Wieger Nieuwenhout, 27-04-2015
Hallo,
Per toeval kwam ik op deze website terecht en omdat ik geïnteresseerd ben in de geschiedenis van de verlichting heb ik uw artikel gelezen.
Het verhaal van Heinrich Göbel daar heb ik zo mijn twijfels over.
Uit diverse boeken die over verlichting gaan heb ik begrepen dat hij de lampjes puur voor eigen interesse heeft gemaakt, en dat dit procedé later door een gloeilampenfabrikant is overgenomen. Dit procedé kwam in vele opzichten met dat van Edison overeen en die spande tegen die betreffende fabriek een rechtszaak aan.
Zij (die fabriek) kwamen met het verhaal dat zij hun lampen volgens het procedé van Heinrich Göbel maakten.
Deze meneer Göbel werd opgespoord, en moest zijn lampjes opnieuw gaan maken, nu onder toezicht van de rechtbank. Op deze manier kon worden bewezen dat die fabriek niet in strijd had gehandeld met de patenten van Edison.
Deze meneer Göbel is zelfs erkend als uitvinder van de eerste werkende gloeilamp. De beste man kon echter niet lang van zijn faam genieten, want hij is in dat zelfde jaar nog overleden. Toch staat Heinrich Göbel te boek als de uitvinder van de gloeilamp, niet Edison.
Dit verhaal is tegenstrijdig met het uwe.
Tussen de Osmiumlamp en de Wolfraamlamp zijn nog andere metalen toegepast.
Te weten de Tantalium lamp en de Zerkonium lamp. Die laatste was een kort leven beschoren. Tantaliumlampen zijn wijd verbreid geweest. Nog een "gloei" lamp die in het begin van 1900 is gemaakt is de Nernst lamp, uitgevonden door Walther Nernst.
Deze lamp heeft geen normale gloeidraad maar een staafje van keramisch materiaal welke na verhitting geleidend wordt.
Hiertoe is over dit staafje een verwarmingselement geplaatst, en dus duurde het enige tijd eer er licht word afgegeven. Rond 1900 zijn er nog veel meer verlichtingssystemen waaronder de kwiklamp en de koolspitslamp. Wist u trouwens dat de merknaam Osram is ontstaan uit Os van Osmium en ram van Wolfram?
Er is nog een heel belangrijke uitvinding gedaan op het gebied van de gloeilamp nl een stof die de laatste zuurstofresten in de ballon bindt, (Getter )waardoor er nog een hoger vacuüm wordt verkregen. Ik moet ook opzoeken wie hier aan de wieg van staat, maar daardoor konden veel betere gloeilampen worden gemaakt.
Verlichting is een zeer boeiend onderwerp. Zelf ben ik een verzamelaar van antieke verlichtingsmaterialen, en heb een heel behoorlijke collectie weten op te bouwen.
Daartoe behoren o.a. een originele Nernstlamp en een Osmium gloeilamp in hele staat.
Mijn oudste lampen dateren uit ca. 1885, en de recentste de eerste LED lampen. Dus zeg maar heden.
Als u geïnteresseerd bent wil ik u best wat foto materiaal toesturen.
Met vriendelijke groeten,
Wieger Nieuwenhout
Reactie infoteur, 02-05-2015
Beste Wieger,
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Wat betreft het verhaal over Göbel kun je best gelijk hebben. Helaas echter spreken bronnen hierover elkaar tegen, waardoor het moeilijk te verifiëren is. Het verhaal zoals ik het in dit artikel beschrijf, kwam uit een betrouwbare bron en heb ik later op meer plaatsen zo gelezen, dus ik hou het hier nog even op.
De perikelen rondom de uitvinding van de gloeilamp zijn wat dat betreft nog niets vergeleken bij alle verhalen die de rondgang doen over de uitvinding van de telefoon. Slechts één element zien we altijd weer terugkeren en dat is dat Thomas Edison een rechtszaak heeft aangespannen tegen andere uitvinders. Dat is in ieder geval zeker.
Je denkt dat het nog niet zo lang geleden is, maar helaas, over weinig uitvindingen van rond 1900 bestaat een sluitend verhaal.
Het is echter ook zo dat het aantal uitvindingen dat rond 1900 is gedaan zo ongelooflijk groot is, dat het niet mogelijk is om in een artikel als dit daar volledig over te zijn. Het vertelt alleen de belangrijkste ontwikkelingen en slaat een hoop minder interessante tussenstappen of zijwegen over. Voor een product als de gloeilamp zijn er na 1875 waarschijnlijk honderden patenten wereldwijd ingediend. Waar het mij om gaat is een beeld te scheppen van de ontwikkeling die is doorgemaakt van de eerste uitvinding tot aan het moment dat er een soort van eindproduct op tafel lag. Het is meer een ontstaansgeschiedenis van het product dan het verslag van een uitvinding.
Ook geef ik in artikelen over uitvindingen meestal aan wie er als uitvinder(s) wordt aangemerkt en waarom en niet wie dat zonder meer is of dient te zijn, want aan een dergelijke uitspraak waag ik mij al lang niet meer. Feitelijk heeft geen enkele belangrijke uitvinding maar één uitvinder. In GB geldt trouwens Swan nog altijd als uitvinder van de gloeilamp. De radio kent echter vier verschillende uitvinders over Europa verdeeld, dus ook tja…
Desondanks wil ik je hartelijke bedanken voor alle aanvullingen die je hebt gegeven, want er zijn vast mensen die er graag meer over horen. Daaronder natuurlijk ikzelf, want ik vind het ook een interessant onderwerp, zoals duidelijk moge zijn. Ook bedankt voor je aanbod om beeldmateriaal te sturen, want daar heb ik zeker oren naar. Ik zal hier binnenkort nader contact over opnemen.
Met vriendelijke groeten,
Varenna