diep en enorme ondergrondse gangenstelsels aangelegd om de gevonden ertsen te delven en te transporteren

Lees verder

© 2010 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Isla Riesco in Chili - eiland bedreigd door steenkoolIsla Riesco in Chili - eiland bedreigd door steenkoolRiesco ligt in het zuiden van Zuid-Amerika, in het puntje van Chili. Het eiland wordt in het Spaans Isla Riesco genoemd.…
Che Guevara, revolutionair en modeverschijnselChe Guevara, Revolutionair werd "modeverschijnsel". In Cuba wordt op de nationale feestdag - 8 oktober - ter ere van Che…
WK voetbal 1962Chili was in 1962 het gastland voor de 7e versie van het WK. Aan de voorronden deden 51 landen mee, waarvan er uiteindel…
Ernesto "Che" Guevara, reizende revolutionairErnesto "Che" Guevara is vandaag meer dan een historische figuur. Hij is een legende geworden. Zijn leven was er één van…
Alles over stuwdammenAlles over stuwdammenStuwdammen zie je in bijna elk land wel terug. Waarvoor worden deze dammen nou eigenlijk gebruikt? Wat zijn de voor- en…
Bronnen en referenties
  • www.grander-technologie.com/nl
  • www.vkblog.nl/reizen
  • www.evd.nl
  • www.machiels-group.be
  • www.wikipedia.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 13-09-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.