De Flister: waarschuwing per radio voor ambulance

De Flister is een apparaat dat mensen op de weg via de radio waarschuwt dat er een ambulance of ander hulpverleningsvoertuig aankomt dat er langs moet. De regering heeft de Flister inmiddels goedgekeurd, maar dat betekent nog niet dat iedereen binnenkort via de radio al hoort dat er een ambulance of brandweervoertuig aan komt. Er moeten namelijk nog flink wat formaliteiten geregeld worden voor de Flister.

De Flister: waarschuwt via de radio

De Flister is een kasje in een ambulance of brandweerwagen (of andere hulpverleningsvoertuigen) dat er voor zorgt dat mensen op de weg voor het voertuig worden gewaarschuwd dat ze aan de kant moeten gaan. Dit gebeurt via de radio.

Hoe kan de Flister waarschuwen dat er een hulpverleningsvoertuig aan komt?

Er moet een frequentie worden afgegeven waarop de Flister uitzendt. Dat is de eerste stap. Is dit gebeurd dan moet er een programma worden geïnstalleerd dat aangeeft hoever vooruit er gealarmeerd wordt. Een wagen die langzaam rijdt hoeft namelijk minder ver vooruit te laten weten dat hij eraan komt dan een wagen die veel sneller rijdt en dus eerder dichterbij is. Als een hulpverleningsvoertuig namelijk sneller rijdt moeten mensen verder weg eerder op de hoogte worden gesteld van het spoedeisende vervoer dan als een wagen langzamer gaat. Dit heeft een proef ook uitgewezen.

Waarom is de Flister nodig om mensen via de radio te waarschuwen voor ambulance of brandweer?

Uit een proef met de Flister is gebleken dat automobilisten veel betere reageren op de sirene van het hulpverleningsvoertuig achter hen. Ze zijn immers via de radio al gewaarschuwd. Ze houden er dus ook meer rekening mee en gaan aan de kant. Dit zorgt voor het personeel en bijvoorbeeld zieken in het hulpverleningsvoertuig voor een rustiger rit, omdat er niet zoveel uitgeweken en geremd hoeft te worden. Waarschijnlijk bekort dit ook de aanrijtijd naar een ziekenhuis of naar een brand.

Bezwaren tegen de Flister

Staatssecretaris Bijleveld wilde de Flister eerst niet invoeren nadat de proef was gedaan. Dit was ondermeer omdat de signalen die de Flister uitzendt ook in huiskamers te horen kan zijn op de radio. Het apparaat kan echter bijvoorbeeld in de buurt van een ziekenhuis worden uitgezet zodat de omwonenden daar niet gek worden van de storingen op hun radio. Overigens werd het argument ook verworven en ging de invoering van de Flinster door een motie van het CDA toch door. Daarbij werd aangedragen dat het geluid van een normale sirene ook altijd overal te horen is.

De Flister onderbreekt radio-programma’s

De Flister onderbreekt door het uitzenden wel een radio-programma dat op dat moment bezig is. Radio 538 had daar als enige wat moeite mee, maar volgens de deskundigen wordt met hen ook overeenstemming bereikt. Argument was namelijk dat die zenders geld wilden ontvangen voor het onderbreken van hun programma.

De Flister op termijn niet via de radio, maar via de navigatieapparatuur

De Flister zal in eerste instantie via de radio te horen zijn en alarmeren als er achterop een ambulance of brandweerwagen aankomt. Op termijn verandert dat echter en wordt het signaal via de navigatieapparatuur uitgezonden.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ambulance of brandweer met sirene: wat moet je dan doen?Ambulance of brandweer met sirene: wat moet je dan doen?Veel mensen weten niet wat ze moeten doen als er een ambulance, brandweer of politiewagen langs scheurt die met sirene a…
Zwaailichten - Informatie overZwaailichten zijn waarschuwingstekens voor verschillende situaties. Maar niet iedereen weet waarvoor een bepaalde kleur…
Wat te doen bij zwaailicht, sirenes of NL-Alert op uw mobielWat te doen bij zwaailicht, sirenes of NL-Alert op uw mobielElke eerste maandag van de maand om 12.00 uur, wordt het alarmsysteem van de overheid getest. Maar weet u eigenlijk wat…

Watersnijden: de techniek van snijden met water en abrasiefWatersnijden is een productietechniek die materialen snijdt door middel water, meestal in combinatie met een soort snijz…
Hoe vliegt een vliegtuig?Papa, hoe vliegt een vliegtuig? Je vader of moeder zou zeggen: “zoon, een vliegtuig heeft vleugels net als een vogel, da…
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2010
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Techniek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.